A város mégsem mindenkié: Pikó és a Soros-hálózat tovább nyomul

Sok hajléktalan nem vesz részt az intézményi ellátásban, mert le kéne mondaniuk a destruktív életvitelükről.

Forrás: Tűzfalcsoport2020. 06. 22. 11:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország túl van a koronavírus-járvány első hullámán, a magyar emberek összefogásának hála a védekezés sikeres volt, és bár sajnálatos módon 570 áldozata így is volt a járványnak, elmondható, hogy hazánk jól vizsgázott. Mindez a magyarok fegyelmezettségén túl a kormány gyors és hatékony intézkedéseinek köszönhető, amivel mind az egészségügyi, mind a gazdasági katasztrófa elkerülhetővé vált. A védekezésből azonban az ellenzék kimaradt, és a nemzeti minimum helyett, ahol tudták, akadályozták a döntéshozatalt: emlékezzünk, hogy nem szavazták meg a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt, a hazai és a nemzetközi sajtóban is támadták az intézkedéseket, ismét csak a beakadt diktatúralemezt tudták feltenni. A baloldal nem tud túllépni a kormány iránt érzett gyűlöletén, nemcsak a politikai pártok, hanem a Soros-féle álcivil szervezetek sem.

Korábban írt már a Tűzfalcsoport A Város Mindenkié csoportosulásról, akiknek Sebály Bernadetten keresztül Szél Bernadetthez vannak kötődéseik, illetve Udvarhelyi Tesszán keresztül a VIII. kerület polgármesteréhez, Pikó Andráshoz.

A Város Mindenkié rendszeresen szervez tiltakozásokat, „hogy felhívja a figyelmet a Magyarországon is tömegeket érintő lakhatási válságra, rámutasson a kormány és az önkormányzatok felelősségére, és bemutassa a válság megoldását jelentő szakpolitikai válaszokat”. Ez szerepel a honlapjukon szereplő felhívásban a Lakásmenethez történő csatlakozásra. Hivatkoznak benne a megugrott albérletárakra, az üresen álló önkormányzati bérlakásokra és a hajléktalan emberek „üldözésére”. Szerintük az, aki saját lakást szeretne, egy életre eladósodik. Éppen azért született meg a kormány családvédelmi akcióterve és azt megelőzően a családi otthonteremtési kedvezmény, hogy a fiatalok családalapítását megkönnyítsék. Az albérletárak valóban magasak, de a piacon az értéket a kereslet és a kínálat határozza meg, ez igazán nem a kormány hibája. A hajléktalan embereket senki sem üldözi, sőt az országban elegendő szálláshely áll rendelkezésre, a baj az, hogy nem akarnak részt venni az utcán élők az intézményi ellátásban, gyakran azért, mert közülük azok, akik alkoholisták, drogosak vagy balhéznak, le kell mondjanak a destruktív életvitelükről és alá kell vetniük magukat bizonyos együttélési szabályoknak. Ezzel persze nem foglalkozik A Város Mindenkiért csoport…

A szervezet a járvány alatt nyílt levelet intézett a fővárosi önkormányzatok vezetőihez, amelynek lényege az, hogy a hajléktalanoknak – az intézmények zsúfoltsága miatt – biztosítsanak lakást, ha nem most, akkor legalább a második hullám idejére. Kíváncsiak lennénk, hogy a cimborájuk, Pikó András reagált-e a megkeresésre, már csak a korábban említett személyi összefonódás miatt is, hiszen az egyik aktivistájuk, Udvarhelyi Tessza a józsefvárosi polgármester kampányfőnöke volt. Pikó a választási kampányban még arról beszélt, hogy sok üresen álló önkormányzati lakás van a kerületben, amelyet a megválasztása után majd elérhetővé tesz a rászorulók számára. Ehhez képest idén egy bérlakáspályázatot sem fognak kiírni Józsefvárosban, sőt azokból számosat inkább eladnak, továbbá a koronavírus-járvány idején azoktól vett el saját döntéssel, egy személyben közszolgálati lakásokat, akik a járvány elleni védekezés frontvonalában harcoltak.

Nos, ők nem Pikóval foglalkoznak, hanem már a válsághelyzet elején petíciót indítottak. Ebben meglepő módon elismerték a kormány egyes intézkedéseit, így a hiteltörlesztési moratóriumot és a kilakoltatások felfüggesztését is, de ez természetesen nem elég. Követeléseik között szerepel az albérletben élők megsegítése, a közműszolgáltatások kikapcsolásának moratóriuma, a rezsiköltségek felének átvállalása és számos más képtelen kérés. Igen, ezek papíron jól néznek ki, de a pénzt nem a fáról szedi a kormány sem, nem lehetne előteremteni rá a forrásokat. A petíciót a Szabad A Hang oldalán keresztül lehet aláírni a teljes név, irányítószám és e-mail-cím megadásával.

A Szabad A Hang „testvér platformja” az az „A Hang”, amelyik lebonyolította 2019-ben a főpolgármesteri előválasztást. Az oldalukon fellelhető adatkezelési tájékoztató szerint külföldre is továbbítanak adatokat, a fenntartó cég a Magyarhang Nonprofit Kft.

A tájékoztató alapján a megadott személyes adatokat hat évig tárolják, ami azért problematikus szerintünk, mert egy-egy ilyen petíciós aláírásgyűjtés és kampány jellemzően sokkal rövidebb ideig tart, a célnak megfelelne akár pár hónapos időtartam is, így érthetetlen a hosszú tárolási határidő. Hacsak nem azt feltételezzük, hogy az e-mail-cím és az irányítószám megadásával politikai kampányok számára is hasznos adatokat szerezhetnek… Az üzemeléshez a ChangeSprout Inc., az Amazon Web Services és a SendGrid Inc. szolgáltatásait veszik igénybe, így az adatok feltehetően az USA-ba és Luxemburgba továbbítódhatnak.

Az A Város Mindenkié legutóbbi akciója egy június 12-én az Építésügyi és Örökségvédelmi Kormányhivatal előtt tartott tüntetés volt „A Belváros Mindenkié” címszó alatt, mikor kiálltak Karácsony Gergely nagyszerű ötlete mellett, hogy a fővárosi városházára hajléktalanokat költöztessenek be. Nem meglepő, hogy támogatják az ötletet, hiszen egyik aktivistájukat, Misetics Bálintot Karácsony Gergely felfogadta, hogy segítse a fővárost hajléktalanügyekben. Lehet, hogy éppen az ő fejéből pattant ki a remek ötlet?

Természetesen nem vagyunk érzéketlenek, mi is érzünk empátiát az utcán élők iránt és azzal is tisztában vagyunk, hogy a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett gazdasági válság megélhetési nehézséget okoz sok ember életében. De az a megoldás, amit A Város Mindenkiért csoport felkínál, nem megfelelő. Arról nem is beszélve, hogy a hajléktalankérdés mentén azért más progresszív liberális ügyek mellett is ki szoktak állni és aktivistáik, így Sebály, Misetics és Udvarhelyi is igen közel vannak a baloldali politikához. Mi pedig ki fogjuk őket rángatni a napfényre…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.