Egyre szélesebb összefogás segíti a székely petíció ügyét

Politikusok, színészek és zenészek buzdítanak a kezdeményezés aláírására szerte a Kárpát-medencében.

2020. 10. 02. 14:24
null
A hátralévő négy hétben még sok szignót be lehet gyűjteni
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorra csatlakoznak a székely petícióhoz a magyar közelét szereplői a Kárpát-medencében, határon innen és túl mindenkit az ügy támogatására biztatnak. Soós Zoltán, Marosvásárhely frissen megválasztott magyar polgármestere elmondta: a székely kezdeményezés tétje, hogy a helyi közösségeket erősíteni tudják. – A kezdeményezés legfontosabb eleme az, hogy a nemzeti közösségek más országokban kérhessenek támogatást a saját céljaikra az Európai Uniótól. Mint erdélyi magyar közösségi képviselő, fontosnak tartom, hogy a kezdeményezés elérje a célját – fogalmazott Soós Zoltán. Hozzátette, a támogatásokkal minden helyi közösséget erősíteni lehetne, és számos olyan fejlesztést meg tudnának valósítani európai uniós forrásokból, amit kormánypénzből nem lehet finanszírozni.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke is mindenkit a székely polgári kezdeményezés támogatására buzdít szerte a Kárpát-medencében és a világban. A politikus az Írdalá.hu csapatának úgy nyilatkozott: ha az ügy sikeres lesz, akkor ez lehetővé teszi, hogy a nemzeti régiók olyan státuszt, lehetőséget kapjanak, aminek köszönhetően az identitás megőrzése és a fejlődés együtt mehet végbe. Hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy a szükséges aláírás mennyiség összegyűljön még további négy országban. Az Írdalá.hu csapata a Signiteurope.com jelszóval az egész Európai Unióban a nemzetközi kampány sikeréért dolgozik.

Kulcsár Terza József (RMDSZ), a román képviselőház tagja, aki kétszer is beterjesztette a székely autonómia ügyét a parlamentben, elmondta: az egész Kárpát-medence magyarságának össze kell fognia ebben az ügyben, mert ez a kezdeményezés nem csak a székelyekről szól.

Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke is azt emelte ki: fontos, hogy a székelység törekvése nagyobb hangot kapjon, kikerülhessen az európai színtérre, és a regionális fejlődés esélyét is megkapják. Szerinte ezért kell mindenkinek aláírnia a kezdeményezést, mert ez segítheti a székelyföldi magyarság megmaradását. Támogatja a székely petíciót Mucsi Zoltán színész is, aki arra mutatott rá: a kisebbségeknek a lehető legnagyobb önrendelkezést kellene adni ahhoz, hogy meg tudják őrizni kultúrájukat, nyelvüket. Kiállt a petíció mellett DJ Dominique szerkesztő, műsorvezető is, akinek már csak azért is fontos az ügy, mert édesanyja révén ő is félig székely származású.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.