Így hazudik a baloldali politikus az Európai Parlamentben

Orbán Viktor kiforgatott, szándékosan kontextuson kívül helyezett mondataival kampányol az Európai Parlamentben Ujhelyi István. A szocialista politikus a magyar és lengyel vétó margóján az EP-ben körbeküldött, lapunk által látott levelében akarja bizonygatni, hogy a miniszterelnök jogállamiságról szóló álláspontja megváltozott az elmúlt tíz évben. Az eredeti Orbán-beszédből kisatírozott gondolatok mindenesetre épp azt jelzik, hogy a baloldal áll hadilábon a jogállamisággal.

Magyar Nemzet
2020. 11. 17. 12:47
Ujhelyi István
A politikusnak újabb kérdésekre kell válaszolnia Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután Magyarország (és Lengyelország) tegnap vétót emelt a unió hosszú távú költségvetése és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alap jogalkotása ellen, a hazai ellenzék európai parlamenti képviselői tudatosan elferdítik a kormány vétó melletti érveit.

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő kedden például az egész Európai Parlamentnek küldött körbe egy „Amiről a Fidesz hallgatni akar” című e-mailt, amelyben Orbán Viktor 2009-es mondataival magyarázza a jelenlegi uniós történéseket. A lapunk által is látott, angol nyelvű dokumentumban a baloldali politikus szándékosan hibásan idézi a Fidesz-elnök által 2009 májusában, a Fidesz–KDNP európai parlamenti választási programjának ismertetésekor elhangzottakat.

Orbán Viktor ekkor ugyanis azt fejtette ki: az Európai Uniónak jelenleg a gyengeségei közé tartozik, hogy nehezen tud a saját maga által vallott értékeknek és elveknek érvényt szerezni. „A Fidesznek ugyanakkor meggyőződése, hogy közös értékeink és elveink érvényre juttatását nem lehet mérlegelés tárgyává tenni” – hangzott el a budapesti beszédben, amelyben a politikus arra is felhívta a figyelmet: az EU-t fel kell ruházni olyan eszközökkel, hogy tagjait folyamatosan az értékek képviseletére és az alapelvek betartására késztesse.

Mint ahogy Orbán Viktor akkor érvelt, egy országnak, amíg csak törekszik az unió tagjává válásra, komoly feltételrendszernek kell eleget tennie a jogállamiság, a demokrácia, az emberi és a kisebbségi jogok betartása terén.

„EU-tagként azonban – mint azt Magyarország polgárai 2006 őszén keserűen meg is tapasztalták – már nincs ilyen szoros kontroll az országok felett. Ennek oka leginkább abban keresendő, hogy az unió intézményei félnek beavatkozni egy-egy kormány belügyeibe”

– mondta Orbán Viktor, egyértelműen a 2006-os, a baloldali kormány idején elkövetett rendőri erőszakkal érvelve az EU fellépése mellett.

Ezt a mondatot Ujhelyi István ugyanakkor elegánsan kihagyta az EP-ben körbeküldött leveléből. Ennél is szemléletesebb példa, hogy a Tranzit szervezésében zajlott Garázsviták vitaműsorban is felolvasta e mondatokat, ám akkor is mellőzte a miniszterelnök 2006-os eseményekről szóló érvét, teljesen más kontextusba helyezve a szöveget.

 

A szocialista EP-képviselő hazugsággal kampányol az EP-ben.

A valóság tehát az, hogy 2009-ben, az „Igen, Magyarország többre képes!” program és könyv bemutatásakor Orbán Viktor épp a 2006-os, a baloldali kormány idején elkövetett rendőri erőszak nyomán követelte, hogy az EU igenis kérje számon a legelemibb állampolgári jogok tiszteletben tartását.

A magyar kormány berkeiből a jogállamisági mechanizmus ellenében a mai napig érvelnek azzal, hogy miképp lehetne objektív és meghatározott az eljárás, amikor a 2006-os események nyomán még egy európai parlamenti vitára sem futotta Brüsszelben. A Fidesz-kormány hatalomra jutása óta pedig látható, hogy nemcsak a hetes cikkely szerinti eljárást aktiválták hazánk ellen, hanem szinte nap mint nap egymást érik a magyar témájú ügyek az EU-ban. Erre az ellentmondásra Varga Judit igazságügyi miniszter is felhívta a figyelmet, épp szintén a Tranzit egy szeptemberi vitaműsorában.

„2006-ban valóban politikai nyomás alatt voltak a bíróságok, Brüsszel a füle botját sem mozdította” – hangoztatta a tárcavezető.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.