A Kárpát-medencei oktatási együttműködést erősíti egy uniós projekt

A Kárpát-medencei oktatási együttműködés erősítése a célja az Oktatási Hivatal (OH) valamint a Szent István Egyetem és a Debreceni Egyetem közös uniós projektjének – közölte Gloviczki Zoltán, az OH elnöke szombaton Egerben a 2020 novemberéig tartó EFOP-program rendezvényén.

Forrás: MTI2019. 06. 22. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmondta, az általa vezetett hivatal a konzorcium vezetőjeként működik együtt a két egyetemmel, és a csaknem 3 milliárd forintos összfinanszírozásból 2,3 milliárdot az OH költhet a 2017 novemberében elindított programban. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a Kárpát-medencei iskolákban hasonló nehézségekkel küzdenek; a lemorzsolódással, valamint a tehetséggondozás, a továbbtanulás és a szülőföldön maradás problémáival. Szerinte éppen ezért lehet közös megoldásokat keresni. Gloviczki Zoltán közölte azt is, hogy céljaik között van a köznevelés és a közoktatás hálózatosítása.

Kiss Dávid szakmai vezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a Kárpát-medence összes szomszédos országa partner a programban, amelybe általános iskolákat, középiskolákat, főiskolákat és az egyetemeket akarnak bevonni. Kitért arra is, hogy a pályaorientációs és továbbtanulási programokba eddig csaknem 3000 diákot sikerült bevonniuk, akiknek ezzel segíthetik a szülőföldön maradást, a magyar nyelven való továbbtanulást és az elhelyezkedési lehetőséget.

Közölte továbbá, hogy több száz pedagógus vett már rész különböző nem formális képzéseken, amelyeken egyebek mellett a tehetséggondozás különböző aspektusairól volt szó. Elmondta, az egri nyitókonferencia témája a végzettség nélküli iskolaelhagyás elleni küzdelem, valamint a tehetséggondozás és tehetségfejlesztés.

Az OH szombaton az MTI-nek küldött közleményében egyebek mellett azt írta: a projekt legfontosabb célja, hogy határokon átívelő oktatásszakmai hálózatok létrejöttét segítse elő a Kárpát-medencében, továbbá a hazai és határon túli jó gyakorlatok megosztásával és tematikus együttműködésekkel, programokkal hozzájáruljon a térség fejlesztéséhez, valamint a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentéséhez. Kiemelt feladata a projektbe bevont tanulók és hallgatók kompetenciáinak fejlesztése, lehetőségeinek bővítése, valamint a mobilitás támogatása.

További cél a munkaerőpiaci kapcsolatok erősítése gyakorlati tudást biztosító kurzusok szervezésével, a részt vevő egyetemek nemzetközi beágyazottságának növelésével és karrierszolgáltatási, illetve pályaorientációs témájú jó gyakorlatok bemutatásával, támogatásával. A megvalósítás érdekében a projekt résztvevői szoros kapcsolatot építenek ki a szomszédos államok magyar pedagógusszervezeteivel, felsőoktatási intézményeivel – írták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.