A pusztításra elődeink értékeinek megőrzése a válasz

Az elődeink értékei megőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap a Fejér megyei Pázmándon.

Forrás: MTI2020. 11. 08. 16:50
SOLTSZ Mikls
Pázmánd, 2020. november 8. A kormánytámogatással megújult pázmándi római katolikus templom 2020. november 8-án. A kormány 16,5 millió forintot biztosított a templom szerkezeti és külsõ megújításához, amihez a Székesfehérvári Egyházmegye és a hívek kisebb és nagyobb adományokkal is hozzájárultak. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soltész Miklós a kormánytámogatással megújult római katolikus templomban úgy fogalmazott: „A pusztításra elődeink értékeinek megőrzése a válasz.”

Az államtitkár a szentmisét követő beszédében azt emelte ki, hogy

a katolikus egyház kétezer éve „kősziklán áll”, és a szeretetre, békességre törekszik, ezt közvetíti minden korban a kultúra, a művészetek és az építészet által. – Mégis a keresztényekre mindig az üldöztetés és a pusztítás vár, elég csak a török időkre vagy a kommunizmus évtizedeire gondolni

– tette hozzá.

Az államtitkár elmondta: a kormány 16,5 millió forintot biztosított az elődeink által ránk hagyott, „siralmas állapotba került, statikailag megrogyott épület” szerkezeti és külső megújításához, amihez a Székesfehérvári Egyházmegye és a hívek kisebb-nagyobb adományokkal is hozzájárultak.

Soltész Miklós örömét fejezte ki, hogy a pázmándiak egy megújult templomot hagyhatnak örökül a gyermekeiknek, akik – mint mondta – tovább fogják vinni a keresztény hitet a településen.

Megjegyezte: a templom belsejét látva akad még teendő, azt is meg kell szépíteni.

Tallér Krisztián plébános a mise után újságíróknak elmondta, hogy a Boldogságos Szűz Szeplőtelen Fogantatása-templomot a török kiűzése után, a XVIII. század elején a jezsuita elődeink építették. A torony vélhetően ennél jóval idősebb. Az 1990-es években a tetőzet újult meg, azon kívül más felújítás nem történt, ezért is voltak komoly statikai problémák.

Jelezte, hogy a felújítási munkálatokat több ütemben végezték: elsőként az templomépület szétnyíló födémjét betonkoszorúval erősítették meg, utána a harangtornyot is megerősítették, majd a homlokzat és a torony külseje újult meg.

Elmondta: a felújítás 35-40 millió forintba került.

Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy érseki szentmisével ünnepelték szombaton a római katolikus parókia építésének 300. évfordulóját. Nincs pontos hónapja és napja, amikor 1720-ban megalapította az érsek a dunaszentbenedeki egyházközséget. De az biztos, hogy a török hódoltság után nagyon kevesen éltek a faluban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.