A járványhelyzetben nőtt a netes bűncselekmények száma

A rendőrség a Digitális higiénia című kampányával figyelmeztet az internetes bűnözési trükkök árulkodó jeleire.

Végh Attila
Forrás: MTI2020. 11. 22. 12:47
Digitális higiénia
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség bűnügyi statisztikái szerint folyamatosan nő az internetes levelezőrendszereken keresztüli támadások száma. A növekedés nem csak Magyarországra jellemző, világjelenségről van szó. Az internetes csalóknak remek terep a koronavírus-járvány miatti korlátozások következtében otthonról dolgozó, karanténba került, a bezárt üzletek miatt online vásárlók tömege. A Magyar Nemzet információi szerint már az internetes ingatlanpiacon is megjelentek az adathalászok.

Az MTI közleménye szerint a biztonságtechnikai szoftvermegoldásokat fejlesztő ESET és az egyik legjelentősebb IT-biztonsággal foglalkozó hazai szoftverdisztribútor, a Sicontact Kft. felmérései szerint a koronavírus első hulláma utáni adatokat elemezve nőtt a kiberbűncselekmények száma. Az év végi, ünnepi vásárlási szokásokat figyelembe véve az internetes forgalom növekedésével tovább emelkedhet a jogsértések száma is.

A szakértők elemzése alapján már a harmadik negyedévben is főként az ismert csomagkézbesítő és logisztikai vállalatok nevével visszaélve küldték a kiberbűnözők a megtévesztő üzeneteket, amelyekben a melléklet vagy a hivatkozott link tartalmaz rosszindulatú programot. A lépre csalt sértettek személyes felhasználói, közösségi oldal és banki adatainak ellopása után a kiberbűnözők zsarolni kezdenek. Az új jelszóért, illetve az adatok nyilvánosságra hozásának megelőzéséért követelnek pénzt. A váltságdíj megszerzését célzó támadástechnikai kísérletek száma 2020 júliusa és szeptembere között 37 százalékkal nőtt.

Úgy érzik, eljött az ő idejük, miután a fél világ otthon a számítógépe előtt tanul vagy dolgozik Fotó: 123RF

Molnár Gábor biztonságtechnikai és adatvédelmi igazságügyi szakértő szerint a modern magánéleti és hivatali kommunikáció alappillére az elektronikus levelezés, ezért a kiberbanditák itt támadnak legsűrűbben. Rosszindulatú programokkal, úgynevezett trójai falovakkal szórják tele a levelezőprogramokat. A szakértők megállapításai alapján a karantén vagy a fertőzésveszély miatt elrendelt otthoni munkavégzés miatt során a sértettek nagy része nem rendelkezik olyan védelmi szoftverekkel, amik kiszűrnék a támadásokat. Molnár Gábor hozzátette, az emberek joggal félnek a koronavírustól, ezért minden olyan kéretlen levélre rákattintanak, melyek témája a járvány, a védekezés, az ellenanyag. A csalók emellett a vírus elleni védekezésben élen járó állami szervezetek, hatóságok nevében is hamis levelekkel bombázzák a világhálót. Az ingyenes letöltések, videók, konferenciaalkalmazások ajándékai viszont támadó vírust tartalmazhatnak, melyekkel hozzáférhetővé válik a leveleket megnyitó felhasználó gépe, azon keresztül pedig a kiberbűnözők minden adathoz, tartalomhoz, levelezéshez hozzáférhetnek.

Az Országos Rendőr-főkapitányság csatlakozva az Europol EC3 – Európai kiberbiztonság – nevű akciójához Digitális higiénia címmel indított megelőzési és védekezési kampányt az internetes csalások csökkentésére. A rendőrök szerint a jogsértések emelkedésének a járvány miatti otthoni internethasználat megnövekedése mellett másik tényezője az, hogy az internetbiztonság veszélyeztetése egyszerűsödött, kevésbé profi csalóknak is hozzáférhetők olyan programok, amelyek segítségével rosszindulatú szoftvereket lehet előállítani. A rendőrség és a biztonsági szakértők egyetértenek abban, hogy a védekezés legfontosabb eleme a rendszeres jelszófrissítés, szoftverfrissítés, egy tartalomszűrővel a kockázatosnak ítélt üzenetek egyből letilthatók.

Fotó: Police.hu

A nemzetközi kriminalisztika történetében először már emberölés miatt is nyomozás indult egy adathalász zsarolóval szemben. Egy zsarolóvírussal megtámadott spanyol kórház egyik koronavírusos betege meghalt az előző negyedévben, a nyomozás szerint a beteg halálához hozzájárult, hogy a kórház számítógépes rendszerét egy időre le kellett állítani a zsarolóvírus eltávolítása miatt.

Ingatlanos netbanditák

Az ORFK tájékoztatása szerint már az internetes ingatlanpiac sem biztonságos, ott is megjelentek a kiberbűnözők, az adathalászok. Az Országos Rend­őr-főkapitányság (ORFK) bűnmegelőzési osztályának munkatársai szerint a csalók lakáshirdetéseket adnak fel, majd közlik az érdeklődőkkel, hogy külföldön tartózkodnak, ezért szeretnék az üzletet interneten lebonyolítani. A vételi szándékkal jelentkezőknek jelzik, hogy csak olyan vevővel szerződnek, aki rendelkezik magyar bankszámlával. A jelentkezőktől azt kérik, küldjenek a számlakivonatról egy képernyőmentést, ezzel igazolván, megvan a tőkefedezet a vásárláshoz. Ezután ráveszik az érdeklődőt, hogy telepítsen egy programot a számítógépére, mellyel az eladó az ingatlanról szóló adatokat, videókat küldhet nekik. Ez a program viszont titokban egy távoli hozzáférést tesz lehetővé, a csaló így minden adat birtokába kerül, jelszókat, adatokat, számlaszámokat, bankkártyakódokat is megtudhat. Ezután az áldozat nevében átvevőhelyes csomagküldéssel új SIM-kártyát igényelnek a telefon szolgáltatójától, ekkor már a netbankhozzáférés is megvan, hiszen erre a kártyára érkezik az átutalások banki kódja. Több ilyen csalás miatt is folyik eljárás jelenleg a rendőrségen, egy bűnbandát már sikerült leleplezni, ők 30-50 millió forinttal károsították meg a sértetteket.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.