Felrobbantotta magát egy rendőrök elől menekülő embercsempész

Nem akarta, hogy elfogják, inkább végzett magával egy feltételezhetően magyar állampolgárságú embercsempész.

Végh Attila
2020. 10. 26. 18:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öngyilkos lett egy embercsempész hétfő kora délután a 85-ös út közelében. Ausztria felé tartó autóját a rendőrök megállították, a férfi kiugrott, kezében egy pisztollyal és egy kézigránáttal menekülni kezdett.

A soproni rendőrök a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda információi alapján állítottak meg egy magyar rendszámú személygépkocsit október 26-án 13 óra 24 perckor a 85-ös számú főúton, Vitnyéd település térségében. Az autó a magyar–szerb határ felől haladt az ország nyugati határai felé, a nyomozók azért itt akarták megállítani, mert figyelték, útja során találkozik-e még valakivel az autót vezető embercsempész.

A Magyar Nemzet információi szerint a rendőrök jelzésére a sofőr szabályosan félreállt autójával, ám egyszerre, valószínűleg előre megbeszélve az utasokkal, kinyitotta az ajtót, kiugrottak a kocsiból és menekülésbe kezdtek. A sofőr jobb kezében egy maroklőfegyvert, bal kezében egy kézigránátot tartva eredt futásnak az út menti erdők felé. Az öt migráns körül kettőt a helyszínen el tudtak fogni, hármat két kilométerrel messzebb.

A fegyveres menekülőt a pisztoly miatt csak kellő, biztonságos távolságból követték a helyszínen levő rendőrök, többször megpróbálták felszólítani angolul és németül is megállásra és a fegyverek eldobására. A Magyar Nemzet információi szerint figyelmeztető lövéseket is leadtak a golyóálló mellényt viselő járőrök, de az embercsempész erre sem reagált. Amikor észrevette, hogy az erősítés is megérkezett és a kilenc járőrautó legénysége elállta a tervezett menekülése útját, megállt. Maga felé fordította a pisztolyát, de hogy lőtt-e azt nem lehet tudni, mert a kezében tartott kézigránát felrobbant. A detonáció miatt a férfi testét nem lehetett azonosítani, a robbanásban az esetlegesen nála levő iratai is megsemmisültek.

A rendőrség bűnügyi felderítői szerint magyar állampolgár lehetett, mert egy magyar rendszámú, magántulajdonban levő autóval volt, a külföldi embercsempészek általában bérelt vagy saját hazájukban honosított járművekkel szállítják a migránsokat. Az sem biztos, hogy az autó nyilvántartásban levő tulajdonosa volt az öngyilkos sofőr, a rendőrség hírzárlatot rendelt el az ügyben. Az eset körülményeit a Központi Nyomozó Főügyészség Győri Regionális Nyomozó Ügyészsége a helyszínen vizsgálja. A Győr-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság bevonásával kettős vizsgálat folyik, az öngyilkosság miatt elrendelt közigazgatási eljárás mellett embercsempészet bűntett és lőszerrel-lőfegyverrel való visszaélés bűntett miatt is nyomozást rendeltek el ismeretlen tettes ellen.

Molnár Gábor biztonságtechnikai szakértő a Magyar Nemzetnek elmondta, a pisztoly és a kézigránát arra utal, az öngyilkos embercsempész nem egyszerű, mezei sofőr lehetett, csak kemény bűnözők juthatnak hozzá ilyen eszközökhöz az alvilági feketepiacon. Az is bűnözői múltra utal, hogy a menekülő nem adta meg magát a rendőröknek, hanem az öngyilkosságot választotta, nem kizárt, körözték is, semmiképpen nem akarta, hogy elfogják. Az, hogy a gránát direkt vagy véletlenül robbant fel, még nem tisztázott, mint ahogyan az sem, elsütötte-e a pisztolyát a sarokba szorított embercsempész. A férfi nem magányos fuvaros lehetett, nagy valószínűséggel egy embercsempész-hálózat tagjaként szállította az illegális bevándorlókat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.