A jövő egyetemét építi a Pázmány Budapest belvárosában

Nem csak a Déli Városkapu – Diákváros projekt megszületése lesz az egyetlen grandiózus felsőoktatási beruházás Budapesten, hasonló horderejű fejlesztésbe vágta a fejszéjét a Pázmány Péter Katolikus Egyetem is. A jelenleg több városban, széttagoltan működő intézmény egy új, minden igényt kielégítő egységes campust hoz létre a belvárosban, többek közt a patinás Esterházy és Károlyi palota épületét is bevonva.

Csókás Adrienn
2021. 04. 17. 7:05
null
Budapest, 2017. február 21. A Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületegyüttesének részét képező Károlyi-palota hátsó bejárata 2017. február 21-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest már most is egyetemváros, de néhány éven belül igazán a diákoké lesz. A kínai Fudan Egyetem idetelepülésével egybekötött Diákváros gigaberuházása mellett a belvárosban is hatalmas felsőoktatási központ alakul ki néhány éven belül. A jelenleg több városban működő Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) vezetése úgy vélte, hogy

a széttagoltság egyre inkább versenyhátrányt jelent, ezért egy összevont campust hoz létre a Józsefvárosban, amely becslések szerint 2027-ben nyithatja meg kapuit.

Az új központ a meglévő Szentkirályi utcai, Mikszáth téri és Bródy Sándor utcai épületeken túl a Magyar Rádió volt épületegyüttesét (Esterházy- és Károlyi-palota) is érinti. A tervezés során a környezet és a műemléki értékek védelme kiemelt szempont volt.

A katolikus egyetem újítja fel az egykori palotát
Fotó: MTI-archív

A nagy horderejű beruházásról a projekt vezetője, Becker Pál, a PPKE fejlesztési főigazgatója számolt be a Magyar Nemzetnek. Mint mondta, a Budapest Campust a legmodernebb, XXI. század igényei szerint tervezett infrastruktúra és térhasználat jellemzi majd. Tavaly az Országgyűlés elfogadta a törvényt, amely nevesíti a Magyar Katolikus Püspöki Kar tulajdonába adott épületeket, amelyekben a PPKE működteti majd az egyetemet. Az előkészítési munkálatokat a Budapest Fejlesztési Központ fogja össze, jelenleg a területen lévő ingatlanok állapotának felmérése zajlik. – Meggyőződésünk, hogy az új campus létrehozásával jelentősen nő a környék értéke, vonzereje, megújulnak a romosodó épületek, miközben megmarad a kerület sajátos, egyedülálló hangulata is – tette hozzá.

Laborok, informatikai és műszaki kutatóközpontok, modern egyetemi könyvtár és ahhoz tartozó olvasótermek, háromszáz fős szakkollégium és sportpálya is létrejön, mindezeken túl pedig a tervek szerint hangversenyek, koncertek megrendezésére is lehetőséget nyújt majd az új létesítmény.

A Püspöki Konferencia és a Pázmány vezetése azt várja, hogy a fejlesztés révén az egyetemen zajló oktatási, kutatási és tudományos tevékenység eredményesebb legyen.

– Nyitott campusban gondolkodunk, mert szeretnénk építészetileg is kifejezni, hangsúlyozni a katolikus egyetem befogadó jellegét. Nem lesz zárt kerítés, a látogatók bármikor megközelíthetik az egyetemet, bár természetesen az őrzést biztosítani kell. Szeretnénk a sportkomplexumot is úgy üzemeltetni, hogy azt a kerületi lakosok is használhassák – hangsúlyozta a fejlesztési főigazgató.

Kitért arra is, hogy a campus hallgatóbarát jellegének kialakítása érdekében a diákok véleményét is kikérik a fejlesztés során.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.