Donald Tusk szerint nem létezik a „bölcsek” jelentése

Marad a Fidesz felfüggesztett tagsága az Európai Néppártban, illetve hamarosan konzultáció kezdődik a pártcsalád politikai irányvonalának jövőjéről – ezt sajtóinformációk szerint Donald Tusk néppárti elnök jelentett be tegnap Brüsszelben, a néppárti frakció ülésén. A Magyar Nemzet információi szerint a lengyel politikus felfedte azt is: a „bölcsek” jelentése valójában egy szóbeli értékelés, amit Tusk a néppárti vizsgálóbizottság tagjaival folytatott.

2020. 01. 30. 6:05
TUSK, Donald; VAN ROMPUY, Herman
Tusk és Van Rompuy a jelek szerint csak szóban értekezik a magyar kormánypártról Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem létezik a „bölcsek” jelentése, csak szóbeli egyeztetés történt a „bölcsekkel” a Fidesz tagságáról – információink szerint ezt is elmondta Donald Tusk, az Európai Néppárt (EPP) mai frakcióülésén Brüsszelben.

A balliberális sajtó hetek óta a Fidesz sorsát megpecsételő értékelésként harangozza be a néppárti „bölcsek” (a belga Herman Van Rompuy, az osztrák Wolfgang Schüssel, illetve a német Hans-Gert Pöttering) nem is létező dokumentumát.

A Népszava korábban azt is írta a nem létező irományról, hogy az Donald Tusk néppárti elnök asztalán van.

Arról is szóltak a hírek: Tusk már a dokumentum következtetései alapján tárgyal a tagpártok vezetőivel a magyar kormánypárt jövőjéről. Nos a lengyel politikus szerdán mégis azt közölte a néppárt frakció­jával, hogy nincs írásbeli jelentés, csupán szóbeli összegzés történt.

Tusk és Van Rompuy a jelek szerint csak szóban értekezik a magyar kormánypártról
Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Egyébként Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő szerda délelőtt Brüsszelben újságíróknak sokat sejtetve azt mondta, a jelentés olyan, mint Columbo felesége: mindenki beszél róla, de élő ember még nem látta. Orbán Viktor miniszterelnök még évindító sajtótájékoztatóján kérdőjelezte meg a dokumentum létét. Tusk maga sem könnyítette meg a helyzetet, pár hete ugyanis arról posztolt a Twitteren: az EPP következő politikai közgyűlésén értékeli a jelentésben foglaltakat.

Mint az szerda délután kiderült, a jövő hét elején tervezett politikai közgyűlésen napirendre sem kerül a Fidesz-kérdés. Viszont hamarosan belső diskurzus kezdődik a néppárt által képviselt politikai irányvonalról – ezt is Tusk ismertette értesüléseink szerint a néppárti frakció előtt.

Mindezt meglehetősen hosszú ideje szorgalmazzák a magyar kormánypártok, mondván: a pártcsalád mára egyre liberálisabb irányba tolódott.

A magyar fél érveit az olasz, francia és spanyol EPP-tagpártok is támogatják. A Fidesz minden bizonnyal aktív szerepet akar majd játszani a belső diskurzusban. Orbán Viktor erre a törekvésre is több alkalommal tett már utalást.

A Fidesz néppárti tagsága így egyelőre felfüggesztve marad, erre vonatkozó újabb határozat nélkül. Korábban a német sajtó közölte tényként, hogy a „bölcsek” maguk is megosztottak a kérdésben. Értesüléseink szerint Donald Tusk többször is hangsúlyosan kijelentette az EPP-frakció ülésén, hogy nincs megfelelő támogatottsága a Fidesz kizárásának.

A magyar konzervatív politikusok intenzív vitára készülnek a pártcsalád jövőjéről
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Tusk elnök Paul Ziemiak CDU-főtitkárral és Markus Söder CSU-elnökkel is egyeztetett, és mindketten óva intettek attól, hogy a Fideszt elhamarkodva tessékeljék ki a pártcsaládból.

Antonio Tajani néppárti alelnök pár hete lapunknak adott interjújában azt mondta: a Fidesz néppárti helyzete orvosolható, saját pártja, a Hajrá, Olaszország! pedig a magyar kormánypárt szövetségese a néppártban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.