A főváros az időjárást okolja a Budapestet ellepő gazért

Van egy helyzet és egy törekvés, ezek pedig összecsúsznak. A helyzet Budapest költségvetési helyzete: a főváros a csőd szélén áll, mintegy 80 milliárd forint hiányzik a költségvetéséből. Ez azt jelenti, hogy mint a legtöbb fővárosi cégnek, a Főkertnek sincs elég pénze az alapfeladatai ellátására sem – fogalmazott Kerpel-Fronius Gábor Momentumos főpolgármester-helyettes közösségi oldalán. Mint kiderült: a méhlegelők létrehozásával akarták elfedni az esőzések után hirtelen megnövekedett gazzal való küzdelmüket.

Forrás: Facebook2021. 06. 03. 11:15
null
Kerpel-Fronius és Karácsony „ellenfélként” a baloldali előválasztáson. A zsarolástól se riadnak vissza Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A törekvés az, hogy megújítjuk a budapesti zöldfelületek kezelését, az eddig megszokott módszereket modernebbekre cseréljük, igyekszünk a természetesebbhez minél közelebb álló, biodiverz felületeket kialakítani” – írta közösségi oldalán Kerpel-Fronius Gábor momentumos főpolgármester-helyettes, így indokolva a főváros által kialakított méhlegelőket. Mint írta: van egy helyzet és egy törekvés, ezek pedig összecsúsznak.

„A helyzet Budapest költségvetési helyzete: a főváros a csőd szélén áll, mintegy 80 milliárd forint hiányzik a költségvetéséből.

Ez azt jelenti, hogy mint a legtöbb fővárosi cégnek, a Főkertnek sincs elég pénze az alapfeladatai ellátására sem”

– ismerte be a főpolgármester-helyettes.

Bardóczi Sándor főkertész azt közölte: amikor belevágtak a vadvirágos rét programba, akkor még nem sejtették, hogy az időjárás nem áll melléjük. A főkertészt ezek szerint meglepetésként érte, hogy a május többnyire csapadékos hónap.

– Azaz tudtuk a kockázatot, de ilyen a növényekkel való foglalatosság: ember tervez, időjárás végez.

A hatalmas esőzések miatt a Főkert elmaradt a kaszálással: minél zöldebb egy adott kerület, annál inkább.

Nehezen tudjuk elmagyarázni sokaknak, hogy nem mind méhlegelő, ahol most még nem érte utol magát a fűnyírás, a méhlegelőknek kijelölt területek a hatmillió négyzetméter, Főkert által gondozott gyepnek csak a 4,5 százalékát teszik ki, s ennél jóval nagyobb terület van a kerületek fennhatósága alatt – szabadkozott a főkertész, aki egyúttal beismerte, hogy valóban ellepi a gaz a fővárost. Bardóczi megjegyezte: ha esik az eső és nem süt a nap, akkor sokkal kisebb a virágzás.

– Ami majd akkor indul be, ha már süt a nap. Ilyen a természet. Aztán ott van az a probléma is, hogy előre nem tudjuk, mi jön föl a kijelölt foltokon spontán – magyarázta a főkertész, hogy az eltervezett vadvirágos méhlegelők helyett miért csak derékig érő gazt látnak a budapestiek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.