Hétmilliós jutalmat kapott Karácsony Gergely titokzatos főosztályvezetője

Megnevezett személyek nélkül bocsátotta nyilvánosságra a Karácsony Gerely vezette fővárosi önkormányzat a városházi főtanácsnokok és főosztályvezetők jutalmazásának listáját. Akadnak olyan rendkívül magas – közel négy és hétmillió forintos – kifizetések is a felsorolásban, amelyek esetében nem tudni, ki és miért kapta a jutalmat.

2021. 02. 06. 12:29
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2020. augusztus 28. Karácsony Gergely fõpolgármester a Tour de Hongrie kerékpárverseny csapatbemutatóján a Novotel Budapest City szállodában 2020. augusztus 28-án. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van olyan városházi főosztályvezető, aki több mint hétmillió forint jutalmat kapott múlt év végén Karácsony Gergely főpolgármestertől. A főváros által nyilvánosságra hozott lista nemcsak az irreálisan magas jutalmak és kifizetések miatt rendkívüli, hanem mert a hivatal nem nevezte meg a jutalmazott személyeket. Ez példátlan, ugyanis Tarlós István korábbi főpolgármester rendre nyilvánosságra hozta azoknak a személyeknek a kilétét, akik jutalomban részesültek.

A legnagyobb jutalmat – 7 225 000 forintot – egy titokzatos főosztályvezető kapta, akiről annyit tüntetett fel a Főpolgármesteri Hivatal, hogy havonta 850 ezer forintot keres, ami azt jelenti, hogy nyolc és fél havi jussát kapta meg jutalomként.

 

A tizenhárom oldalas jutalomlistán továbbá szerepel egy olyan vezető főtanácsos, aki havonta 365 400 forintot visz haza, ezzel szemben a jutalma 4 252 500 volt év végén. Azaz majdnem a havi fizetésének a tizenkétszeresét kapta meg év végi jutalomként. Ezen a két jutalmazáson felül még több tucat városházi dolgozó kapott egymillió forint körüli bónuszt, de szinte minden érintett legalább egyhavi fizetését megkapta prémiumban.

Mindez azt jelenti, hogy Karácsony Gergely hivatala nem állhat annyira rosszul, mint ahogy közterületi plakátjain hirdeti. Ugyanis a főtanácsadói harmincmilliós jutalomeső mellett még jutottak százmilliók a főosztályvezetők és tanácsnokok busás prémiumaira is.

A lista ITT nézhető meg.

A Magyar Nemzet korábban megírta: Karácsony Gergely főpolgármester ugyan azt ígérte, magukon kezdik a spórolást, ehhez képest nagyjából harmincmillió forint értékben osztottak ki jutalmakat a városházi tanácsadóknak, politikai bizalmasoknak. Egyhavi fizetésének megfelelő jutalmat kapott például a párbeszédes Jávor Benedek, a főváros brüsszeli képviseletének vezetője. A korábbi európai parlamenti képviselő a főpolgármester párttársaként havi 900 ezer forintot keres, ráadásul a fővárosi önkormányzat a közelmúltban 37,2 millió forintról 112,1 millióra emelte a brüsszeli iroda rendelkezésére álló összeget.

Reagált a Főpolgármesteri Hivatal

A hivatal szerint a kiemelt három összeg nem karácsonyi jutalom, hanem az előző városvezetés által kinevezett tisztségviselők távozásával összefüggő tavalyi kifizetések, vagyis a közös megegyezések tárgyaként kifizetett megváltások. Az előző városvezetés által kinevezett tisztségviselők megváltásával kapcsolatosan pedig nincs semmi titokzatosság, egyszerűen az adatvédelmi szabályok és a személyiségi jogok betartása miatt nem közölhetik a részleteket.

Különös körülmények

Érdekes, hogy amennyiben ez a dokumentum nem a tavalyi jutalmak listáját tartalmazza, a főjegyző miért adta a dokumentumnak azt a címet, hogy hivatali jutalmak 2020? És miért ezt a dokumentumot küldték meg a hivatali jutalmakra irányuló közérdekű adatigénylés válaszában. Továbbá, a Városháza a dokumentumban miért nem utalt arra a tényezőkre, amit közleményükben állítanak.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.