A nácivadász náci egyenruhával üzletelt

Ungváry Krisztián nemcsak gyűjti, hanem üzletel is a náci relikviák­kal, ám a témára máskor oly érzékeny balliberális oldal most szemet huny a történész passziója felett. – Nyilvánvalóan nem adtam volna el egy olyan személynek, akiről azt feltételezem, hogy ebben az egyenruhában egy becsület napi megemlékezést kívánna végrehajtani – hangoztatta a Magyar Nemzetnek a történész.

Magyar Nemzet
2020. 07. 09. 5:50
Ungváry Krisztián
A sajtó kereszttüzében. Nem tartja kínosnak az esetet Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ungváry Krisztián egy SA-egyenruhát árult az interneten tavaly szeptemberben – közölte a PestiSrácok.hu. A történész a Facebookon reagálva elismerte, hogy eladta a náci uniformist, majd gúnyosan hozzátette: „Pedig ha tudnák, hogy az iskolai április 4-i ünnepélyen Adolf Hitlert alakítottam 1988-ban...”

Ungváry: Akinek eladtam, nem neonáci

A Magyar Nemzet utolérte Ungváry Krisztián történészt, aki elmondása szerint épp a berlini levéltárban tartózkodott és német tisztek ­kartonjait tanulmányozta. A történész a Magyar Nemzetnek kifejtette, hogy a nyilvánosan elérhető életrajzában feltüntette: kitüntetéseket, rendjeleket és egyenruhákat gyűjt. Ungváry az adásvétellel kapcsolatban hangsúlyozta: ő maga gyűjtőként egy másik gyűjtőnek adta el az uniformist, nem egy náciszimpatizánsnak.

– Nyilvánvalóan nem adtam volna el egy olyan személynek, akiről azt feltételezem, hogy ebben az egyenruhában egy becsület napi megemlékezést kívánna végrehajtani – emelte ki a történész. Az SA-uniformis eladásával kapcsolatban leszögezte: „Akinek eladtam, az tudtommal nem neonáci és van annyi magához való esze, hogy nem rohangál ilyen ruhában sehol, mert a nyilvánosság előtt önkényuralmi jelképek hordása visszataszító, másrészt pedig bűncselekmény, kivéve, ha játékfilmforgatás van.”

Megjegyezte: aki ilyen uniformisban kíván rohangálni, az nem egy százezer forintos eredetiben fog, hanem egy replikában. – Nem hinném, hogy Ungváry Krisztián volna az, aki ellátja a kitörés napi emlékezőket náci egyenruhákkal – mondta a történész.

Fontosnak tartotta kiemelni: tudományosan elismert gyűjtőként a német bíróságok is szakértőként alkalmazták egy második világháborús német bűncselekményekkel kapcsolatos eljárásban.

Ungváry a gyűjteményével kapcsolatban úgy tájékoztatott: alapvetően nem a hitleri Németországhoz tartozó tárgyakat gyűjt, ezért is adott túl a kérdéses darabon. A történész kiemelte, hogy a gyűjteménye jelentős része monar­chiabeli és a Horthy-korszakból származó régiségekből áll, de van egyenruha- és kitüntetésgyűjteménye a szocializ­mus korszakából, valamint a birtokában volt egy Rákosi-iratgyűjtemény, amelyből könyvet is írt. Ez utóbbival kapcsolatban elmondta: „Érdekes módon senki sem mondta azt, hogy én a Rákosi-rendszer híve lennék.” Ungváry Krisztián közölte: gyűjteményeit korábban Németországban is kiállította, valamint egyes hazai tárlatoknak is adott kölcsön tárgyakat. Habár Ungváry nem akarta elmondani, hogy kitől vette az SA-egyenruhát, annyit elárult: az illető egy nagyon ismert és elismert, nemzetközileg nyilvántartott gyűjtő.

Akit tönkretett a viselet

A Fidesz terézvárosi alelnökéről, Gyenge Zsoltról 2006 novemberében közölt egy fotót a Blikk, amelyen SS-egyenruhában volt látható. Gyenge nem tagadta, hogy ő szerepel a képen, elmondása szerint szereti a történelmet, különösen a második világháború érdekli, s így azzal kapcsolatos relikviákat is gyűjt. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az egyenruha, amiben lefotózták, egy barátjáé, az ő lakásán járt, amikor felvette, a képet pedig magának akarta megőrizni, nem a nyilvánosságnak szánta. Gyenge Zsolt felhívta a figyelmet arra is, hogy az eset után hiába küldött el a Blikknek egy olyan fotót, amin a Vörös Hadsereg egyenruhájában is látható, azt már nem közölte le a lap. A történtek után a Fidesz közölte, hogy Gyengét azonnali hatállyal kizárják. – Egy demokratikus párt tagja – még ha magánjellegű tréfálkozásnak gondolta is – ilyen dologgal nem viccelhet – írta Szijjártó Péter, a párt akkori szóvivője.

A sajtó kereszttüzében. Nem tartja kínosnak az esetet
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Történelemtanár SS-nek öltözve

Kosaras Péter Ákos hadtörténészről, a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium igazgatóhelyetteséről 2007 júniusában került fel az internetre egy kép, amelyen SS-egyenruhában volt látható. Kosaras akkor elmondta, a fotó egy rendőrségnek is bejelentett teljesítménytúrán készült, amelyen katonai hagyományőrzők is részt vettek, „interaktív módon mutatva be a II. világháború négy hadviselő felének az egyenruháit”. Az uniformis viselésének tehát „sem politikai töltete, sem más mondanivalója nem volt” – hangoztatta. Az ügy kirobbanását követően Kosarast felmentették a beosztásából, majd a munkaviszonya is megszűnt. Egy év múlva Kosaras Péter Ákost a tordasi iskola igazgatójává választották, ami újabb felháborodást keltett. Az ügyben az akkori oktatási miniszter, Hiller István is megszólalt, hangoztatva, hogy aki SS-egyenruhát visel, az szimbolikus cselekedetet hajt végre, mert „a Waffen-SS egyenruhája a világon mindenütt a fasizmus, a náci hadsereg szimbóluma”. Az ilyen egyenruhában tetszelgő, zavaros gondolatokat leíró ember nem alkalmas egy iskolai közösség vezetésére – szögezte le a miniszter. Hiller István megkeresésünkre most nem kívánt nyilatkozni Ungváry passziójáról, mondván, hogy a családjával nyaral, emiatt nem ismeri pontosan az ügy részleteit.

Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke 2008-ban elítélte Kosaras Pétert az egyenruhaügy kapcsán. Kérdésünkre most úgy reagált, Ungváry és Kosaras esete között alapvető különbséget lát. – Ungváry tudomásom szerint nem vette föl az egyenruhát, Kosaras Péter Ákos viszont nemcsak hogy igen, de ezenfelül olyan írásokat is publikált, amelyeket kifogásoltunk, és korábbi tevékenységeinek sorába volt illeszthető az eset – mondta a Magyar Nemzetnek Miklósi László, és kifejtette, ő személy szerint semmilyen egyenruhát nem gyűjtene és nem adna el, de önmagában azt, ha valaki ezt megteszi, nem kommentálja.

– Ez a mostani eset sehogy sem érinti a történelemtanítást. Ami Kosaras Péter Ákos esetében történt, az érintette – hangsúlyozta Miklósi.

A Magyar Nemzet megkeresésére az ügy kapcsán Bodnár Dániel, az antiszemitizmus ellen küzdő Tett és Védelem Alapítvány elnöke úgy vélekedett, a náci rezsim relikviáival való mindennemű, nem tudományos célokat szolgáló kereskedelmet fel kell számolni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.