Az embercsempészek ki is oktatják a migránsokat

Kitörölt telefonok, kiürített zsebek jellemzik a magyar–román határon elfogott migránsokat. A rendőrök kérdéseire adott válaszaikban nem is akarnak tudni Romániáról, állítják, nem is tudták, hol vannak. Ennek azért van jelentősége, mert Szerbiában fizettek az embercsempésznek, így nem minden esetben, de sokszor onnan kell elindulniuk a következő határsértési kísérlethez.

Végh Attila
2021. 03. 13. 16:39
null
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt év adatai szerint a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság határrendészei csaknem ezer határsértőt fogtak el. A Békés megyei határszakasz román oldalán mintegy ötszáz elfogás történt, egy részükben magyar határrendészek is részt vettek. Az illegális bevándorlók nagy része csoportokban, szervezett formában lépte át tilosban a magyar–román határt, de a magányos migránsokból is akadt szép számmal. A békési határszakaszhoz tartozik a lőkösházi vasúti határátkelőhely is, ahol évente 270 ezer tehervagon halad át, ezeket egyenként kell átvizsgálniuk a határrendészeknek. Ezt a migránsok is tudják, ennek ellenére mindig akad, aki megpróbálja, tavaly 31 potyautas akadt fent az ellenőrzéseken. A rendőrség mindenre igyekszik odafigyelni, a nehezebben nyitható, egymással szembe fordított konténerekre is. A nyomozók feltételezése szerint ugyanis nem mindig csak azért rakják így ezeket a nagyméretű tárolókat, hogy a vasúti szállítmányokat dézsmálók ne tudják feltörni őket, hanem azért, mert emberek rejtőzködnek bennük.

Határsértő elfogása a lőkösházi vasútállomás közelében
Fotó: Police.hu

Megbontják a kamionokat

Gombkötő Csaba alezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Szolgálatának vezetője a Magyar Nemzetnek elmondta, a jelenlegi migrációs helyzetben nem csak a tehervagonok, a kamionok esetében is másként, körültekintőbben kell értékelni a kockázati tényezőket: Minden kamiont átvizsgálunk, megbontunk, akkora a migrációs nyomás a határainkon– elemezte a helyzetet a békési határrendészek parancsnoka.

Gombkötő Csaba alezredes
Fotó: Magyar Nemzet

Az alezredes hozzátette, a tiltott határátlépők jelentős része szervezetten követi el a jogsértést. A román oldalról a sétáltatók indítják őket útnak, megadva az irányt, Magyarországon kell találkozniuk az előre kifizetett csempészautóval. A migránsok szerb menekülttáborokból érkeznek, először a szerb–román határt lépik át illegálisan, majd felénk veszik az irányt. A rendőrök tapasztalatai szerint az embercsempészek kioktatják őket, ne vegyenek semmit román boltban, se élelmet, se cigarettát, se vizet, nem lehet náluk román lej, mert így letagadhatják, hogy a román határon jöttek át Magyarországra.

Migránsok elfogása a békési zöld határon
Fotó: Police.hu

Ez azért lényeges, mert a felderítés adatai szerint az embercsempésznek úgynevezett garanciális fuvarért fizettek, vagyis a kialkudott pénzért több próbálkozás is jár, és egyszerűbb, ha mindig Szerbiából indulnak, ezért ha elfogják őket, oda akarnak visszajutni, nem Romániába – magyarázta a határrendészeti szolgálat vezetője. – Ezért gyakran nem mondanak igazat, azt állítják, hogy a szerb szakaszon érkeztek illegálisan Magyarországra, a műszaki határzárat létrával mászták meg. Ha be tudjuk bizonyítani, hogy román területről léptek be, úgy a román rendőrség veszi át az ügyüket, ezt akarják elkerülni. Nemcsak rájuk, hanem általában az embercsempész segítségét igénylő határsértőkre igaz, hogy az embercsempészek a telefonjaik adatait is kitöröltetik velük induláskor, hogy ne tudjuk visszakövetni, kit hívtak, kikkel voltak kapcsolatban, szabályosan kioktatják az út előtt a migránsokat – tette hozzá Gombkötő alezredes.

Árulkodó pelenka

A békési végekre a megyei határrendészeti kirendeltségek állománya és a határ menti települések rendőrei vigyáznak, a megye más kapitányságairól is vezényelnek erősítést a határra. A Készenléti Rendőrség is naponta ad járőröket hőkamerákkal a legnagyobb migrációs nyomás alatt álló szakaszokra. Az elfogásokat jól elő kell készíteni. A megfelelő helyen, időben, kellő létszámú rendőri erővel, mondhatni meglepetésszerűen kell feltartóztatni a csoportokat, hogy ne tudjanak menekülni. Nem szabad esélyt adni arra, hogy például húsz bevándorló húsz felé fusson el. Ezért a bevált taktika szerint ha észlelik a határsértést, megfigyelik a migránsokat, a feltételezett mozgási irányukat. Volt olyan csoport, amely egy napot is várt egy erdőben lapulva, valószínűleg késett a csempészautó. Nagy csoportnál nagyobb rendőri erőt vonnak a helyszínre, figyelik az út menti árkokat is, az illegális bevándorlók azokban lapulva szokták várni a csempészautót. Az embercsempészek szokásait is ismerik már a rendőrök, ha egy kisbusz csak a sofőrrel, de több hátizsákkal, pelenkával lépi át jogszerűen a határt, az biztos a csoportjáért megy. Volt, hogy az tűnt fel a rendőröknek, hogy a csempészautó sofőrje indulás előtt feketére festette az autója hátsó ablakait, abban bízott, ezt nem is nézik a rendőrök. Az új csempésztaktika szerint a szállítók olyan autókat használnak, amelyek nem tartoznak az eddig használt csempészautók körébe (zárt furgon, régi családi egyterű), viszont azokba kevesebb ember fér. Legutóbb így bukott meg egy csempész egy Suzukival, tíz migránst akart bepréselni az autójába, az autó ajtajai előtti tülekedésre figyeltek fel a határrendészek.

 

Elfogott illegális bevándorló adatainak ellenőrzése
Fotó: Police.hu

Navigált migránsok

Gombkötő alezredes szerint a magányos migránsokra is oda kell figyelni, az ő elfogásuk sok szempontból nehezebb, mint a csoportban közlekedőké. Rájuk jellemző, hogy a határsértést követően megborotválkoznak, átöltöznek, igyekeznek elvegyülni a helyiek között. Forintjuk is van, így nem jelent gondot ha jegyet váltanak egy buszra, ráadásul ha ketten vagy hárman jönnek, ügyelnek arra is, hogy külön üljenek, mintha nem is tartoznának egymáshoz.

Több előadást, továbbképzést is tartottunk a helyi buszsofőröknek, mit kell tenniük ha ilyen utast észlelnek – magyarázta a parancsnok. A rendőrség tanácsai szerint a sofőrök nem avatkoznak be, kiadják a jegyet, menetrend szerint elindulnak. Észrevétlenül értesítik a rendőrséget, akik menet közben állítják meg a buszt és szállítják le róla a migránsokat. Békés megye rendőrfőkapitánya minden ilyen intézkedést, segítséget köszönetnyilvánítással, emléklappal honorál.

A magányos határsértők újabban nem a határhoz közeli településeken szállnak buszra, hanem telefonjukba épített navigáció segítségével árkon-bokron keresztül próbálnak eljutni az ország belseje felé, sokszor éjszaka haladva. A települések fényeit használják ugyan a tájékozódáshoz, de a lakott, belterületi részeket, ahol nagyobb az esélye annak, hogy meglátják őket, elkerülik. A leleplezésükre a legalkalmasabb a hőkamera, amellyel jól el vannak látva a Békés megyei rendőrök. A technikai eszközpark folyamatosan bővül, kézi és mobil típusok is vannak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.