Házhoz is rendelhető a Mikulás a gyerekeknek

A nagy Mikulás rendezvények ugyan elmaradnak, de egyes vállalkozásokon keresztül családi házakhoz is rendelhető a „piros puttonyos” december 6-án – derül ki a lapunk által megkérdezettek szavaiból. Mivel sem a köznevelési intézmények, sem pedig az önkormányzatok nem hívhatnak külső személyeket a Mikulás szerepére, sokan magánkezdeményezéseket indítottak a gyermekek felvidítására.

Hertelendy Gábor
2020. 12. 03. 14:30
null
A kép illusztráció Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a november közepén életbe lépett kormányrendelet szerint általános rendezvénytilalom lép életbe, a családi és magán összejövetelek nem tiltottak, ha azokon legfeljebb tíz fő jelenik meg. A szigorú korlátozásokat betartva igyekeznek a települések és azok önkormányzatai, valamint a programszervezők is megoldani a Mikulás eljövetelét.

– Mivel az iskolákba, óvodákba nem mehet külsős személy, ezért ezek kiesnek nálunk. A családi házak látogatása ugyanakkor nem tiltott, viszont szigorítások vannak, az odarendelt Mikulásnak be kell tartania a távolságot, folyamatosan fertőtlenítik a szakállát, az autóját és a maszkját, a gyerekeket pedig nem engedik az ölébe, hiszen meg kell tartaniuk a két-három métert – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Rékasi Károly színészt is soraiban tudó, Mikulásszervezéssel is foglalkozó Országos Vőfély Szövetség elnöke.

Balázs Sándor – aki 24 éve foglalkozik programszervezéssel – azt is közölte: olyan helyre nem mennek, ahol fertőzött-gyanús személy tartózkodik. Arról is beszélt, hogy egy ilyen helyzetben csupán feleannyi felkérést tudnak vállalni a szokásosnál, hiszen korábban nagykövetségeken, számos multinacionális és állami cégnél léptek fel. A járványhelyzet miatt stúdiófelvételeket, kisfilmeket, reklámfilmeket készítenek a Mikulásról, amelyek közül ingyenes és fizetős verzió is elérhető. Utóbbiakat online is meg lehet rendelni. Elmondta: december 6–7-től egészen karácsonyig naponta egy mesét olvastatnak fel a Mikulással. – Igyekszünk pótolni a gyermekeknek az élményt, hogy minél kevesebbtől essenek el – fogalmazott Balázs Sándor.

Lehoczki Mária, a Mikuláscentrum szervezője lapunknak elmondta: az idei évben a járványhelyzet miatt lakásokban, családi házakban sem tartanak rendezvényt, elsősorban mind a Mikulás, mind pedig a gyerekek egészségét féltve. Éppen ezért a zárt helyiségek helyett legfeljebb kerti Mikuláslátogatásokat tartanak meg, és azt is csak elszeparálva, úgy, hogy minimum két-három méterre állhatnak a gyerekek az ünnepi vendégtől, és ha a szülők is maszkot viselnek. Éppen ezért csupán korlátozott számú családi rendezvényt látogatnak meg. A programszervező lapunk kérdésére úgy válaszolt, bár ők is kaptak stúdiómegkereséseket, de a járványhelyzet miatt ezeket is lemondták.

A kisgyermekeket foglalkoztató köznevelési intézményekben elmaradnak a Mikulás-rendezvények, ugyanis a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület vezetője lapunkkal azt közölte: a járvány alatt nem tartózkodhat külső személy – így szülő sem – az intézményekben. Fábián Katalin ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy mivel a kisgyermekek igénylik a Mikulás jelenlétét, egyes helyeken a bölcsőde vagy óvoda egyik dolgozója, például pedagógus, takarító, portás vagy akár gondnok öltözik be Mikulásnak.

– Bár osztályokon belül ünnepelnek a gyerekek, külsős vendéget nem fogadhat az iskola, így egy belső dolgozó látogatja meg a tanulókat – erősítette meg lapunknak Hamzáné Szita Ilona, a IV. kerületi Megyeri úti Általános Iskola igazgatója. Hasonló a helyzet a vállalatokban is: lapunk információi szerint az otthoni munkavégzés miatt legfeljebb csomagokat hagynak a dolgozók asztalán, a Mikulás érkezése viszont itt is elmarad. Az önkormányzatok azonban igyekeznek alternatív megoldásokat találni a gyermekek felvidítására: Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke közölte, hogy bár az adott településeken, falvakban a feltételek adottak a Mikulás meghívására, hagyományai ennek amúgy sincsenek, hiszen általában felkérik az egyik helyi lakost vagy akár az adott település polgármesterét a beöltözésre. A Nógrád megyei Felsőpetényben, a Győr-Moson-Sopron megyei Écsben és Győrújfalun házhoz ígérik a Mikulást, a Pest megyei Monoron és Gyömrőn pedig a Mikulás egy magánkezdeményezésnek köszönhetően egy autó platóján érkezik a gyerekekhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.