Hazánk a jobban védekező országok közé tartozik

Nyugat Európa számtalan nagy és gazdag országa a védekezést tekintve elmarad a közép-európai átlagtól.

Elek Nikoletta - Veres László István
2020. 10. 08. 10:54
null
Forrás: MTVA - Youtube (képernyőfotó)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csütörtöki Kormányinfó elején Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a kabinet tegnapi ülésén ismét a vírushelyzettel foglalkoztak. Kiemelte, hogy a vírus második hulláma Európa-szerte felfutóban van, ám a számokat nézve hazánk a második hullám során is a jobban védekező országok közé tartozik.

– Az emberi életek megóvása a legfontosabb, így a legfontosabb összehasonlítási alap az elhunytak száma. Ha ezt megnézzük, akkor

Nyugat-Európa számtalan nagy és gazdag országa a védekezést tekintve elmarad a közép-európai átlagtól.

Idehaza egymillió főre 90 halott esik, ez a térség átlagának nagyjából megfelel. Kijelenthető, hogy a közép-európai térség jobban védekezik. Hogy ezen adatok ne romoljanak, fontos, hogy mindenki tartsa be azokat a szabályokat, amelyeket a kormány meghozott – nyomatékosította a miniszter.

Gulyás Gergely arról is beszámolt, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt egyhangúlag elfogadták, konszenzus jött létre, annak ellenére, hogy az ellenzék részéről kritikák is megfogalmazódtak. A tárcavezető fontosnak nevezte, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) javaslata alapján kivezethetik a hálapénzt, a megemelt orvosbértől pedig azt várják, hogy megállítja az elvándorlást és hazacsábítja a külföldön dolgozó orvosokat. Hozzátette:

januárhoz egy évre megközelítőleg 125 százalékkal emelkedik az orvosok bére, ettől pedig csak felfelé lehet eltérni 20 százalékkal. – Ez egy korszakhatár az egészségügy történetében

– nyomatékosította a tárcavezető.

Hozzátette, a felmerült vitás kérdéseket rendeleti úton fogják rendezni. Emlékeztetett: az orvosi béreket rendező törvényben vannak olyan részszabályok, amik még nincsenek szabályozva, ezt rendeletekkel teszik majd meg, és továbbra is egyeztetnek az orvosi kamarával. – Ilyen például a kirendelés és a pluszmunka vállalásának kérdése. Ezeknek a tisztázása még novemberben meg kell történjen – hangsúlyozta a tárcavezető.

A sajtóban megjelent hírekkel kapcsolatban Gulyás Gergely kiemelte:

az új bértábla mellett is van lehetőség a magánpraxisra, nem szeretnénk ezt tiltani, csak észszerű keretek közé terelni.

Azt valóban szeretné a kormány megszüntetni, hogy egy orvos ne dolgozzon három helyen egyszerre, és még emellett napi nyolc órában is. Véleménye szerint 10-12 óránál többet egy nap nehéz felelősségteljesen dolgozni.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: továbbra is segítik a cégeket, a vállalkozásokat, s a magyar gazdaságvédelem Európán belül a legjobbak közé tartozik. Bejelentette, hogy a kormány a tegnapi ülésén arról döntött, hogy az új lakások építésének áfája továbbra is öt százalék lesz, és újabb családvédelmi intézkedések is lesznek. – Jövő héten benyújtjuk a parlamentnek a hitelmoratórium meghosszabbításának javaslatát is – közölte, majd a nemzeti konzultáció végeredményei közül ismertetett néhányat.

A legtöbben, a válaszadók 83 a maszkviselést tartja a védekezés legfontosabb eszközének, 79 százalék egyetért a rendezvények és az utazási feltételek szigorításával, az idősek számára kialakított vásárlási idősávot 62 százalék támogatja.

Gulyás Gergely végül köszönetet mondott, amiért ilyen sokan töltötték ki az íveket. Jelezte, hogy ez volt a második legsikeresebb konzultáció.

Az ápolóibér-emeléssel kapcsolatban a miniszter elmondta: 2020. november elsejével 20 százalékkal nő az ápolók fizetése, majd 2022-ben további 30 százalékos béremelésre kerül sor. Hangsúlyozta: soha hasonló ápolói mértékű béremelés nem történt még. A háziorvosokkal kapcsolatban is új szabályozást fognak elfogadni január elsejétől. Ez valamennyi háziorvos számára garantálni fogja annak a lehetőségét, hogy a bértáblában szereplő bérnél rosszabb bért ne keressen.

A tárcavezető arról is szólt, hogy ma 36 kijelölt járványkórház van az országban. Hangsúlyozta, hogy nagyon messze vagyunk attól, hogy az átvezénylések aránya akár csak az egy százalékát érintse az egészségügyben dolgozóknak.

A kormány szintén foglalkozott a gazdaság helyzetével is: a családok és a munkahelyek védelme és a vállalkozások támogatása kiemelt fontossággal bír – hangsúlyozta. A miniszter felidézte, hogy az utóbbi időben a kormány 1,4 millió munkahely megvédéséhez járult hozzá.

Újságírói kérdésre a Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette:

amíg a kormány folyamatosan adót csökkent, addig a Karácsony Gergely-féle újrakezdési adó adóemelést jelent,

pedig a főpolgármester jó állapotban vette át a kasszát Tarlós Istvántól. – Igaz, hogy a főváros is vesztett a válsággal, de ez meg sem közelíti azt a mértéket, amennyit az állam vesztett – hangsúlyozta. Hozzátette, a megemelt számú alpolgármesterek és tanácsadók számának korábbi mértékűre csökkentésével egymilliárdot tudna megspórolni a fővárosi önkormányzat.

A tárcavezető kitért rá, hogy az Európai Unió bíróságának a CEU-ügyben hozott ítéletének megfelelő szabályozást fognak végrehajtani, de komoly szakmai vitákra is számít ezzel kapcsolatban. – Párbeszédet fogunk kezdeményezni a bírósággal – közölte, hozzátéve, ezzel egy olyan kaput nyitott ki az uniós bíróság, amelyen nemcsak a Soros-egyetem, hanem más szereplők is – például nagyvállalatok – is be tudnak majd lépni. Gulyás beszélt arról is, hogy az unió német alelnöke a 30-as évekre emlékeztető nyilatkozatot tett, amikor országok kiéheztetéséről beszél, ezért a kijelentését bocsánatkérésnek kell követnie.

– A Radetzky-laktanya arculatmegőrzéssel történő átépítése a Bem téren a főváros javára fog válni – húzta alá egy újabb kérdésre válaszolva a tárcavezető.

Arra, hogy Nyirati Klára, a Momentum bajai polgármestere román nyelvű gratulálólevelet írt Soós Zoltánnak, Marosvásárhely polgármesterének, a miniszter megjegyezte: ez logikus folytatása annak, hogy a Momentum a kampányban az RMDSZ-szel szemben román pártot támogatott.

– A Momentumra is joggal tekintünk a gratuláció után román pártként, ezek szerint közelebb áll hozzájuk a román nyelv és a román pártok is

– fogalmazott.

Kérdésre elmondta: a kormány és a főváros a jövő héten egyeztet a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa ülésén az uniós források megpályázásáról. A miniszter hangsúlyozta: az elosztásnak van egy világos rendszere, s az állam feladata ennek kivitelezése. Hozzátette: nem adományokról van szó, hanem a mi saját pénzünkről, amit visszakapunk az EU-tól.

Újságírói kérdésre Soros György legújabb akciójára, hogy arra utasította az EU-t, hogy Magyarország tesztalany legyen és indítsanak ellene próbapert, Gulyás Gergely úgy vélekedett:

a próbaper ismeretlen fogalom az EU-ban, így nem értelmezhető a spekuláns kijelentése.

Az Áder János köztársasági elnök utódjával kapcsolatos sajtóhírekkel kapcsolatban ismertette: az az egyértelmű célkitűzés, hogy 2022. január elsejéig ne legyen az utódok neveiről szó.

A vasárnap tartandó szerencsi választással kapcsolatban elmondta: Szerencsen Koncz Ferenc népszerűsége jóval meghaladta a kormánypártokét. Hagyatékát lánya, Koncz Zsófia tudná méltóképpen továbbvinni. A Magyar Nemzet kérdésére Gulyás Gergely elmondta, súlyosnak tartja, hogy a baloldal szerencsi jelöltje, Bíró László ötvenmilliós állami bértámogatást kapott, mégsem fizette ki a neki dolgozó varrónőket. – Ezt mindenképpen ki kell majd vizsgálni – húzta alá.

A miniszter közölte: az EU-nak nincs joga a politikai zsaroláshoz, hazánknak sok államnál erősebbek a jogállamiságot garantáló törvényei. Bejelentette azt is, hogy

a kormány döntése alapján a jövő héttől a kaszinóknak is este 23 órakor be kell zárniuk.

Közölte: a lakásépítések esetében a kiadott építési engedélyre vonatkozik a 2022. december végéig szóló ötszázalékos áfa.

A rozsdaövezeti építkezésekre vonatkozó rendelkező intézkedésekkel kapcsolatban Gulyás Gergely tudatta: a kormány tegnapi döntése az egy új előterjesztést tesz lehetővé ebben az ügyben. A rozsdaövezet szabályozása, mint a városrehabilitáció fontos eszközét a kormány fent szeretné tartani, de ha ugyanazt a kedvezményt nyújtanák, mint amit addig ígértek, az semmit nem jelentene, ezért még néhány hetet kell várni a szabályozás részéleteire.

Arra az újságírói felvetésre, hogy Věra Jourová véleménye szerint az EU-ban a romák támogatása érdekében az elmúlt években nem tettek eleget a tagállamok, a miniszter úgy reagált:

ha az Európai Bizottság cseh alelnöke nem gyűlölné Magyarországot, láthatna jó példákat is, de az érzelmi viszonyulás megakadályozza, hogy a tényekre tekintettel legyen.

– A roma stratégiában az elmúlt évtizedben komoly pozitív változások történtek Magyarországon a cigányság integrációja és felzárkóztatása érdekében. Több tízezer cigány dolgozik idehaza. Persze a feladat továbbra is komoly, és a probléma tovább sincs teljes mértékben megoldva – emelte ki a tárcavezető.

A miniszter kitért rá, hogy a román hatóságok felelőssége, hogy végrehajtsák az úzvölgyi temetőben történtekkel kapcsolatos ítéletet. Gulyás Gergely arról is tájékoztatott, hogy mostanra Budapesten ott is közlekedési dugó van, ahol eddig nem volt, és egyre szembetűnőbb a köztisztaság hiánya is, de ezért a főváros vezetését kell elővenni. A trafikok nyitvatartásával kapcsolatban megjegyezte: jelezni fogja azt az igényt az operatív törzs felé, hogy 22 óra után ne árusíthassanak alkoholt.

Az SZFE körüli eseményekkel kapcsolatban a miniszter úgy fogalmazott, ha az egyetem kancellárja nem tud bejutni a munkahelyére, akkor a bérek kifizetése is problémás lehet. Gulyás Gergely azt semmiképpen sem tartja támogatandónak, hogy megszűnjön az állami finanszírozású színészoktatás. Emlékeztetett:

hárommilliárd forintot biztosítanak a kuratórium számára a jövő évi működés lebonyolítására.

A kuratórium feladata a továbbiakról dönteni. Hozzátette: mindenki nyugodtan tüntethet, a szemkilövetés veszélyével sem kell számolniuk, de az nem helyes, hogy ezáltal másokat gátolnak abban, hogy a tanulmányaikat végezzék.

Gulyás kitért arra is: idén ötszázalékos gazdasági növekedés helyett négyszázalékos recesszióra kell számítani, azonban a négy év alatt visszavezetésre kerülő 13. havi nyugdíj első, 25 százalékos részletének január 1-jei kifizetése nincs veszélyben, az érintettek azt meg fogják kapni – hangsúlyozta, hozzáfűzve: az idősek idén nyugdíj-kiegészítést is kapnak.

Arra, hogy a kispesti kábítószerbotránynak mikor lesznek következményei, a miniszter azt hangsúlyozta: a kábítószer-fogyasztás bűncselekmény Magyarországon. – Elsősorban ha ez a vád bizonyított, akkor büntetőeljárásnak kell megindulnia.

A baloldalnak kell levonni a következtetéseket, de náluk ma nem kizáró ok sem a nyílt korrupció, sem az antiszemitizmus, sem pedig a drogfogyasztás abban, hogy valaki a szép nagy, születő baloldali szövetség részese lehessen

– fogalmazott.

A koronavírustesztekkel kapcsolatban úgy vélekedett, hazánk továbbra is a WHO ajánlása alapján tesztel, és már közel 800 ezer vizsgálatot végeztek el. Közölte: az uniós tagországok belügyminisztereinek mai egyeztetésén azt az álláspontot fogjuk képviselni, hogy Magyarországnak továbbra se kelljen egyetlen migránst se befogadnia. Ez összhangban van a V4-ek akaratával is.

Az LMBTQ- propaganda és a gyerekek érzékenyítése kapcsán kijelentette: többről van szó, mint az érzékenyítés, ez sokkal súlyosabb ügy.

Itt arról van szó, hogy a gyerekek számára homoszexuális propaganda folytatásának van-e helye. Hangsúlyozta: egyértelműen nincs, sőt ez káros és elfogadhatatlan. Hozzátette, hogy érdemes lenne megvizsgálni, hogy megvalósul-e a kiskorú veszélyeztetésének a bűncselekményi tényállása. Ha igen, akkor a fenntartóval szemben eljárást kell indítani.

A miniszter arról is beszélt, hogy Donald Trump győzelme azért lenne hasznos hazánk számára, mert a jelenlegi amerikai elnök adminisztrációja Közép-Európára helyezte európai kapcsolatainak hangsúlyát, és ideológiailag is közelebb áll hozzánk.

A tárcavezető azt is kijelentette, hogy a Kúria elnöki tisztségére aligha van alkalmasabb jelölt, mint András.

Gulyás Gergely szólt arról is, hogy nem tervezik az alkoholfogyasztással kapcsolatos zéró tolerancia szabályának enyhítését, mert nem akarják kockáztatni egyetlen ember életét sem.

További újságírói kérdésre, hogy tervez-e a kormány a szakrendelők és a kórházak teljesítményvolumen-korlátján változtatni annak érdekében, hogy az intézmények több betegeket tudjanak ellátni, így csökkentve a hosszú várólisták számát, a miniszter két lehetséges megoldást ismertetett: az egyik a teljesítményvolumen-korlátozás változtatása, azaz az eddigiektől eltérő meghatározása, a másik pedig a bázisfinanszírozás. Hozzátette: minden várólista dühítő, és reméli, hogy idehaza rövidülni fognak a jövőben, de ha a lényegesen gazdagabb nyugat-európai országokkal vetjük össze a hazai várólisták hosszát, az tapasztalható, hogy nálunk a várakozás időtartama a fele vagy a negyede annak, mint ami Nyugat-Európában tapasztalható.

Arra, hogy miképpen tervezik a hálapénz kiküszöbölését a gyakorlatba, úgy reagált: az emberek jóval több mint 95 százaléka betartja a szabályokat. Egyébként pedig a hatóságoknak ugyanolyan eszközei vannak, mint más területeken – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.