Bíróság előtt az érdi családi háború gyanúsítottjai

Lapunk értesülései szerint vasárnap délelőtt dönt két nyomozási bíró arról, hogy az érdi családi háború tucatnyi gyanúsítottját letartóztatásba helyezik-e. A tömegverekedésben egy ember meghalt, többen életveszélyesen megsérültek.

2020. 08. 02. 11:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezekben a percekben kezdődött meg az az ülés, amelyben az egy halálos áldozatot és több életveszélyes sérültet követelő, július 30-i érdi családi háború kapcsán dönthet a bíróság a letartóztatásokról. A Pest Megyei Főügyészség tizenként gyanúsított esetében indítványozta a kényszerintézkedést. A Magyar Nemzet értesülése szerint két nyomozási bíró hoz döntést az ügyben.

Képünk csupán illusztráció.
MTI Fotó: Marjai János

A főügyészség szóvivője, Nisóczi József szerint technikai okok és a nagy számú gyanúsított miatt nem tudnak élni teljeskörűen a távmeghallgatás lehetőségével, így a két vizsgálóbíró a gyanúsítottak jelenlétében, hat-hat feltételezett elkövető sorsáról dönthet.

Értesülésünk szerint a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság, a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság kijelölt egységei továbbra is teljes készültségben vannak a vérbosszú megelőzése érdekében. Mind Enyingen, mind Érden erődemonstrációval tartják féken a feleket.

Ismert, hogy egy enyingi és egy velük rokonságban lévő érdi, kisebbségi család tagjai csaptak össze egy érdi benzinkúton július 30-án, este 8 óra körül. Úgy tudjuk, az érdi család egyik tagja az enyingi családba nősült be, de a felesége hazaszökött tőle, és ezen robbant ki a véres végkifejletet járó háború. A Magyar Nemzet úgy értesült, az áldozat a benősülő férfi apja. A történtek miatt tartani kell a vérbosszútól, amit a rendőri erők igyekeznek megelőzni.

A verekedés estéjén az enyingi család legalább tizenhat férfi tagja a konfliktus rendezésének erőszakos módját választva több gépkocsival megjelent egy érdi benzinkúton, hogy ott találkozzanak a helyi család tagjaival. A találkozóra mindkét fél különböző ütő-, illetve szúró-vágó eszközöket vitt magával. A verekedést az robbantotta ki, hogy az egyik érdi elütött két enyingit, nem sokkal később pedig lövések is eldördültek. A verekedés során az egyik enyingi szíven szúrt egy ötven év körüli férfit, aki azonnal meghalt. A támadót emberöléssel, a többi résztvevőt – egyelőre – csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdasággal gyanúsítják.

Frissítés

A törvényszék közleménye szerint vasárnap a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírái hat gyanúsítottat személyesen hallgattak meg, további hatot pedig távmeghallgatáson – írja az MTI.

A cselekmény több résztvevőjét még nem sikerült azonosítani, valamint tartani lehet attól, hogy a gyanúsítottak – szabadlábra helyezésük esetén – tanúk befolyásolásával akadályoznák a bizonyítást – közölte a törvényszék. Hozzátették: attól is tartani lehet, hogy a gyanúsítottak szabadlábra helyezésük esetén folytatnák az egymás között kialakult konfliktus erőszakos rendezését, és újabb, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményeket követnének el egymás sérelmére. A bíróság közölte továbbá, hogy a gyanúsítottak között vannak többszörösen büntetett előéletűek, akik ellen jelenleg is több büntetőeljárás folyik, esetükben a bűnismétlés veszélye is fennáll; valamint azt is hangsúlyozták, hogy az emberöléssel gyanúsított személy esetében a cselekmény büntetési tétele és tisztázatlan személyi körülményei miatt fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye is.

– Mindezek miatt a bíróság a gyanúsítottak meghallgatása után az ügyészi indítványokkal egyetértve elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását az elsőfokú bíróság tárgyalás-előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb szeptember 2-ig – közölte a törvényszék. A döntés ellen mind a 12 gyanúsított és védőik fellebbeztek, így az nem végleges, de végrehajtható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.