Karácsony lakáslottója hajléktalanoknak

Erősen szelektív feltételekkel juttatott lakáshoz néhány hajléktalant Karácsony Gergely. Több érintett lakó tiltakozik.

Ritó Szabolcs
2020. 12. 23. 12:17
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2019. október 9. Karácsony Gergely közös ellenzéki fõpolgármester-jelölt a Bárcsak stadion lehetnék címmel tartott sajtótájékoztatón a VII. kerületi Péterfy Sándor Utcai Kórház- Rendelõintézet és Baleseti Központ elõtt 2019. október 9-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Karácsony Gergely folyamatosan zajló kampányának egyik központi eleme a hajléktalan emberek életkörülményeinek javítása, egy pályázatos akciójuk során mindössze 25 fedél nélkülit sikerült elhelyezniük, 15 lakásban. Ráadásul a Főpolgármesteri Hivatal sajtóközleménye szerint

feltételként szabták meg, hogy a hajléktalan pályázónak rendszeres jövedelemmel rendelkező budapestinek kell lenni, de még ezt a kategóriát is tovább szűkítették azzal, hogy csak egészségügyi intézmények vagy idősotthonok dolgozói pályázhattak,

továbbá akikre a koronavírussal való megfertőződés kiemelkedően veszélyes volna az idős koruk és krónikus betegségeik miatt. Karácsonyék közleményéből az is kiderült, hogy a pályázatra a rövid határidő állt rendelkezésre, hogy a többszörös túljelentkezés miatt sokaknak nem is volt esélye lakáshoz jutni. Három kiadni kívánt lakás a Csepeli Önkormányzat tulajdonát képezi, s a hajléktalanok odaköltöztetése miatt az önkormányzat a napokban jelezte felháborodását.

Még tavasszal 71 fővárosi bérlakásba költözhettek hajléktalan személyek egy Kőbányai úti bérházban, ami erős tiltakozást váltott ki az ott lakókból.

Számos pályázó hajléktalan maradt lakhatás nélkül Karácsony fedél nélkülieknek kiírt „lakáslottóján”

A hajléktalanok ügyének hangoztatott felkarolása mellett Karácsonyék más fontos szociális ügyekkel már kevesebb elánnal foglalkoznak, például a családok átmeneti otthonaiban élő és önálló lakhatással nem rendelkező családosok megsegítésébe sem fektetnek túl nagy energiát. Különösen érdekes attitűd ez annak fényében is, hogy a választások során a baloldali jelöltek egymásra licitáltak a megépítésre ígért budapesti bérlakások számában.

A 2019-es önkormányzati választási kampánya során a Karácsonyék által beígért Fővárosi Lakástársaság megvalósulása csupán ígéret volt. A kedvező áron kiadni szánt bérlakások építése kampányfogásnak bizonyult, hiszen a 2015 óta drasztikusan megugró albérletdíjak fővárosi szinten is több tízezer embert érintenek. Az albérlők körülményeit az sem teszi kedvezőbbé, hogy a koronavírus-járvány következtében megnőtt a bérbeadásra szánt ingatlanok száma és valamelyest mérséklődtek az árak.

Karácsony Gergely

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.