Baljós árnyak a városházán

A Gyurcsány-Demszky-korszak bizalmi emberei köszönhetnek vissza Karácsony Gergely főpolgármester hivatali stábjában. A fogadott és fogadatlan tanácsadók, főtanácsadók, hivatalvezetők lehetséges sorában többek között olyan nevek bukkannak fel, mint Demszky Gábor, Lamperth Mónika, Gál J. Zoltán, Batiz András vagy maga Gyurcsány Ferenc.

2019. 10. 19. 7:05
Lamperth Mónika; Demszky Gábor; Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány, Demszky és Lamperth 2006 őszén. Budapesten visszaforgatják az idő kerekét Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Demszky Gábor már az önkormányzati választás másnapján elkezdte tanácsokkal ellátni Karácsony Gergelyt, a baloldal közös főpolgármesterét. A fővárost 1990–2010 között vezető SZDSZ-es expolitikus azt javasolta az újonnan megválasztott fővárosvezetőnek, hogy azonnal forduljon a Világbankhoz és az Európai Beruházási Bankhoz, vegyen fel hiteleket. Amikor 2010-ben Demszkyt Tarlós István váltotta, összesen 260 milliárd forintnyi adósságot hagyott utódjára. Karácsony nyilvánosan nem utasította el a tanácsot, azonban gyorsan díszpolgári címmel kínálta meg a veterán liberálist.

Gyurcsány, Demszky és Lamperth 2006 őszén. Budapesten visszaforgatják az idő kerekét
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, volt szocialista miniszterelnök kapcsán szóba jött, hogy irodát/szobát kaphat a főpolgármesteri hivatal épületében. Az Origó információját később – valószínűleg az ötlet népszerűtlensége miatt – cáfolták az illetékesek.

Lamperth Mónika

Lamperth Mónika ellenben – aki 2014-től a XV. kerület DK-s vezetése alatt jegyzőként dolgozott – jó eséllyel főjegyző lehet. Gyurcsány bizalmi embere 15 éves korában lépett be a KISZ-be, ahonnan egyenes út vezetett az MSZMP-be. A Medgyessy- és Gyurcsány-kormányok idején, 2002–2006 között belügyminiszter, majd egy évig önkormányzati és területfejlesztési miniszter volt, végül 2007-től szociális és munkaügyi miniszteri posztot töltött be. A tárcától való 2008-as távozása után Gyurcsány az MSZP operatív irányításával bízta meg Lamperthet, aki a pártelnök kabinetfőnökeként dolgozott tovább. Lamperth már bejelentette, hogy lemond a rákospalotai jegyzői posztjáról, ahonnan eddig nem volt hajlandó felállni. „Új kihívások várnak” – írta pár napja Facebook-bejegyzésében.

Gál J. Zoltán

Gál J. Zoltán, Karácsony stábjának egyik kampányfőnöke, korábbi újságíró, főszerkesztő, 2002–2008 között MSZP-képviselő is megjelenhet a Városház utcában. Gál J. Zoltánhoz, a rendszerváltás előtti utolsó (megbízott) belügyminiszter, MSZP-s politikus fiához a Karácsony-féle kampányban a stratégiai és kommunikációs irányítás tartozott, de hosszabb beszédekkel is foglalkozott.

Dorosz Dávid

Ott lehet a város vezetése mellett Dorosz Dávid is, aki szintén kampányfőnök volt, Karácsony egyik leghűségesebb embere. A korábbi LMP-s országgyűlési képviselő, aki a Párbeszédbe követte Karácsonyt, az Egyesült Államokból tért haza korábban, idén eladta a cégét, majd beállt az ellenzéki főpolgármester-jelölt csapatába. Doroszhoz a mozgósítás, valamint az online kampány tartozott.

Batiz András

Batiz András és cége főpolgármesterként is tovább trenírozhatja Karácsonyt. A korábbi műsorvezető, a Gyurcsány-kormányok 2004–2006 közötti kormányszóvivője a kampányban a nagyobb és fontosabb beszédek előtt készítette fel Karácsonyt. Gyurcsány szóvivőjének a cége, a Batiz Consulting Kft. 2010 előtt tele volt megrendelésekkel: 2008-ban két szerződést is aláírhatott összesen 10,1 millió forint értékben a Nemzeti Innovációs Hivatallal tanácsadásról és kommunikációs irány kialakításáról. A főpolgármesteri hivatal nem ismeretlen Batiz számára, tanácsadó cége 2007–2008-ban dolgozott a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nek. A társaságot közbeszerzés nélkül bízták meg.

Balogh Samu üdítő kivételt jelent a fentiekhez képest, a várostervező státusa már eldőlt, Karácsony kabinetfőnökeként folytatja munkáját. A választási program megírásáért felelős szakember számára nem ismeretlen a Városház utca, ő a 2017-ben, Tarlós István főpolgármestersége idején elfogadott Smart Budapest – Budapest Okos Város tanulmány és terv egyik szerzője.

Az új fővárosi vezetés Karácsony korábbi, miniszterelnök-jelölti tanácsadó stábjának is lekötelezett. A 2018-ban hoppon maradt „árnyékkormány” tagja volt Komáromi Zoltán háziorvos, a megszűnt Együtt volt politikusa, Daróczi Gábor oktatási szakértő, a Romaversitas Alapítvány volt igazgatója, Hegyesiné Orsós Éva, az Életet az Éveknek Országos Szövetség elnöke, Mellár Tamás, a KSH egykori elnöke, Andor László volt EU-biztos, Ámon Ada, az Energiaklub egykori vezetője és Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, volt SZDSZ-es politikus. Szintén a volt SZDSZ-es vonalat erősíti Horn Gábor, aki államtitkárként dolgozott együtt Karácsonnyal, és akinek nem elhanyagolható szerepe volt abban, hogy Karácsony lett 2017-ben az MSZP miniszterelnök-, majd 2019-ben főpolgármester-jelöltje.

Karácsony Gergely főpolgármesterként főtanácsadókat és tanácsadókat nevezhet ki, akár több tucatot is. A tanácsadói fizetések havi 400 ezer és egymillió forint közé estek eddig.

Félrevezetik az új főpolgármestert?

„Karácsony Gergely tegnap már arról beszélt, hogy Budapest alulfinanszírozott. Tarlósnál elég volt a pénz. Tanácsadói vezetik félre az új főpolgármestert?” – tette fel a költői kérdést közösségi oldalán Varga Mihály csütörtökön, aki szavait számadatokkal is alátámasztotta. A tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy kilenc év alatt Budapest 220 milliárd forintnyi adósságtól szabadult meg, 70 százalékkal nőtt az iparűzési adóból származó bevétel és 1850 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg a fővárosban. A pénzügyminiszter bejegyzésében emlékeztetett: „Amikor a baloldal kerül valahol hatalomra, általában gyorsan elfogy a pénz, elindul a vagyon értékesítése és jön az eladósodás…”

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.