Ígérete ellenére mégis pártelnök lett Karácsony Gergely

A Párbeszéd vasárnapi, budapesti tisztújító kongresszusa újraválasztotta a párt női és férfi társelnökét, Szabó Tímeát és Karácsony Gergelyt. A Magyar Nemzet kérdésére, hogy a jelenlegi főpolgármester lesz-e miniszterelnök-jelölt, Karácsony Gergely kitérő választ adott.

Vizvári Soma
2020. 09. 13. 16:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önkormányzati választások előtt Karácsony Gergely még nem hitt abban, hogy képes lesz egyszerre ellátni a pártelnöki és a főpolgármesteri feladatokat, most mégis újra pártelnök lett. Az eredményt Szabó Tímea és Karácsony Gergely jelentette be a Párbeszéd vasárnapi tisztújító kongresszusának szavazását követő sajtótájékoztatón. A rendezvényen megválasztották a Párbeszéd elnökségét is. A hétről kilencfősre növelt testületnek a két társelnök automatikusan tagja. A megválasztott tisztviselők mandátuma két évre szól.

Az elnökséget – Karácsonyon és Szabó Tímeán kívül – Béres András, Óbuda-Békásmegyer alpolgármestere; Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes; Erőss Gábor, a VIII kerület alpolgármestere; Jakál Adrienn, a párt Győr-Moson-Sopron megyei szervezetének elnöke; Szabó Zsolt, Dunaújváros alpolgármestere; Tordai Bence országgyűlési képviselő, frakcióvezető-helyettes és V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere alkotja.

Karácsony Gergely újraválasztott társelnök a sajtó képviselői előtt tartott beszédében bejelentette: pártjuk javasolja az alapjövedelem bevezetését.

Ezzel kapcsolatban Szabó Tímea elmondta: a Párbeszéd alapjövedelem-programja minden felnőttkorú magyar állampolgárnak legalább havi nettó százezer forint alapjövedelmet, valamint minden gyermekkorú állampolgárnak legalább havi ötvenezer forintot biztosít.

A Magyar Nemzet munkatársa arról kérdezte Karácsony Gergelyt, miért gondolta meg magát és indult a Párbeszéd társelnöki posztjáért. Mint ismert: az önkormányzati választások előtt még arról beszélt Karácsony Gergely, hogy győzelme esetén lemond a Párbeszéd társelnöki tisztségéről, mert a főpolgármesterség nem fér meg a pártpolitikával. A társelnök lapunknak azt a választ adta:

– Ha a Fidesz pártelnöki pozíciója összefér a miniszterelnökséggel, akkor ő is képes lesz arra, hogy a két feladatát ellássa egyszerre.

Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd régi-új társelnöke

MTI/Bruzák Noémi

Lapunk arra is kíváncsi volt, a főpolgármester lát-e esélyt arra, hogy a miniszterelnök-jelöltség témájában is meggondolja magát. Karácsony még egy júliusi interjúban jelentette be, hogy nem indul az ellenzéki jelöltek között esetlegesen tartandó előválasztáson.

A főpolgármester lapunknak kitérő választ adott. Mint mondta: a legfontosabb, hogy az ellenzéknek az előválasztást követően legyen közös miniszterelnök-jelöltje. Hozzátette: jelenleg nem készül arra, hogy előválasztáson induljon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.