Egyre többen oltatják be magukat országszerte

Zajlik az egészségügyben dolgozók oltása. A második körben a szociális intézmények lakóit és dolgozóit teszik majd védetté. Az operatív törzs sajtótájékoztatóján arról is szó esett, hogy nem kell tartani a vakcinától, a kifejlesztését hosszas kutatás előzte meg.

Magyar Nemzet
2020. 12. 30. 13:08
null
Müller Cecília
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Azt gondolom, hogy a járványkezelés legfontosabb híre az, hogy a mai napon ismét hetvenezer vakcina érkezett Magyarországra, ami további 35 ezer egészségügyi dolgozó beoltását teszi lehetővé. A kormány további rendeléseket adott fel, a szállítmányok a következő napokban és a jövő év elején folyamatosan érkeznek. Az oltás az operatív törzs ütemtere szerint zajlik, jelenleg az egészségügyi dolgozók kaphatnak oltást” – kezdte a sajtótájékoztatót Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Hozzátette: az oltóhelyek száma a mai napon 21-re bővül. A következő körben a szociális intézmények lakói és dolgozói kapnak oltást, az oltóhelyek száma pedig 25-re emelkedik. A továbbiakban az érkező oltóanyag mennyiségétől függően bővül az oltást kapók köre. A tiszti főorvos úgy fogalmazott: nyilvánvalóan azok kaphatnak előbb vakcinát, akik a legnagyobb kockázatot viselik a járványügyi helyzetben és aktívan részt vesznek a járvány kezelésében.

Müller Cecília köszönetet mondott az oltásért regisztrálóknak, a számuk pillanatnyilag csaknem hatszázezer a számuk pillanatnyilag. A tiszti főorvos arról is tájékoztatott, hogy a vakcina beadása előtt minden jelentkezőnél alapos felmérést végeznek, aminek a célja az, hogy kikutassák, az illető hogyan reagálhat a védőoltásra. Müller Cecília elmondta: egyetlen oltás sem ad százszázalékos védettséget, de a súlyos megbetegedés megelőzésében mindenképpen segít az oltás.

Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy nem kell tartani a védőoltástól. Úgy tűnik, mintha a vakcinát rövid idő alatt fejlesztették volna ki, valójában azonban már korábbi járványok idején végeztek olyan kísérleteket, amelyek az oltóanyag mostani kifejlesztését segítették. Mellékhatása bármilyen oltóanyagnak lehet, de ezek ritkák, nem jellemzőek – hangsúlyozta Müller Cecília.

Általában helyi reakció tapasztalható, vagyis az oltás helyén bőrpír, duzzanat, enyhe fájdalom. Az allergiás reakciókra figyelnek az oltás során, az oltóhelyek fel vannak készülve ezek azonnali elhárítására. A tiszti főorvos tájékoztatása szerint az első négy nap során 3789 egészségügyi dolgozó élt az oltás lehetőségével.

Újságírói kérdésre Müller Cecília arról is beszélt: a vírus elsősorban az idősebbeket betegíti meg komolyan, de fiataloknál is kialakulhatnak rendkívüli tünetek.

A vírus mutációjával kapcsolatban a tiszti főorvos úgy nyilatkozott, hogy elsősorban fiatalok esetében tapasztalják, és Magyarországon is figyelik a felbukkanását, de eddig még nem mutatták ki.

Ami a járványügyi adatokat illeti: 1972 fővel emelkedett az elmúlt 24 órában a megbetegedések száma. Az aktív fertőzöttek száma csökkent, a mai napon 165 880 embert tartanak nyilván, 6155 főt kezelnek kórházban, és 425-en vannak lélegeztetőgépen. „Ez azt jelenti, hogy a járványügyi előírások betartása továbbra is indokolt” – fogalmazott Müller Cecília.

A rendőrségi intézkedésekkel kapcsolatban Kiss Róbert alezredes elmondta: az elmúlt 24 órában 227 személlyel szemben kellett fellépni a maszkviselés szabályainak megszegése miatt. A rendőrség ellenőrizte a korlátozott nyitvatartás szabályainak betartását is, ezt a jogszabály hatályba lépése óta 685 esetben szegték meg. Az elmúlt 24 órában egy üzletet zártak be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.