Európában elsőként Magyarországon lehet felvenni a harmadik oltást

Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország Európában, hazánk az első ország a kontinensen, ahol lehetőség nyílik a koronavírus elleni harmadik oltás felvételére. Hasonló döntést eddig csak a világ néhány országa, például Izrael és az Egyesült Arab Emírségek hozott.

Magyar Nemzet
2021. 07. 16. 11:24
null
Békéscsaba, 2021. július 8. Egy nőt beoltanak a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. július 8-án. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európában még sehol sem lehetséges a harmadik oltás beadása,

Magyarország az első, ahol fel lehet venni a harmadik vakcinát.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott péntek reggeli interjújában bejelentette, hogy augusztus elsejétől megnyílik hazánkban a lehetőség a harmadik oltás felvételére. A kormány azt javasolja, hogy a beadatásig teljen el a második vakcina felvételétől számított négy hónap, de a háziorvosok mérlegelésén múlik, hogy mennyi időt várnak ki a harmadik adaggal.

Néhány ország már hozott hasonló döntést az elmúlt hetekben, de

Európában Magyarország lesz az első.

Oroszországban például július elseje óta lehet beadatni a harmadik oltást, erre azok kaptak lehetőséget, akik több mint fél évvel korábban kapták meg az előző oltásukat.

Málta kivételével valamennyi európai tagállamot megelőzzük az átoltottsági rangsorban
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek pedig már a múlt hónapban bejelentette, hogy a megfelelő védettség kialakulása érdekében Pfizer-vakcinával újraoltják azokat, akik korábban Sinopharmot kaptak. Néhány napja Izraelből is hírek érkeztek arról, hogy az eddigi oltásaikra gyenge immunválaszt adó polgárok kaphatnak harmadik oltást.

A magyar járványügyi védekezés egyébként rendkívül sikeres,

egy kivételével valamennyi uniós tagállamot megelőzzük a védettségi rangsorban. Az átoltottsági adatok szerint csak Málta előzi meg Magyarországot, vagyis

hazánk továbbra is az Európai Unió egyik legbiztonságosabb országa járványügyi szempontból.

Hazánkban a lakosság 53,74 százaléka már teljesen védett, összesen 5 250 459 fő kapta meg a koronavírus elleni oltóanyag mindkét adagját.

Ezzel az eredménnyel jócskán megelőzzük a németeket, ahol mindössze 44,64 százalékos az átoltottság, és igen jelentős az előnyünk

Franciaországhoz képest is, ahol csak az emberek 38,61 százaléka védett.

Orbán Viktor a harmadik oltással kapcsolatban azt is elmondta: a korábbi gyakorlathoz hasonlóan időpontot kell majd kérni, de oltási rend nem lesz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.