A nagyobb kockázat miatt árat emeltek az embercsempészek

Idén először csökkent másfél ezer alá a magyar területen elfogott illegális bevándorlók száma. A bűnügyi felderítés szerint az embercsempészek megint emelték az árakat, a nagy kockázat miatt több pénzt kérnek a sofőrök.

Végh Attila
2021. 02. 01. 15:27
KRNNI migráns elfogás
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2021 negyedik hetében 1414 esetben kezdeményeztek eljárást a rendőrök határsértéssel kapcsolatos jogsértések elkövetése miatt – derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság február 1-jén nyilvánosságra hozott, az illegális migrációval kapcsolatos statisztikájából. Az ideiglenes biztonsági határzár kerítésén 776 esetben sikerült megakadályozni azt, hogy illegális bevándorlók a műszaki határzárt megrongálva vagy azt kikerülve, jogellenesen jussanak be az ország területére, a tetten ért migránsok önként visszaindultak Szerbia irányába. A kerítéssel védett határszakaszon, illetve a déli-délkeleti határvonal műszaki zárral nem védett, román és horvát szakaszán összesen 588 határsértő jutott át, őket a határrendészek már magyar területen fogták el, meghallgatásuk után el kellett hagyniuk Magyarországot. A Készenléti Rendőrség határvadászai és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai embercsempészet miatt január 24-e és 31-e között ötven személy ellen indítottak büntetőeljárást.

Fotó: Police.hu

A Szerbiában működő embercsempészbandák folytatták a volt szovjet utódállamokból toborzott embercsempészek januári alkalmazását, de az előző hetekben végrehajtott sikeres rendőri akciók miatt csak feleannyi sofőr kockáztatta meg a határsértők szállítását. A nemzetközi bűnügyi felderítés szerint az árak is emelkedtek, a sofőrök nagyobb részesedést kérnek, amit az embercsempészbandák a migránsokkal fizettetnek meg. A korábbi észt, csecsen és örmény sofőrök után a múlt héten egy grúz férfi vezetett egy lengyel rendszámú, bérelt személyautót, benne egytucatnyi illegális szír bevándorlóval. A 25 éves sofőr Sopronig jutott a kombival, a bíróság végül letartóztatta.

Fotó: Police.hu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai kamionok rakományát ellenőrizték január 29-én egy Szolnok környéki parkolóban, amikor felfigyeltek egy zárt kisteherautóra, melynek rakterébe vizet és szendvicseket adott be a sofőr. Azonnal értesítették az esetről a rendőrséget. Amikor a parkolónál megjelent a Szolnoki Rendőrkapitányság járőrautója, a sofőr a városszéli mezőn átfutva, elhagyta a járművét. A raktérben húsz, magát szírnek valló, érvényes úti okmányokkal nem rendelkező migráns fagyoskodott, akiket előállítottak a rendőrségre. Az autó a hatóság adatai szerint aznap hajnalban üresen lépte át a magyar határt Gyulánál, a környéken vehette fel a zöldhatárt gyalogosan megsértő szíreket. A kisteherautó román sofőrje ellen embercsempészet bűntett elkövetése miatt indult eljárás.

Fotó: Police.hu

Január 27-én, Ajka-Bakonygyepes közelében állítottak meg a rendőrök egy osztrák rendszámú személygépkocsit. A Bécsben bérelt luxus kategóriájú Mercedest egy osztrák menekültstátusú szír férfi vezette, aki négy éve kapta meg az oltalmazotti jogkört Ausztriában. A luxusautó utasterében öt illegális bevándorló utazott, de a csomagtartójába is bezártak egy kisebb termetű, magát szírnek mondó fiatal férfit. A bérelt limuzin vezetője aznap hajnalban vette fel honfitársait a baranyai zöldhatár mellett, telefonon tartotta a kapcsolatot a szíreket a határon átjuttató embercsempészekkel, a megegyezés szerint az osztrák fővárosig vitte volna utasait. A szír migránsokat kitoloncolták az országból, a szintén szír sofőr ellen büntetőeljárás indult, az egységes európai jogrend szerint ezzel a jogsértéssel az eljárás végén megszűnik a menekültstátusa is, büntetése letelte után el kell hagynia az Európai Unió területét.

Fotó: Police.hu

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.