Keresés
Magyar Nemzet
2021. június 16., szerda, Jusztin napja
HÍR TV - KEMÉNYMAGHol van az iszonyú propaganda határa?
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/belfold/amerikai-folyami-hadihajokat-rendszeresit-a-magyar-honvedseg-9794429/

Amerikai hadihajókat rendszeresít a Magyar Honvédség

Három SOC-R gyornaszád érkezik ősszel a szolnoki különleges dandárhoz

A Honvédség még idén novemberben három darab amerikai SOC-R folyami gyorsnaszáddal erősödik – jelentette be Korom Ferenc vezérezredes,

a Magyar Honvédség parancsnoka tegnap, Szolnokon, a Black Swan 2021 többnemzeti különleges műveleti gyakorlat szakmai napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón. A tábornok elmondta, hogy a hajók az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár kötelékébe kerülnek.

SOC-R gyorsnaszádok hajóznak ki az újpesti hadikikötőből a Black Swan 2021 gyakorlaton

Korom Ferenc vezérezredes hangsúlyozta: a Black Swan 2021 gyakorlat egyik fontos célja az volt, hogy teszteljék a Szolnokon kialakítandó Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság (R-SOCC) kezdeti műveleti képességét, emellett vizsgálták, hogy a törzs és a katonák milyen szinten képesek feladataikat végrehajtani. A komponens-parancsnokságnak 2024-re kell elérnie a teljes műveleti készenlétet, s ennek első tesztelését ezen a gyakorlaton is végre tudták hajtani.

 

A gyakorlaton a magyar katonák mellett az R-SOCC partnerországai – azaz Ausztria, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia – szorosan együttműködtek a két szponzorországgal, a kiképzőket küldő Németországgal, valamint az Amerikai Egyesült Államokkal. Utóbbi, a kiképzők mellett, végrehajtó állományt is átcsoportosított a kiképzési rendezvényre. A végrehajtásban az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái mellett más alakulatok is jelentős szerepet vállaltak, ebből adódóan a törzs és a parancsnokság is nemzetközi volt. Összességében több mint 800 katona, 14 forgó- és merevszárnyas repülőeszköz, számos egyéb haditechnikai eszköz, illetve az amerikai haditengerészet SOC-R hajói vettek részt a gyakorlaton. Magyarországon – a magyarok mellett – az amerikai haditengerészet különleges műveleti, valamint szárazföldi katonái, továbbá a szlovén különleges műveleti erők katonái hajtottak végre feladatokat. Nemcsak katonai területeken – például Újdörögdön, Várpalotán, Táborfalván, Ócsán és Tótvázsonyban – gyakorlatoztak a különleges műveleti csoportok, hanem Kecskemét, Sárospatak, Nyíregyháza és Kisvárda térségében is.

Ami a honvédséghez kerülő SOC-R hajókat illeti, már 2019-ben, a futó EDA-projektek adatbázisában szerepelt, hogy Magyarország számára SOC-R hajókat adnának át egy gyártói felújítást követően. Az amerikai Excess Defense Articles (EDA) programban a szövetséges és partner haderők kapnak katonai eszközöket csökkentett áron vagy katonai segély formájában.

A SOC-R hajók folyami járőrözésre, harcra kifejlesztett nagy sebességű vízíjárművek jelentős fedélzeti fegyverzettel. A légi úton is szállítható vízi járművek négyfős személyzet mellet nyolc kommandóst szállíthatnak. Igen jelentős tűzerőt képvisel a hajóosztály. Az amerikai hadseregben két darab nagy tűzgyorsaságú GAU-17 minigun forgógéppuska; egy darab ötven kaliberű nehézgéppuska; két 7,62 mm-es könnyű géppuska; valamint két darab negyven milliméteres Mk 19 automata gránátvető van a gyorshajók fedélzetén. A két, egyenként 440 lóerős motorral hajtott naszád negyvencsomós, közel 75 kilométeres óránkénti sebességre képes.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

EGYÜTTMŰKÖDÉS

A gazdaság újraindításában kiemelt szerepe van a családpolitikai kutatásoknak
A Kopp Mária Intézet és a Budapesti Corvinus Egyetem a jövőben számos kutatási projektben és programban fog együttműködni.

VILÁGJÁRVÁNY

Egyre több európai országot aggaszt a delta variáns terjedése
Az oltás hatásos lehet az új változat ellen is, amely már Franciaországot és Ausztriát is elérte.
Bármit rendel Kínából, fizetni kell a vámeljárásért
A két hét múlva élesedő jogszabályváltozásra új, sávos díjszabás kialakításával reagált a Magyar Posta.

Poszt-trauma

Miért kell leszerbezni egy magyar színházat?
Ne legyünk szűkkeblűek, pláne ne itt, Budapesten.

Poszt-trauma

Mihalik Enikő belső információt kotyoghatott ki
Szurkoljunk Karácsony városdiplomáciai főtanácsadójának és kedves nejének!

Poszt-trauma

Bevetésen az igazi szivárványkoalíció
Összefújta a szemetet a globalizmus szele.

Aktuális

Külföldön is népszerűsítik a Puskás Öcsiről készült képregényt
Francia és amerikai kiadóknak is dolgozik a Puskás Ferencről szóló képregény megalkotója, Futaki Attila.

Fricz Tamás blogja

Felelősek vagyunk Gyurcsány Ferenc miatt
Gyurcsány azért van még mindig itt, mert hagytuk és engedtük, hogy itt maradjon.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!