Keresés
Magyar Nemzet
2021. január 21., csütörtök, Ágnes napja
HÍR TV – CSÖRTEKarácsonynak gőze sincs, mit kell csinálnia.
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/belfold/budapest-es-varso-osszezarnak-az-europai-unio-elott-9008549/
Frissült

Budapest és Varsó összezár az Európai Unió előtt

Üzenet Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki mai személyes találkozója
Orbán Viktorral tárgyal csütörtök délután Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. A budapesti találkozót Brüsszelből is árgus szemekkel figyelik, a cél ugyanis, hogy Magyarország és Lengyelország minél szilárdabb közös álláspontot alakítson ki a költségvetési patthelyzetben. Az EU-ban eddig abban bíztak, hogy a lengyel vétó jóval „gyengébb” a budapestinél, Morawiecki budapesti útja ezt viszont megcáfolja.

Budapestre látogat ma Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, hogy Orbán Viktorral tárgyaljon az uniós keretköltségvetés és mentőalap ügyében. Ismert, hogy a közel 1800 milliárd eurós pénzügyi csomagot a magyar és a lengyel kormány múlt héten nagyköveti szinten blokkolta, miután Brüsszelben – az Európai Parlament nyomására – annak kifizetéseihez jogállamisági feltételrendszert csatoltak. Varsóban és Budapesten azzal érvelnek, hogy az országvezetők júliusi találkozóján márpedig nem ebben egyeztek meg. A lengyel kormánynak a budapesti találkozót megelőző közleményében is szerepel:

Magyarország és Lengyelország kormányfői egyetértenek abban, hogy az uniós jogalkotásnak összhangban kell lennie az Európai Tanácsban meghozott, iránymutató döntésekkel.

A héten az EU jelenlegi, német elnöksége nevében Heiko Maas német külügyminiszter mondta ki, hogy már utolsó szakaszukban vannak a költségvetési tárgyalások, így gyakorlatilag napokon belül végső döntés jöhet a történelmi méretű csomaggal összefüggésben. Ezt a kijelentést némiképp árnyalja, hogy

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke tegnap az Európai Parlamentben kemény hangot ütött meg a magyar és lengyel kormányokkal szemben, s gyakorlatilag az Európai Unió Bíróságára küldte őket a jogi aggályaikkal. Erre Morawiecki miniszterelnök még tegnap hasonló szigorban válaszolt. Szerinte csak az Európai Unió által elfogadott jogi aktusokat lehet megtámadni az Európai Bíróságon.

– Mi pedig minden erővel elutasítjuk az uniós alapszerződéseket felülíró jogszabály elfogadását – érvelt a lengyel kormányfő.

Brüsszel, 2020. július 21
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (b) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő sajtótájékoztatót tart az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója után 2020. július 21-én
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Bíztak benne, hogy az egység megbomlik

Morawiecki gyors és egyértelmű válasza nem csak amiatt ébreszt kétséget, hogy valóban közeledik-e a megállapodás.

Uniós berkekben eddig az volt ugyanis a vélekedés, hogy Lengyelország vétója „gyengébb”, mint Budapesté. Ezt a diplomaták azzal indokolták, hogy a júliusi tárgyalásokat követően a lengyel miniszterelnök távozott Brüsszelből az egyik legvaskosabb borítékkal: mintegy 160 milliárd euróra tehető a következő keretköltségvetésből, illetve az uniós mentőalapból a következő években a lengyeleknek juttatandó fejlesztési pénzek összege.

Emlékezetes, hogy akkor Brüsszelben maga Orbán Viktor miniszterelnök is méltatta Morawiecki tárgyalási technikáját, s a lengyelek által kiharcolt összegeket.

A friss nyilatkozatok mégis azt mutatják, hogy – akárcsak Magyarország – a lengyelek sem engednek a politikai, ideológiai meggyőződésükből.

Szimbolikus jelentőségű tehát, hogy Morawiecki a világjárvány alatt, költségvetési ügyben látogat Budapestre. A lengyel kormányszóvivő a héten ezt megerősítve arról beszélt: a személyes találkozók nyilvánvalóan a szolidaritást és az együttműködést jelzik, s ez a budapesti találkozó esetében sincs másképp.

Vannak megoldások az asztalon

Arról, hogy miben sikerül a mai találkozón megállapodni, információ egyelőre nem látott napvilágot, ám árulkodó, hogy az EU, valamint Budapest és Varsó is jelezték a napokban, hogy vannak forgatókönyvek az asztalon.

Orbán Viktor miniszterelnök a minap a német Die Zeitnak a magyar állásponttal kapcsolatosan úgy fogalmazott: véleménye szerint is van megoldás, vissza kell térni az alapvető szándékhoz, miszerint az arra rászoruló országok gyorsan kapjanak pénzt. – Más országok közben új jogállamisági szabályokat akarnak. Rendben, beszéljünk róla. Az első dologban sürgősen lépnünk kell, a második dolog kevésbé sürgős – mondta a kormányfő.

Korábban olyan lehetséges megoldást is beharangoztak, miszerint Varsó és Budapest nélkül, megerősített együttműködés formájában hoznák létre a 750 milliárd eurós uniós mentőalapot, így kerülne minél gyorsabban pénz a szenvedő államokhoz. Francia kezdeményezésről van szó, amelyet Hollandia is támogatott. Időközben ennek a lehetőségét ugyanakkor több diplomata is elutasította, mondván: az az utolsó szögek egyikét jelentené az integráció koporsójába.

Megkezdődött a találkozó

Csütörtök délután Lengyelország uniós állandó képviselete a Twitteren jelezte, hogy megkezdődött a magyar és a lengyel miniszterelnök budapesti találkozója. A bejegyzésben egy friss fotót is közöltek Orbán Viktorról és Mateusz Morawieckiről. Mint azt írták, a vezetők e sorok írásakor az uniós keretköltségvetés részleteit vitatják meg, ezek ugyanis komoly jogi aggályokat vetnek fel.

 

 

 

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Lánchíd felújítás

Rekordelőleg a Lánchídra
Több különös körülmény mutatja: Karácsonyéknak fontos volt, hogy az A-Híd Zrt. nyerje meg a Lánchíd felújításának a tenderét.

Koronavírus

Nemzetközi össztűz alatt az uniós vakcinabeszerzés
Lassú, bürokratikus, határozatlan – záporoznak a tagállami bírálatok az Európai Bizottságra.

Kiemelt

Ingyenes áriaestek is lesznek az Opera hétvégi közvetítései között
A Szöktetés a szerájból című művével folytatódik szombaton az Opera Otthonra fizetős streamsorozata.

Poszt-trauma

Politikai gulyás helyett koherens vízió!
Zseniális Karácsony Gergely-interjú a szlovák ballib sajtóban.

Poszt-trauma

Gyurcsány kiterítette a kártyáit
Ez várható tőle, a többi porhintés.

Poszt-trauma

Gyurcsányék vakargathatják a fejüket
Rendesen fel lett adva a lecke.

Poszt-trauma

Velkovics Vilmos bűnei
Több van a rovásán, mint hinnénk.

Aktuális

Az Eszterházy család intézőjének háza
A régi kúria a végső enyészettől megmenekülve családi bútorokkal és vendégváró energiákkal telt meg.

Fricz Tamás blogja

Varga Judit megint fején találta a szöget
„Mindnyájan kikapcsolhatóvá válunk” – írta Facebook-oldalán az igazságügyi miniszter.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!