Bayer Zsolt megmutatta várbeli lakását

A Magyar Nemzet publicistája arról tájékoztatta az érdeklődő kollégákat, hogy élethossziglan tartó, örökölhető bérleti jogot szerzett, ami kizárólag ingatlancserével történhet.

2019. 04. 05. 12:48
null
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendhagyó lakásbemutatót tartott csütörtök délelőtt Bayer Zsolt, lapunk publicistája: a sajtó képviselőit várta az Úri utcai otthona elé.

Az esemény előzménye, hogy a 24.hu internetes portál a napokban arról írt, kollégánk vélhetően áron alul bérel önkormányzati lakást a Várban. Bayer a tisztánlátás érdekében arról tájékoztatta az érdeklődő kollégákat, hogy élethossziglan tartó, örökölhető bérleti jogot szerzett, ami kizárólag ingatlancserével történhet; ő is így járt el korábban, felkínálta a saját tulajdonú házát. Az így bérelt ingatlan tulajdonjoga az önkormányzatnál marad, ám a bérlővel élete végéig tartó szerződést kötnek. A konstrukció érdekessége, hogy a bérlőnek költség­elvű lakbért kell fizetnie, ami tulajdonképpen a közös költségnek feleltethető meg, amely négyzetméterenként 600 forint. Ez Bayer lakása esetében havonta mintegy 32 ezer forintot jelent.

– Ez a bérleti gyakorlat azért született meg, mert a várbeli lakások műemlékvédelem alatt állnak, így az önkormányzati tulajdonban maradásuk garantálja, hogy nem végeznek rajtuk jelentős átalakítást, amely műemlékvédelmi szempontból aggályos lehetne – fejtette ki a publicista. Hozzátette: amikor csere révén hozzájutott az ingatlanhoz, az lakhatatlan állapotban volt, és tízmillió forintból újította fel.

Meglepetést okozott kollégánk az ellenzéki újságíróknak Fotó: Mirkó István

Bayer Zsolt a sajtótájékoztatón felsorolt néhány, az ellenzéki pártokhoz köthető személyt, akik szintén a Várban laknak. Baráth Etele egykori szocialista miniszternek és E. Vámos Ágnesnek – aki Gyurcsány Ferenc kormányzása idején az oktatási tárcánál volt főosztályvezető – is van lakása a patinás negyedben.

Az újságírók közül Bakró-Nagy Ferencet, az Index.hu szerkesztő-operatőrét hozta fel példaként, aki nemcsak hogy szintén a Várban, a Halászbástya alatt lakik, de ő képviselte a portált a rendhagyó lakásbemutatón.

Mint érdeklődésünkre Bakró-Nagy elmondta, ő is örökbérleti szerződéssel jutott saját lakásához, egy korábbi ingatlancsere révén, még a 90-es évek vége felé. Arról nem akart nyilatkozni, ő pontosan mennyit fizet havonta az önkormányzatnak, de azt elárulta, hogy a házban lakók közül övé a leg­alacsonyabb bérleti díj.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.