Ilyen típusú vizsgálat még nem történt a világon

Aki értesítést kap, vegyen részt a szűrőprogramban – buzdított a rektor. 17 780 embert hívtak meg.

Magyar Nemzet
2020. 05. 03. 14:20
null
20200422 Győr Koronavírus-járvány: Mintavételhez öltözik be egy ápoló a Győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld Fotó: Csapó Balázs/Kisalföld
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírussal kapcsolatos szűrőprogramban való részvételre buzdított Merkely Béla (képünkön), a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Elmondta: a négy egyetem – a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem – által végzett országos reprezentatív járványügyi kutatás egy tudományos vizsgálat. Ilyen típusú vizsgálat még nem történt a világon, így ez lesz az első, teljes országot lefedő szűrési program – fűzte hozzá.

A szűrőprogramba a feltételezett fertőzötti arányból kiindulva 17 780 embert hívtak meg véletlenszerűen kiválasztva, ők életkorra, nemre és regionális elhelyezkedésre vonatkozóan is reprezentálják a magyar társadalmat. Így a vizsgálat eredménye alapján arra lehet majd következtetni, hogy a különböző társadalmi rétegekben mekkora lehet a fertőzöttség aránya Magyarországon – mondta. Kiemelte: a közvetlen víruskimutatáson kívül vért is vesznek a kiválasztottaktól, amelyben az ellenanyag jelenlétét vizsgálják. Azért pedig, hogy minél pontosabb képet kapjanak a népesség rizikófaktorairól, a résztvevőknek feltesznek ötven kérdést is.

Fontos tudni, hogy a kiválasztottak más honfitársukat is képviselik a vizsgálatban, ezért Merkely Béla arra kért mindenkit, aki értesítést kap, menjen el a szűrésre vagy tegye lehetővé, hogy a szakemberek az otthonában végezzék el azt, hogy minél pontosabb kép alakulhasson ki a magyar társadalom koronavírus-fertőzöttségéről. Hozzátette: lehetséges, hogy a vércsoport is befolyásolhatja a vírusnak való kitettséget vagy a szövődmények kialakulását. Egyes adatok azt mutatják, hogy a 0-s vércsoport egy kis védettséget jelent, az A-s vércsoportúaknál pedig kicsit nagyobb a kitettség, de a szűrőprogramban számos más lényeges paramétert is vizsgálnak – mondta Merkely Béla.

A rektor az M1 csatorna vasárnap reggeli műsorában arról is beszélt, hogy úgy tűnik, lassan lecsendesedik a koronavírus-járvány első hulláma, várhatóan tovább csökken az új fertőzöttek aránya. Ezzel együtt fontos, hogy továbbra is mindenki tartsa be a kért távolságot és a higiéniai szabályokat

is beszállt a járvány elleni küzdelembe

Az úszónő, aki már felgyógyult a betegségből, vérplazmát is adott – derült ki Facebook-posztjából. – Én már részt vettem a koronavírus elleni harcban, vérplazmát adtam, most Rátok is szükség van a küzdelemben! Közös érdekünk, hogy aki levélben, telefonon, vagy az Ügyfélkapun keresztül értesítést kapott, el is menjen a szűrésre – kezdte bejegyzésében Kapás Boglárka.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.