Beleszálltak az új nemzeti konzultációba a baloldali pártok

Bár az Orbán-kormány 2010 óta több nemzeti konzultáción is kikérte a magyar emberek véleményét, a baloldali pártok még mindig nem igazán tudnak mit kezdeni a nemzeti kormányzás egyik alapját adó, közvetlen beleszólást biztosító intézménnyel. A Gyurcsány-koalíció a bejelentések után mindössze egy „közös alapvetéssel” tudott reagálni.

2021. 06. 13. 7:15
null
Videóban reagált az LMP a miniszterelnök bejelentéseire.

Bár az Orbán-kormány 2010 óta több nemzeti konzultáción is kikérte a magyar emberek véleményét, a baloldali pártok még mindig nem igazán tudnak mit kezdeni a nemzeti kormányzás egyik alapját adó, közvetlen beleszólást biztosító intézménnyel. A Gyurcsány-koalíció a bejelentések után mindössze egy „közös alapvetéssel” tudott reagálni.

„Orbán Viktor fordítva ül a lovon:

nem arról kell nemzeti konzultációt indítani, hogy visszaadják-e a kiskeresetű melósoknak az adót”

– írta a miniszterelnök csütörtöki bejelentésére reagálva a Facebook-oldalán Jakab Péter. A Jobbik elnöke szerint ez a pénz egyébként is visszajár minden „kiskeresetű melósnak”, jóllehet a kormány bejelentése értelmében minden gyermeket nevelő szülő visszakaphatja az általa befizetett szja-t jövőre, nem csak a „kiskeresetűek”. Jakab szerint egyébként a lopásról kellene konzultálnia a miniszterelnöknek. Egy későbbi posztjában azért azt is elárulta a baloldali politikus, hogy szerinte a hitet kellene visszaadni az embereknek.

Nem igazán tudott mit kezdeni a jobboldali politikai innovációval az LMP sem. A zöldpárt társelnökei egy ötperces videóban arról beszéltek, hogy Orbán Viktornak az elmúlt másfél évben kellett volna segítenie. Kanász-Nagy Máté szerint a Fidesz nem tett semmit, hiszen nem hosszabbította meg a munkanélküli-segélyre való jogosultságot és a bértámogatást sem terjesztették ki. Az újpesti alpolgármester-társelnök szerint a Fidesznek nem az a célja, hogy a magyar családokat segítsék: azért akarják visszaadni a befizetett szja-t az embereknek, mert nem akarnak jót a magyar családoknak. „Ne hagyjuk, hogy megtévesszen minket Orbán Viktor!” – kérte a párt szimpatizánsaitól Kanász-Nagy, aki szerint

a nemzeti konzultáció igazából egy nagy kampánycsomag.

Schmuck Erzsébet arról beszélt, hogy szerinte a miniszterelnök a klímaváltozással kapcsolatban is trükkel próbálja átverni az embereket. „A klímaváltozás árát ne a magyar családok, hanem a nagy klímaromboló vállalatok és a multik fizessék meg! Ez így rendben is lenne” – fogalmazott Schmuck.

A politikus szerint igenis jó megoldás a globális klímaadó,

mert a szén-dioxid-kibocsátás hatvan százalékáért a háztartások és a közlekedés felelős. Szerinte az Orbán-kormány nem ad támogatást a családoknak arra, hogy leszigeteljék a házaikat, jóllehet az év elején meghirdetett hárommilliós állami támogatás akár erre is felhasználható.

Dobrev Klára mindössze pár mondatban reagált, saját ígéreteivel kampányolt tovább Fotó: MTI/Kovács Tamás

A DK részéről Dobrev Klára az ATV-ben reagált. Első gondolatként – a baloldal közös narratíváját átvéve – arról beszélt, hogy az elmúlt másfél évben kellett volna segíteni. Szerinte a nyugdíjasoknak is pénzt kellene adni, de nem említette meg a jövőre esedékes félhavi 13. nyugdíjat, hanem a DK választási ígéretéről, az egyszeri, egységes 150 ezer forintos juttatásról beszélt. Dobrev a 15 perces beszélgetést hamar átterelte a neki kedvező mederbe, és arról kezdett beszélni, hogyan fogják jogellenes módszerekkel helyreállítani a jogállamot. A műsorvezető és a nézők figyelmébe ajánlotta Fleck Zoltán és Vörös Imre gondolatait, amelyekről lapunk is írt. Később azt bizonygatta, hogy a kormányváltás után zárolni fogják az oligarchák vagyonát.

„Csak az akarjon kormányozni 2022 áprilisa után, akinek nem remeg meg a keze, amikor ilyen döntéseket kell hozni!”

– szólt ki szövetségeseinek a DK európai parlamenti képviselője.

A reakciók alapján a baloldal pártjai nem igazán tudtak mit kezdeni Orbán Viktor bejelentéseivel, reakcióként saját korábbi kampányszövegeiket próbálták ismételgetni. Péntek délelőtt azért nyilvánosságra hozták „közös alapvetésüket”, ami saját bevallásuk szerint egyelőre nem kormányprogram, ennek megalkotását ugyanis az emberektől várják el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.