Adventi adományok egyházi segítséggel Debrecenben 

Az önkormányzat ismét megnyitotta a városi segélyalapot, amelybe tavasz óta már 138 millió forint folyt be.

Gőz József Miklós
2020. 11. 29. 7:10
null
Az adományok egyik raktárhelyén, még az első hullám idején Forrás: civishir.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Debrecenben hagyománnyá vált, hogy adventi vásárt rendeznek, és a vásár területén felállított Add tovább! házikóban gyűjtik az adományokat a rászorulók részére. A tavalyi időszakban cégek, civil szervezetek, intézmények és magánszemélyek összesen 3500 csomagban adtak le tartós élelmiszereket, tisztálkodási és háztartási szereket.

Az idén a vásár a járvány miatt elmarad, így a házikó helyett más megoldást kellett találni. A megoldást a Tiszántúli Református Egyházkerület, a Hajdúdorogi Görög Katolikus Főegyházmegye és a Debrecen–Nyíregyháza Római Katolikus egyházmegye összefogása jelentette, akik vállalták, hogy a református szeretetszolgálat koordinálásával a házikó helyett szeretetdobozokat helyeznek ki az egyházi fenntartású épületekben, valamint a város különböző helyszínein kialakított gyűjtőpontokon is.

Az első szeretetládát már ki is helyezték a Görögkatolikus Metropólia debreceni, Petőfi téri épületében, azon a helyszínen, ahol a minap bejelentették az akciót, s nyomban csomagot is adtak két rászoruló családnak. Itt két láda és egy műanyag tárolóedény áll az adományozók rendelkezésére. De a helyiek lépten-nyomon, máshol is találkozhatnak a szeretetládákkal a tankerület épületeiben, a nagyvállalatok gyűjtőpontjain, az új városházán, a Kölcsey művelődési központban, a Myra ajándékboltban, valamint a Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézóban is.

Az adományok egyik raktárhelyén, még az első hullám idején
Fotó: Civishír.hu

Debrecenben egyébként is minden a szociális segítségről és az adományozásról szól ezekben a nehéz időben. A Karitatív Testület szinte naponta visz adományokat a lakótelepekre, a tanyavilágba, a Covid–19-járvány elleni küzdelmet folytató mentőállomásra, továbbá a kórházakba és a klinikákra is. Az önkormányzat ismét megnyitotta a városi segélyalapot, amelybe magánszemélyek és cégek tavasz óta már 138 millió forintot fizettek be. Ebből idáig már 1840-en kaptak összesen 55 millió forint értékű támogatást. A számlán lévő összeg lehetőséget adott egy országosan egyedülálló támogatási forma meghirdetésére is, amelyet a napokban Széles Diána alpolgármester jelentett be.

Ennek értelmében az egyszeri pénzbeli támogatásra azok az alacsony keresetűek (egy főre nyolcvanezer, egyedül élők esetében 120 ezer forint alatt) pályázhatnak, akik igazoltan átestek a koronavírus-fertőzésen és emiatt táppénzre kerültek. A támogatás mértéke ötvenezer forint, de ha egy háztartásban többen is érintettek, akkor nyolcvanezer forint. Azok a debreceniek is kérhetik az egyszeri támogatást, akik március 11. óta legalább harminc napra fizetés nélküli szabadságot vettek igénybe vagy a munkaadójuk ennyi időre felmentette őket a munkavégzés alól. A támogatást továbbá azok a vállalkozók is igényelhetik, akiknek tevékenysége legalább harminc napig szünetelt, és a segélyalap első szakaszában nem részesültek a támogatásban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.