Fenyő-gyilkosság: Portik Tamás nem vall be semmit

Úgy tudjuk, Portik Tamás nem kíván vallomást tenni holnap a Fenyő-gyilkosság miatt ellene és Gyárfás Tamás ellen mint felbujtók ellen indult büntetőperben a Fővárosi Törvényszéken, ahol ma Zamecsnik Péter ügyvéd kérdezte védencét, Gyárfást.

Magyar Nemzet
2021. 02. 24. 12:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közvéleményben eddig Gyárfás-perként futó büntetőper holnap már Gyárfás–Portik-perként zajlik tovább. A Fenyő János 1998. február 11-i meggyilkolása miatt felbujtóként felelősségre vont vádlottak csütörtöktől egyszerre lehetnek jelen a tárgyalásokon, miután ma befejeződött Gyárfás Tamás tavaly februárban kezdődött vallomássorozata.

Holnap a Fővárosi Törvényszék bírája, Póta Péter, a vádhatóság képviselői, a védelem képviselői és Gyárfás Tamás a börtönbe mennek, mivel a két gyilkosság miatt kapott összesen 28 éves büntetését tölti Portik, és biztonsági okok, valamint a pandémia miatt nem kockáztatják meg, hogy őt vigyék a bíróságra.

Egy korábbi kép az egykori olajos bűnözőről, Portik Tamásról, aki 28 éves jogerős büntetését tölti
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A vád lényege szerint Gyárfás Tamás az 1990-es évek közepén megbízta Tasnádi Pétert, hogy ölesse meg üzleti ellenlábasát, Fenyő Jánost. Tasnádi elvállalta, ám nem teljesítette a megbízatást, így Gyárfás Portik Tamást bízta meg Fenyő likvidáltatásával, amit a bűnöző Jozef Roháč-csal végre is hajtatott.

Miután Gyárfás Tamás kikérdezése a vádban megfogalmazottakkal kapcsolatban ma délelőtt befejeződött, Portik Tamás kihallgatása következik. A Magyar Nemzet úgy értesült, Portik nem kíván vallomást tenni, kérdésekre sem válaszol, ám néhány mondatos megjegyzést fog fűzni az ügyhöz. Eddig tagadta, hogy köze volna Fenyő meggyilkolásához.

Az ügyről ma még Zamecsnik Péter ügyvéd kérdezte védencét, Gyárfás Tamást.

Gyárfás Tamás egyeztet védőjével, Zamecsnik Péterrel (háttal) a Fővárosi Törvényszék folyosóján
Fotó: Kurucz Árpád

– Konkrétan mivel fenyegette meg önt Portik Tamás? – szólt az első védői kérdés.

– Azzal fenyegetett, hogy feljelent a rendőrségen – mondta Gyárfás, aki arról is beszélt, hogy Portik a gyermekével kapcsolatban is tett fenyegető kijelentéseket, és érzékeltette, hogy nem jó vele ujjat húzni.

 

Mindez azért is lényeges, mert a tárgyalás során Póta Péter bíró és az ügyész is rákérdezett, hogy Gyárfás miért ment bele a Portikkal való találkozókba. A vádlott erre következetesen azt válaszolta: nem kívánt Portikkal „ütközni”. Mindemellett a volt energolos igazgató, bűnöző hízelkedett is, családtagjának, mentorának nevezve Gyárfást.

A sportvezető kérdésre leszögezte: 1996 és 2003 között nem találkozott Portikkal. Mindennek azért van jelentősége, mert a hanganyagokban olyan utalások lelhetők fel, amelyek szerint ez nem teljesen így történt. Gyárfás arra a kérdésre, hogy a két időpont közötti időszakban hol volt Portik, nem tudott felelni. Azt pedig kategorikusan elutasította, hogy akár közvetítő révén, akár más módon kapcsolatba lépett volna Portikkal 1996 és 2003 között.

Mint azt megírtuk, a Farkasréti temetőből előkerült, a Gyárfás és Portik közötti beszélgetéseket tartalmazó, utóbbi által titokban rögzített hanganyagokban 3551 helyen nem érthető a szöveg, vagy pedig mondatok, szavak, mondatrészek hiányoznak. Gyárfás Tamás kérdésre elmondta: nem tudná kiegészíteni a hanganyagokat, nem emlékszik, hogy mi a hiányzó részek tartalma. Arra viszont határozottan válaszolt, hogy számos esetben cáfolta Portik állításait, az eljárás során a birtokába jutott első három beszélgetésről készült jegyzőkönyvben 39 ilyen esetet számolt össze.

Gyárfás kérdésre kijelentette, hogy az ingatlancserén kívül nem volt üzleti, pénzügyi tranzakció közte és Portik között. A sportmenedzser arról is beszélt, hogy nem volt tudomása annak idején a Portik–Laborc-találkozókról, erről a sajtóból értesült. Kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy sosem találkozott Josef Roháč-csal, Fenyő gyilkosával és sosem állt vele kapcsolatban.

Zamecsnik Péter ezeken kívül még számos kérdéssel készült, ám tekintettel arra, hogy a hangfelvételek úgymond kitisztított, feljavított változata, majd annak leirata és a bűnügyi nyelvész szakértő által véleményezett változata már márciusban elkészülhet, a felvételek kapcsán később intéz kérdéseket a Gyárfás Tamáshoz a védelem, a vád és a bíró.

Így fenyegette Portik Gyárfást és családját

Portik: Hát mert belerúgtál az én családomba, (egy-két szó nem érthető) akkor belerúghatnék én is a te családodba. Tudom, hogy hova jár a lányod továbbképzésre.

Gyárfás: Hát bele is halnék, ha bántanád a gyerekemet.

P.: Hát elsőnek őt bántanám, az biztos.

[…]

P.: Azt mind tudják, hogy határozott ember vagyok.

Gy.: Ühüm.

P.: Azt mondom, hogy ez a tábla holnap nem lesz ott…

Gy.: Persze.

P.: Ott, akkor az, biztos nem lesz ott.

[…]

P: Tudom, hogy nem, mert sokkal okosabb vagy, tudod, tudod, nem lehet engem

elküldeni a picsába, ezt, ezt is tudom,…

Gy.: (közbevág) De nem.

P.: De mondom, de nem akarok ezzel visszaélni.

[…]

P.: A legerősebb vagyok Budapesten.

[…]

P.: …lent vagyok, de szerintem még nagyon erős vagyok.

(Részletek a Portik és Gyárfás közötti beszélgetések leirataiból)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.