Fenyő-gyilkosság: két felbujtó, egy per

Célszerűségből egyesítette a Fenyő-gyilkosság két, külön indult büntető ügyét Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék bírája. Így a merénylet 22. évfordulóján, február 11-én mindkét vádlott, Portik Tamás és Gyárfás Tamás is ott ül majd a vádlottak padján. A vád szerint Gyárfás felbujtotta Portikot, hogy ölesse meg üzleti ellenségét, Fenyő Jánost.

Magyar Nemzet
2019. 12. 02. 5:55
null
A sportvezető és védője széles körű védekezésre készül Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észszerű döntést hozott Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék bírája, aki célszerűségből egyesítette a Fenyő-gyilkosság ügyének két, új perét, így a vád szerinti két felbujtó, Portik Tamás és Gyárfás Tamás egy eljárásban felel a ténylegesen 2020. február 11-én kezdődő közös perben. A dátum jelentősége, hogy pontosan 22 évvel azelőtt, 1998. feb­ruár 11-én lőtte le Fenyő János médiavállalkozót Budapesten, a Margit utcában Jozef Rohác (a szlovák maffia bérgyilkosa), aki az emiatt is kiszabott jogerős életfogytiglani szabadságvesztését tölti.

Mint azt lapunk megírta, Gyárfás Tamás sportvezetőt azzal vádolja a Fővárosi Főügyészség, hogy 1997 szep­temberében ő bízta meg előbb Tasnádi Pétert, majd az azóta már más ügyekben jogerősen – összesen 28 év fegyházra – elítélt Portik Tamást Fenyő János megölésével, és Portik meg is szervezte a gyilkosságot.

A vád lényege szerint Fenyő és Gyárfás között az 1990-es évek elején üzleti, elszámolási viták, hatalmi harc robbant ki az RTV Újság és a Nap TV miatt. Perek indultak, nyilvánosan fenyegették egymást a felek. Fenyő terhelő adatokat próbált gyűjteni Gyárfásról, és lejárató cikkeket íratott róla a Népszavában. Az ügyészség szerint emiatt Gyárfás Tamás elhatározta, hogy megöleti riválisát. Előbb Tasnádi Pétert bízta meg azzal, hogy 12 millió forintért végezzen Fenyő Jánossal. Tasnádi ebből hatmilliót meg is kapott, de nem teljesítette a megbízást. Ezután fordult Gyárfás Portik Tamáshoz, hogy ölesse meg Fenyőt.

– A vádhatóság 52 tanúval, okiratokkal, szakértőkkel és a Portik és Gyárfás közti, Portik által rögzített hangfelvételekkel kívánja bizonyítani a vádlott bűnösségét – közölte Csicsák Zoltán ügyész a perelőkészítő ülésen, ahol Gyárfás ismételten és következetesen tagadta, hogy elkövette volna a terhére rótt bűncselekményt.

Az újonnan beszerzett bizonyítékok alapján Portik Tamás ellen perújítási eljárást rendeltek el az együtt tárgyalt Fenyő-gyilkosság, az Aranykéz utcai robbantás és a Cinóber-gyilkosság ügyében, amiben jogerősen elítélték Rohácot, valamint egy vádpontban, az Aranykéz utcai robbantásban, Boros Tamás megöletése miatt, amiben Portikra 13 év fegyházat róttak ki. A perújítás Portik esetében a Fenyő-gyilkosságra vonatkozik, és bűnössége megállapítása esetén már több emberen elkövetett gyilkosság felbujtójaként életfogytiglani szabadságvesztést is kaphat.

Az, hogy Póta Péter bíró egyesítette Gyárfás és Portik külön futó ügyét, Portik esetében semmit sem változtat a várható következményeken. Arról nem is beszélve, hogy múlt héten a Lakatos Csaba elleni merényletkísérlet megbízójaként is bíróság elé állt, s bár az előkészítő ülésen tagadta, hogy ő lövetett volna rá a hajtóra azzal a céllal, hogy megöljék az általa besúgónak mondott Lakatost, bizonyítottság esetén legalább 11 év fegyház vár rá. Azaz összesen már 39 év fegyházat kaphat majd, a Fenyő-ügyön kívül.

A sportvezető és védője széles körű védekezésre készül
Fotó: Havran Zoltán

A február 11-én kezdődő, már összevont perben az első három napon Gyárfás Tamás terjeszti elő a bizonyítékait arról, hogy szerinte ő miért nem lehetett Fenyő János meggyilkoltatója. Az előkészítő ülésen maga a sportvezető és védője, Zamecsnik Péter kérte a háromnapos meghallgatást, mondván: széles körű, mindenre kiterjedő védekezést kívánnak előadni. Ezen a három napon Portik nem lehet majd jelen, mivel nem hallhatja, hogy Gyárfás mivel és hogyan védekezik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.