Egyre több az egyházi iskolás

Kétszer annyi egyházi iskola várja a magyar gyerekeket a mostani tanévben, mint egy évtizeddel ezelőtt, ma már 220 ezer gyermek részesül egyházi oktatásban – jelentette ki hétfői tanévnyitó beszédében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Lapunk információi szerint a Magyar Református Egyház már több mint négyszáz telephelyen oktat, és a következő két-három esztendőben várhatóan több tucat újabb református óvoda nyitja meg kapuit.

Csókás Adrienn
2019. 09. 03. 9:45
null
Az anyagi segítséget az a szülő is megkapja, aki ezt az iskolatípust választja gyermekének Fotó: MTI/Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyházi fenntartású iskolák olyan sajátos minőséget, pluszértéket közvetítenek, amilyenre semmilyen más fenntartó nem képes, sem az állam, sem az önkormányzat, sem egy alapítvány, mert Jézus Krisztus evangéliumának értékrendjén nyugszanak – ezekkel a szavakkal méltatta az egyházi oktatást Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki tegnap Kapuváron, a Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda ünnepségén köszöntötte az új tanévet.

Kiemelte: 2010-hez képest kétszeresére nőtt Magyarországon az egyházi fenntartású közoktatási intézmények száma, és a bennük tanuló gyermekek létszáma is megduplázódott. – Ma Magyarországon 1067 egyházi közoktatási intézmény van, amelyekbe mintegy 220 ezer gyermek jár – ismertette Semjén Zsolt, hozzátéve: a keresztény civilizáció a klasszikus értékrendet közvetíti, nemcsak ismerteket ad át, hanem a tízparancsolatnak megfelelően nevel is.

Az anyagi segítséget az a szülő is megkapja, aki ezt az iskolatípust választja gyermekének
Fotó: MTI/Komka Péter

Az állam figyel arra, hogy ne jelentsen plusz anyagi terhet egyházi iskolába járni, ezért ugyanúgy támogatja az egyházi fenntartásban működő oktatási intézményeket, mint az államiakat – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes, aki jelezte: a statisztikák szerint Magyarország nyújtja GDP-arányosan a legmagasabb egyházi támogatást az EU-ban.

Veres András, a győri egyházmegye püspöke, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a tanévnyitón úgy fogalmazott, nemcsak tudásra, hanem igazi bölcsességre tanítják a diákokat a keresztény-katolikus iskolákban, mert a bölcs emberre az is jellemző, hogy tudja, honnan indult, hová tart és hová érkezhet meg. A másik sajátosság, hogy megtanítják, a vallás és a tudomány között nincs ellentmondás – jegyezte meg.

A felekezeti fenntartók egyik komoly bázisát képezi a Magyarországi Református Egyház (MRE), amely lapunkat arról tájékoztatta, hogy a most induló tanévben már 175 köznevelési intézményt működtetnek, 443 különböző feladatellátási helyen, 121 református egyházi jogi személy által. A legtöbb, összesen 109 általános iskola, de szép számmal vannak középiskoláik, művészeti, gyógypedagógiai intézményeik, sőt internátusokat, pedagógiai szakszolgálatot is tartanak fenn. A nevelést ráadásul már a legkisebbeknél megkezdik: az MRE zsinatához nyolcvan óvoda is tartozik, amelyek több mint felében a gyermekek intézményen belül közvetlenül mehetnek tovább az általános iskolába.

Összesen kilenc református intézmény van, ahol az óvodától az érettségiig vezet a tanulási útvonal. A zsinat oktatási irodájától úgy tudjuk, legnagyobb mértékben az óvo­dáik száma gyarapodott az elmúlt években, részben a hároméves korban kötelező kezdés bevezetése miatt. A református óvodafejlesztési programnak köszönhetően azonban a következő két-három esztendőben újabb több tucat református óvoda nyithatja meg ka­puit – tette hozzá lapunknak Papp Kornél irodavezető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.