Gulyás Gergely: Külföldi állampolgár nem léphet be Magyarországra szeptember elsejétől

A behurcolás a legnagyobb veszély: ha betartjuk a higiéniai szabályokat, kordában tarthatjuk a vírust.

Csekő Imre, Elek Nikoletta
2020. 08. 28. 16:28
GULYÁS Gergely; SZENTKIRÁLYI Alexandra
Gulyás Gergely miniszter a március 4-i Kormányinfón jelentette be, hogy lezárások következnek Magyarországon a járvány megfékezésére MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány szeptember 1-jével új szabályokat vezet be – mondta Gulyás Gergely a mai Kormányinfón. A miniszter kijelentette:

elkezdődött a második hullám, és a márciusira emlékeztető megbetegedési adatok jellemzőek Európa-szerte: mindenütt rohamosan nő a fertőzések száma, így hazánkban is.

A júliusi adatokhoz képest nálunk is jelentősen nőtt a napi megbetegedések száma.

A behurcolás veszélye a legnagyobb – mondta Gulyás Gergely, aki szerint meg kell védeni az emberek egészségét, a gazdaságot, és biztosítani kell az iskolakezdést.

A kormány döntött arról, hogy Kárpátaljára ötven lélegeztetőgépet adományoz, hogy ott minden egészségügyi intézményben legyen ilyen eszköz.

Két negatív teszt után, melyek költségét megtérítette, a tiszti főorvos engedélyével vesz részt a Kormányinfón – tette hozzá a miniszter.

Egyszerre kell az idősek és az iskolás gyerekek biztonságáról gondoskodni, valamint a magyar gazdaság zavartalan működését is biztosítani kell.

Mindezekre tekintettel az operatív törzs a következő javaslatokat tette: a határvédelmi szabályok esetében visszatérünk az első hullám idején bevezetett szabályokhoz:

szeptember 1-jétől külföldi állampolgár csak indokolt esetben léphet be hazánk területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak 14 napig karanténba kell menniük vagy 48 óra alatt kell két negatív tesztet kell bemutatniuk

– emelte ki a tárcavezető.

Arról is szólt, hogy a tranzitforgalom a jövőben is biztosított, diplomáciai és hivatalos utakra van még lehetőség, a sporteseményekre pedig szigorúbb szabályok fognak vonatkozni.

A virológusok szerint ha lezárjuk a határokat, és az itthon érvényben lévő szabályokat betartjuk, akkor kordában tartható a vírus

– mondta a miniszter.

Gulyás Gergely a Magyar Nemzetnek válaszolva elmondta, az Emmi ajánlásában nem tiltja ugyan meg, de nem is javasolja a nagy tanévnyitó ünnepélyek megtartását. Hozzátette, a modern technika lehetőséget ad arra, hogy az igazgatók és iskolavezetők az üzeneteiket a diákokhoz eljuttathassák. A kormány azért dolgozik, hogy ne kelljen iskolákat bezárni, ezért arról is határoztak, hogy csak külön hatósági döntéssel és az iskolák egyéni mérlegelésével születhet döntés az oktatási intézmények bezárásáról – tájékoztatott a miniszter. Gulyás Gergely elmondta, a cél az, hogy normális keretek között folyhasson az oktatás.

Nem várt módon jól vizsgázott a digitális oktatási rendszer, de ha nemcsak az oktatásra, hanem a nevelésre is gondolunk, akkor erre digitális úton nem igazán van lehetőség, tehát mindenkinek az az érdeke, hogy rendes menetrend szerint működhessenek az iskolák

– jegyezte meg a miniszter. Szintén lapunk kérdésére válaszolva Gulyás Gergely arról is tájékoztatott, a belföldi osztálykirándulások megtartására van lehetőség, ezt azonban minden esetben egyedi mérlegelésnek kell megelőznie.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.