Egyre több a szerhasználó, a kéregető és a hajléktalan a főváros utcáin

Az Örs vezér tere, a Boráros tér és Újbuda forgalmas közlekedési csomópontjait bejárva azt tapasztaltuk, hogy továbbra is kéregetők, hajléktalanok és garázda csoportok jelenléte jellemző a főváros forgalmas helyszínein. Az aluljárókban és a tereken uralkodó állapotok alapján úgy tűnik, hogy a Karácsony Gergely vezette főváros és a baloldali kerületek elengedték a közbiztonság és köztisztaság kérdését.

Nagy Orsolya - Ritó Szabolcs
2021. 07. 26. 6:10
null
2020.08.10. Budapest 4-es 6-os villamos vonalán uralkodó állapotok, hajléktalanság, szegénység Fotó: Kurucz Árpád

Az Örs vezér tere, a Boráros tér és Újbuda forgalmas közlekedési csomópontjait bejárva azt tapasztaltuk, hogy továbbra is kéregetők, hajléktalanok és garázda csoportok jelenléte jellemző a főváros forgalmas helyszínein. Az aluljárókban és a tereken uralkodó állapotok alapján úgy tűnik, hogy a Karácsony Gergely vezette főváros és a baloldali kerületek elengedték a közbiztonság és köztisztaság kérdését.

A rend és a köztisztaság sem Karácsony Gergelynek, sem Horváth Csabának, sem a zuglói baloldali képviselőknek nem fontos. Sajnos Zugló mostani és előző polgármesterei csak a saját karrierjükkel törődő politikai kalandorok, akiket semmi sem köt Zuglóhoz, és akiknek láthatóan nem fontos az itt élők biztonsága – fogalmazott Rozgonyi Zoltán, a Zuglói Fidesz frakcióvezetője.

Folyamatos probléma

A képviselő elmondta, az Örs vezér tere a főváros és egyben Zugló egyik legforgalmasabb közlekedési és kereskedelmi csomópontja, ahol naponta tízezrek közlekednek.

– A tér lepusztult, szemetes és elhanyagolt benyomást kelt. Az aluljáróban és környékén illegális utcai árusok, hajléktalanok és kábítószeresek vertek tanyát, valamint újabban kéregetőbandák is megjelentek – mondta.

Az Örs vezér tere aluljárójában uralkodó állapotokról az egyik lakos készített felvételeket

A BKK által márciusban megrendezett kéthetes közbiztonsági és köztisztasági akció Rozgonyi Zoltán szerint csupán egyszeri kampányesemény volt. – Semmilyen pozitív hatása nem látható. A főváros és a zuglói önkormányzat semmit sem tesz a közterületi rend és biztonság helyreállítása érdekében – mondta. Arra is felhívta a figyelmet, hogy nincs állandó rendészeti jelenlét a környéken, így nincs kitől segítséget kérni a zaklatók miatt.

Fotó: Kurucz Árpád

A frakcióvezető szerint egyre rosszabb a környéken élők és a téren közlekedők biztonságérzete. – Évek óta hitegetik a zuglóiakat a tér felújításával, de semmit sem tesznek. Csak kampányígéret volt a mozgólépcső, az időseket, mozgássérülteket, babakocsival közlekedőket segítő lift megépítése csakúgy, mint a tér burkolatának és utcabútorainak felújítása – fogalmazott. Rozgonyi Zoltán hangsúlyozta, hogy a környéken élők és közlekedők hiába kérnek segítséget az önkormányzattól a terület takarítása és a normális állapotok biztosítása érdekében, semmi nem történik.

Megszállt aluljáró

Az Örs vezér terét jellemző állapotokról egy helyi lakos úgy fogalmazott, hogy kosz, mocsok, igénytelenség és bűz jellemzi.

– Néha csinálnak ott valamit, ami takarításnak nem nevezhető, mert továbbra is koszos, foltos, mocskos, büdös, igénytelen a hely, mivel a metró bejáratánál tanyázók az aluljáróban végzik el a dolgukat – panaszkodott.

Egy másik megkérdezett zuglói lakos elmondta, hogy a tinédzser gyermeke nem meri használni az aluljárót, mert folyamatos a garázda személyek jelenléte.

Kiemelte, hogy állandó látképe a helynek a magukról nem tudó, dülöngélő, koszos emberek látványa, akik vagy a metró bejáratánál csoportosulnak, vagy leülnek sorban a lépcsőre, akadályozva a gyalogosokat, és ha valaki szólni merészel nekik, akkor agresszívan reagálnak.

– Az aluljáróban rendszeresen fekszenek emberek a földön, most a meleg idő miatt kartonpapírokat sem terítenek maguk alá – részletezte, majd hozzátette: ez is már több mint egy éve tartó probléma.

A megkérdezettek azt is elmondták, hogy a BKK-megállók is elhanyagolt állapotban vannak. – Szeméttel teli zsákokat látni mindenhol, a kukákból pedig ömlik ki szemét – mondta az egyik lakos.

Az Örs vezér terén kihelyezett szemetesek tisztán tartásával és kiürítésével is komoly gondok vannak

Buda sem különb

Hasonló körülmények tapasztalhatók a főváros budai oldalán, ahol például az Újbuda-központnál lévő bevásárlóközpont és piac környékét lepték el a hajléktalanok és a kéregetők, a Móricz Zsigmond téri villamosmegállókban pedig rendszeresen látni ott alvó embert. Az újbudaiak közösségi csoportjukban sorozatosan posztolnak a parkokban uralkodó állapotokról: a népszerű Bikás parkban sem ülnek már lesz szívesen a padokra az ott élők; a Bartók Béla út nyomvonalát ellepték a hajléktalanok, a BAH-csomópontnál lévő zöldfelületen pedig gyakran látni fűben heverésző fedélnélkülieket, akik a jó idő miatt választják a közparkokat a nappali ellátó intézmények szolgáltatása helyett. Lakossági beszámolók alapján hasonló a helyzet az I. kerületi Vérmező és a Déli pályaudvar környékén, valamint a Széll Kálmán tér közlekedési csomópontjánál és a Széna téren lévő bevásárlóközpont közelében is.

A fent leírt problémáról megkérdeztük a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-t. Válaszukban azt írták: a hatóságokkal és a kerületi szervekkel együttműködve nemrégiben megtisztították a Boráros teret, illetve az Örs vezér terét is.

A közlekedési központ által említett helyszíneket lapunk is bejárta, azonban az Örs vezér terén kívül a Boráros térről is elmondható, hogy folyamatos a kéregetők és az utcai életvitelt folytató emberek jelenléte.

A fővárosi közterületek felügyeletét ellátó Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságot is megkerestük írásban, azonban mindeddig nem érkezett válasz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.