Élettársa ölhette meg a 14 éve eltűnt szentesi nőt

Hivatalosan is visszavonta a rendőrség július 2-án azt a tízmillió forintos nyomravezetői díjat, amit még 2016-ban tűztek ki egy akkor tíz éve eltűnt szentesi nő eltűnésének ügyében. A 26 éves Koncz Judit 2006. július 1-jén tűnt el, elrejtett maradványait idén februárban találták meg a rendőrök. A nő megölésével volt élettársát, Dezső Lajost gyanúsítják. A ma már külföldön élő férfit nemzetközi elfogatóparancs alapján néhány napja az olasz csendőrök fogtak el egy autópályán, Bologna közelében. Emilia-Romagna tartomány bírósága kiadatási őrizetbe helyezte.

Végh Attila
2020. 07. 02. 17:19
null
Koncz Judit körözési képe Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) életvédelmi osztálya emberölés bűntett elkövetése miatt folytat nyomozást egy 14 éves ügyben. A szentesi Koncz Judit 2006. július 22-én reggel eltűnt. Kutyája élettelenül feküdt a kertben, megmérgezték. Az eltűnés már akkor gyanús volt, hiszen a gyermekéért rajongó nő soha nem hagyta volna magára kétéves kislányát, aki mesét nézett egyedül, amikor rátaláltak. A konyhában ott volt az előre megfőzött ebéd, ment a mosógép. Egyetlen ruhája sem hiányzott, szemüvegét sem vitte magával. Kutatócsoportok keresték a környéken, a rendőrök végigkérdeztek mindenkit, aki reggel az utcán láthatta volna, ellenőrizték a vasútállomást, buszsofőröket kérdeztek ki, de senki nem látta Juditot. A közeli Tiszát még a szentesi katonai búvárok is átvizsgálták a rendőrök felkérésére, azt gondolván, vízbe fulladt, ám itt sem bukkantak nyomra. Ugyanakkor arra sem utalt semmi, hogy bántalmazták, megölték volna, nem volt sem dulakodásra, sem vérszennyeződésre utaló nyom sem a lakásában, sem a kertben.

 

A nő élettársa, a most 57 éves Dezső Lajos ellen sem találtak akkor semmilyen adatot, ami arra utalt, hogy köze lehet Koncz Judit rejtélyes eltűnéséhez, tökéletes volt az alibije is, nem volt olyan információ, hogy érdeke fűződhetett volna párja eltűnéséhez. Pedig a férfi nem volt egyszerű eset, engedély nélküli fegyverekkel üzletelt, volt úgy, hogy üldözték a rendőrök is, ő pedig menet közben dobálta ki a bizonyítékokat a kocsiból. Ezért is került képbe a neve élettársa eltűnése után egy másik szentesi esetnél.

2006. augusztus 22-én éjjel kézigránát robbant a városi jegyző lakásának erkélyén. A támadó ölni akart, de a nyitott ablakon bedobott gránát visszapattant az erős szúnyoghálóról. A sértett haragosai között volt Dezső Lajos is, akit sörözője csendháborításai, engedély nélküli rendezvényei miatt többször is felelősségre vont a jegyző. A robbanóanyaggal és lőszerrel való visszaélés miatt korábban büntetőeljárás alá vont vállalkozó ráadásul hírhedt volt bosszúiról is, bármi sérelem is érte, azt azonnal, keményen megtorolta, egyszer egy téglát már bedobott a jegyző házának ablakán.

A robbanás után Dezső Lajos eltűnt, kislányával, Dianával együtt Angliába költözött, ott dolgozott, ott kezdett új életet. Amikor a döglött ügyek felderítésére szakosodott nyomozók elővették Koncz Judit eltűnésének ügyét, a robbantás aktáit is átnézték. Ebben találtak olyan összefüggéseket, melyek alapján új információkat is beszereztek. A férfi az eltűnése előtt többször is megfenyegette gyermeke anyját, az erőszakos hajlamú vállalkozó nem viselte volna el, ha párja bejelenti, hogy szakít vele. Pedig voltak erre utaló jelek, kijelentések, csak éppen a tanúk ezt tizennégy éve még nem tartották fontosnak, vagy nem mertek, nem akartak róla beszélni.

Koncz Judit körözési képe
Fotó: Police.hu

Figyelni kezdték a férfit, aki 2017 augusztusában lányával hazajött rokonlátogatóba. Dezső Lajost elfogták, a robbantásos ügyben több emberen elkövetett emberölési kísérlet miatt ki is hallgatták gyanúsítottként. Nem tett vallomást, a bíróság letartóztatta, de az eljárás későbbi szakaszában megszüntették a szabadságát korlátozó intézkedést, visszamehetett Angliába. Azóta a táblabíróság helybenhagyta az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletét, bizonyítottság hiányában felmentették a vádak alól a férfit.

Koncz Judit 2006 óta semmiféle életjelet nem adott magáról, nem járt orvosnál, nem nyitott bankszámlát sehol, nem szállt repülőre, nem vették nyilvántartásba egyetlen ország hatóságánál sem. A rendőrök az újra elrendelt nyomozásban már biztosra vették, hogy a nőt megölték, ezért különlegesen nagy összegű nyomravezetői díjat ajánlottak fel a rejtély megoldásához elvezető információkért. Idén februárban történt áttörés az ügyben, de a rendőrség személyiségi jogokra hivatkozva arról nem adott tájékoztatást, kifizették-e valakinek a tízmillió forintot. Egy biztos: megtalálták a gyilkosság legfőbb bizonyítékát, az eltűntként keresett nő holttestét, amiről az orvos szakértői vizsgálat egyértelműen megállapította, gyilkosság áldozata lett. Hogy hol, hogyan, arról a rendőrökön kívül csak a gyilkosa – vagy a titkos informátor – tudhat, ezért ennek részleteit egyelőre nem hozza nyilvánosságra a hatóság. A korábbi városi pletykák arról szóltak, hogy a nőt drótkerítésbe csavarva a Tiszába dobhatták, de a rendőrök már tavaly márciusban is Koncz Judit egykori szentesi albérlete környékén kutatták át a kerteket földradarral, tetemkereső kutyákkal, egész utcákat lezárva.

A holttest előkerülésének körülményei azt valószínűsítették, hogy élettársa végzett vele, ő tüntethette el a tetemet, ezért nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Dezső Lajos ellen, aki ekkor már Olaszországban tartózkodott. A vizsgálat a férfi kiadatása után folytatódhat, a nemzetközi jogsegélyegyezmény keretében akár már a jövő héten hazaszállíthatják a gyanúsítottat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.