Bögrével ütötte-verte az élettársát

Mint arról korábban beszámoltunk, Kispesten egy problémás család tartotta rettegésben a Móricz Zsigmond utca környékét. Ám nemcsak a szomszédok éltek rettegésben, a klánvezér saját élettársát is egy bögrével ütötte meg, és előfordult, hogy gyerekeit éheztette.

2020. 08. 26. 6:05
null
20200825 budapest kispesti Móricz Zsigmond utca 82. szám alá egy kispesti anyag illusztrációihoz. A helyszínen körbejárunk egy telket, a kispesti terrorcsalád korábbi ingatlanát, közben a történet főszereplőjével beszélgetek, így ő is szerepelhet majd a képeken_havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben lapunk a kispesti „terrorcsalád” családfője, V. T. L. kapcsolati hálóját igyekezett feltárni, eljutott hozzánk egy hangfelvétel, amelyről korábban egy kispesti blogon is beszámoltak. Ebben a klánvezér először tagadta, majd bevallotta beszélgetőtársának, hogy megölte első feleségét. „Azért tettem, mert elhagyott” – hangzott el a felvételen. Lapunk a hanganyagot eljuttatta a BRFK-nak, ahol az életvédelmi osztály nyomozói hallgatták ki jelen sorok íróját. Az itt elhangzott beszélgetés során nyilvánvalóvá vált, hogy a hangfelvétel hiteles. Érdemes megjegyezni: a felvett beszélgetés kontextusában megvizsgálva a „beismerést”, az inkább pszichológiai nyomásnak tűnt, amellyel a klánvezér jobb belátásra akarta bírni a beszélgetőpartnerét. A történet annyiban azonban igaz, hogy V. T. L. egy Hajdú-Bihar megyei településről származik, ahol első felesége önkezével vetett véget az életének. Helyi hatósági forrásunk szerint az asszony halála kapcsán nem merült fel idegenkezűség gyanúja, azonban a Kispesten történt zaklatások miatt jó eséllyel rekonstruálható, hogy mi vezethetett a tragédiához. A terror ugyanis nem csak a szomszédokat sújtotta.

Dankó József mutatja, hogy V.-ék csak a sínek felől tudták megközelíteni ingatlanjukat.
Fotó: Havran Zoltán

Az ügyre rálátó forrásunk szerint V. T. L. a saját családtagjait is bántalmazta. A klánvezér egy alkalommal bögrével ütötte fejbe élettársát, amely miatt nyílt seb keletkezett a nő állán. Úgy tudjuk: V. T. L. és élettársa kapcsolata 2016-ra megromlott, többször is előfordult, hogy a klánvezér elverte a négygyermekes édesanyát, a gyermekeket esetenként pedig éheztette. Olyan esetről is tudunk, hogy a gyerekeket késő éjszakáig kiparancsolta a ház elé, és ott kellett állniuk, miközben a klánvezér az ingatlanban sörözött.

V. T. L. szomszédai szintén súlyos incidenseket éltek át. Egy alkalommal a problémás család egyik tagja a tetőre egy légpuskával kiállva lőtte ki a Dankóék melletti házban fürdőző kisgyermek alól a felfújható medencét. Később egy közeli fába fúródott lövedéket meg is találtak. A szomszédok kutyáit rendszeresen csúzlizták.

A problémás család a saját szennyvizének egy részét átfolyatta Dankóék­hoz, a kerítés melletti növényekre gyomirtót locsoltak, így szinte minden elszáradt, amit oda ültettek. Márpedig kevés növényt tudtak elültetni, ugyanis alig mertek kimenni a kertbe: lépteiket szitkozódás, fenyegetés kísérte. Dankó József egy olyan esetről is beszámolt, hogy amikor barátaival a kertben ültek, egy nagyobb betondarabot akartak rájuk dobni, szerencséjükre azonban az egyik magasra növő tuját találták el, így a betondarab a kerítés mellett ért földet. Dankó gyermekei a „terrorcsalád” ténykedése miatt nem mehettek ki a kertbe, ha mégis megtették, akkor megfenyegették, szidalmazták a kicsiket.

A klánvezér a hatóságok félrevezetésével is igyekezett megkeseríteni a szomszédai életét. Egy alkalommal rendőrautók álltak meg Dankóék háza előtt, és miután a családapa kinyitotta a kaput, a rendőrök átvizsgálták a kertjét, arra hivatkozva, hogy verőembereket keresnek, akik a szomszédban a problémás családot fenyegették, de természetesen nem találtak senkit. A terrorizáló család számos alkalommal kihívta a szomszédokra a rendőrséget, akik mindahányszor árnyékra vetődtek. A legkirívóbb eset az volt, amikor egy nyugdíjas férfit azzal vádoltak meg, hogy megerőszakolta a klánvezér élettársát. A férfi csak azért úszta meg az eljárást, mert kiderült: a kérdéses időpontban külföldön tartózkodott. Dankó Józsefet azzal is megvádolták a gyámügynél, hogy bántalmazza gyermekeit, ám a hivatalos vizsgálatok végül tisztázták a családapát. A zaklatások 2009 és 2018 között folyamatosak voltak, Dankó József 2014-ben költözött be a szomszédos ingatlanba.

A Magyar Nemzet hétfői számában írtunk arról, hogy a klánvezérnek egyes hivatalnokok és két korábbi rendőr segíthetett abban, hogy célt érjenek a zaklatások. Névtelenséget kérő, lapunk által megszólaltatott tanúk arról számoltak be, hogy a családfőnek segített egy ügyintéző a másodfokú építéshatóságon, valamint két korábbi rendőr is, mellettük pedig a klánvezér bizalmi kapcsolatot ápolt a kispesti jegyzői hivatal egy alkalmazottjával. Mindemellett V. T. L. VIP-ügyintézést élvezett az építéshatósági irodán. Az ügyben Tényi István feljelentést tett hivatali visszaélés bűntett gyanúja miatt, amellyel kapcsolatban a hatóság feljelentéskiegészítést rendelt el.

Gajda Péter az áldozatot szidalmazza

A Magyar Nemzet hétfői cikke nyomán Kispest polgármestere elveszítette önkontrollját. A téma kapcsán született Facebook-posztjában azt kifogásolta, hogy egy, a hatóságok által még felderítetlen lehetséges bűncselekmény-sorozat kapcsán névtelen forrásokra hivatkoztunk. Majd „egy kerületszerte közismert pszichopataként” hivatkozott Dankó Józsefre, a háromgyermekes családapára, aki éveken keresztül harcolt azért az alapvető jogáért, hogy egyáltalán ki tudjon lépni a saját kertjébe anélkül, hogy megpróbálnák fejbe dobi egy kővel, vagy szidalmaznák a szomszédból. „Legyen bátor […], álljon elém férfi módjára és mondja, mi a baja” – írta a polgármester, aki sérelmezte, hogy Dankó a legutóbbi beszélgetésükről hangfelvételt készített. Mint ismert, amikor a háromgyermekes apa személyesen beszélt a polgármesterrel, akkor Gajda Péter erőszak alkalmazására buzdította. Az Index.hu szerint a kerületvezető azt mondta a „terrorcsaláddal” kapcsolatban: bár nem javasolhat illegális dolgot, például hogy forduljanak egy erősebb emberhez, de „szívlapátra szívlapáttal kell felelni”. Gajda azt írta hétfői posztja alá: „Segíteni próbáltam magának […] azóta is szidalmaz úton-útfélen.”

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.