Hétvégén elkezdődhet a motorosszezon

A rendőrség kéri a motorral közlekedőket, hogy megfontoltan közlekedjenek, a sebességet az út és időjárási viszonyoknak megfelelően válasszák meg, tartsák be a követési távolságot.

Végh Attila
2021. 02. 25. 14:16
ORFK
A rendőrség motorkerékpárjai is csak műszaki ellenőrzést követően vághatnak neki az idei szezonnak Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának február 25-én kiadott közleménye szerint ez előttünk álló hétvégén a kedvező időjárási viszonyok miatt idén már február utolsó napjaiban megkezdődhet a motorosszezon. Az Országos Baleset-megelőzési Bizottság baleseti statisztikai adatai szerint a motorkerékpárral közlekedők a közlekedés legvédtelenebb csoportjába tartoznak, ezért a rendőrség ismételten kéri, fogadják meg tanácsaikat a balesetek elkerülése érdekében. A motoros rendőrök is kint lesznek az utakon, ők is egy idényfelkészítő tréning után pattannak nyeregbe az előrejelzések szerint napos időben, száraz útfelületen.

fontos az ellenőrzés

A rendőrség közlekedésrendészeti szakértőinek és közlekedéspszichológusainak tapasztalatai alapján tavaszra, a motorosszezon kezdetére a legtapasztaltabb motoros is kieshet a rutinból néhány hónapnyi kihagyás után. A balesetek megelőzése érdekében nem árt felfrissíteni az elméleti és gyakorlati tudást, nem beszélve a járművek műszaki állapotának ellenőrzéséről.

A rendőrség motorkerékpárjai is csak műszaki ellenőrzést követően vághatnak neki a szezonnak
Forrás: Police.hu

a Hangsúly az öltözéken

Kőrösi Zoltán motorosoktató fontosnak tartja, hogy amennyiben egy motorosnak van erre lehetősége, a szezon előtt egy kijelölt tanpályán, szakember segítségével is gyakoroljon, ismételje át a vezetéstechnikai ismereteket, mert a kétkerekű járművel utazók baleseti kockázata átlag feletti. Hozzátette: a motorkerékpárosokat nem védik a gépkocsikban jellemző passzív biztonsági megoldások, így baleset esetén testük közvetlen fizikai behatásoknak van kitéve. Ezért fontos, hogy motorozás közben mindig megfelelő védőfelszerelést viseljenek, illetve nagy hangsúlyt kell fektetni az öltözékre is. Az élénk színű bukósisak, motorosruha és -csizma nemcsak könnyebben észrevehetővé teszi a motorost, de egy balesetben a súlyos sérülések kockázatát is csökkenti.

Forrás: Police.hu

tavaszi fáradtság

Lengyel János igazságügyi közlekedésmérnök szakértő a Magyar Nemzetnek elmondta: nem elég, ha a motorkerékpár vezetője betartja az előírásokat, más közlekedők esetleges hibáira, szabálytalanságaira is muszáj odafigyelnie, számítania kell arra, hogy a rutintalan autóvezetők nem mindig veszik észre a motorosokat. Minden másodpercben számítani kell arra, hogy váratlanul történik valami, ami miatt hirtelen fékezni kényszerül a motoros. Ezért kell helyesen megválasztani a követési távolságot és úgy motorozni, hogy legyen menekülő útvonal.

Fodor Katalin foglalkozás-egészségügyi és biztosítási szakorvos ehhez még hozzátette, hogy soha senki ne üljön akkor motorkerékpárra, ha nincs biztonságos vezetésre alkalmas állapotban, legyen szó fáradtságról, nem megfelelő pszichés állapotról, éhségről vagy szomjúságról. Motorozáskor az átlagosnál is fontosabb a megfelelő fizikai és mentális állapot, egy tizedmásodperces egyensúlyvesztés – amit egy autó esetében még időben lehet korrigálni – is végzetes tragédiát okozhat.

Márciustól változik a motorosképzés, már vizsgázni is csak megfelelő védőruhában mehet a tanuló vezető. 2021 tavaszától módosított pályán és sokkal életszerűbb feladatokkal zajlik majd a motorosoktatás, sőt már azt is tudjuk, hogy a ruházat és a bukósisak kiválasztása, helyes használata is nagyobb hangsúlyt kap. Kihagyhatatlan elem lesz a tréner bemutatójában és oktatásában a helyes üléspozíció, középsztenderre emelés, szűk íven fordulás, a megfelelő kanyartechnika, akadálykikerülés ellenkormányzással.

Forrás: Police.hu

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.