Büntetésre számíthat a renitens Hadházy

A házszabály rendelkezéseinek megfelelő büntetésre számíthat Hadházy Ákos a parlamentben okozott minapi botrányáért – értesült a Magyar Nemzet. Bár most adja a sértődöttet, a politikus tavaly maga jelentette be, hogy a ciklusban lényegében a botránykeltés lesz az elsődleges célja, és szerinte, ha szükséges, „el kell menni akár a polgári engedetlenség legkomolyabb formáiig”.

Bákonyi Ádám
2019. 10. 26. 7:41
null
A független képviselő rendszeresen provokál
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg ő maga valóságos világrekorder a kormánypárti politikusok hírbe hozásában, Hadházy Ákos rendre másra mutogat, ha saját tetteiért kellene felelősséget vállalnia. „Az Orbán-rezsim politikai célokra használja az elvileg független intézményeket. […] Péterfalvi Attila vagy prostituálódott, vagy zsarolják” – írta közösségi oldalán a független képviselő, miután kiderült, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke megállapította: Hadházy jogalap nélkül gyűjtötte az aláírásokat az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért, nem tájékoztatta megfelelően az érintetteket az adatkezelés jogalapjáról és céljáról, de az ívek online feltöltése során is megsértette az előírásokat.

De a Fideszt, az LMP-t és a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalmat is megjárt Hadházy Ákos – aki többek között arról híresült el, hogy saját párttársairól készített titokban hangfelvételeket – nemcsak jogszerűtlen aláírásgyűjtéséért, hanem az Országgyűlésben múlt hétfőn okozott botrányáért sem vállalja a felelősséget. Emlékezetes: a politikus Orbán Viktor beszéde alatt egy táblát tartott a miniszterelnök elé, amin menetrendszerűen hazugsággal és lopással vádolta őt, végül közönséges módon a „lónak a f…szát” feliratú molinóval próbálta meg magára irányítani a figyelmet.

A provokációnak végül kormánypárti képviselők vetettek véget, akik elvették tőle a táblát. A Hvg.hu értesülése szerint Hadházy most az Országgyűlés házbizottságának összehívását kezdeményezte, mondván: a fideszes képviselők mentőakciója erőszakos fellépés volt, amit Kövér László házelnök nem akadályozott meg.

Szerinte ezért a bizottságnak meg kellene állapítania, milyen erőszakos fellépés történt, majd azt a képviselők jog­gyakorlásának felfüggesztésével vagy pénzbüntetéssel kellene sújtania Kövérnek. De Hadházy magát a házelnököt is szankcionálná, amiért szerinte nem erősítette az Országgyűlés tekintélyét azzal, hogy „primitív, ostoba fajankó” szavakkal minősítette a provokátort.

A Magyar Nemzet azonban úgy értesült, hogy Hadházy Ákos az, aki a házszabály rendelkezéseinek megfelelő büntetésre számíthat a parlamentben okozott botrányáért, amit egyébként Kövér László már azzal egy időben jelzett is.

A független képviselő rendszeresen provokál

Hadházy álszent hőbörgése azért is hiteltelen, mert 2018 júniusában ő maga jelentette be közösségi oldalán, hogy a ciklusban három törvényjavaslat benyújtásán túl lényegében csak a botránykeltés lesz a célja. Szerinte ugyanis ha „piszkos játékszabályai” miatt a kormányt nem lehet leváltani, akkor „ezeket a szabályokat kell felrúgni”.

– A következő hónapokban azon fogok dolgozni, hogy a parlamenten kívüli és parlamenten belüli szereplőkkel közösen egyeztessünk arról a tervről, amivel a legtöbb embert elérhetjük, és valódi nyomás alá helyezhető a kormány. Ha szükséges, el kell menni akár a polgári engedetlenség legkomolyabb formáiig – tette egyértelművé céljait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.