Jeles bizonyítványt kaptunk Trumptól

Donald Trump, az USA elnökének személyében nagyon erős szövetségest szerzett Orbán Viktor miniszterelnök — mondják elemzők a két politikus találkozója kapcsán. Az amerikai elismerés nemzetközi szinten megerősítette a magyar kormányfő pozícióit, de a találkozóból gazdaságilag is jelentősen profitálhat Magyarország.

Borsodi Attila - Szilágyi Anna
2019. 05. 15. 5:50
The White House is seen on  election day in Washington
Orbán Viktor fogadtatása a Fehér Házban csattanós válasz az elszigetelődést vizionáló baloldalnak Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar nemzeti érdek legmagasabb szinten történő képviselete és a jövőbeni ideológiai szövetségépítés volt a két jelentős hozadéka Donald Trump és Orbán Viktor találkozójának, amellyel új szintre emelték a magyar–amerikai bilaterális kapcsolatokat – jelentette ki lapunknak Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője.

– A Trump-adminisztráció külpolitikai korrekciója bizonyítja: korábban elsősorban a demokrata párti vezetés politikai döntésének volt az a következménye, hogy a közép-európai térség kevesebb figyelmet kapott az USA-tól.

Orbán Viktor fogadtatása a Fehér Házban csattanós válasz az elszigetelődést vizionáló baloldalnak
Fotó: Reuters

A mostani találkozósorozat – ideértve a V4 vezetőivel megvalósított kétoldalú egyeztetéseket – azonban alátámasztja, hogy az amerikai geopolitikai fókusz egyik sarokköve mostantól a Kárpát-medence és közvetlen környezete lehet – fejtette ki a politológus.

Tóth Erik szerint a szoros biztonságpolitikai szövetség garantálása, a migrációellenes közös platform építése, és a hosszú távú jó kapcsolatok ápolása mindkét fél számára komoly előnyökkel járhat.

– A találkozó időzítése Nyugat-Európa számára jelzés, a magyar kabinet számára pedig üzenetértékű. Korábban a magyar kormányfő nemzetközi elszigetelődésének látszatát építő kritikusok és ellenfelek számára a miniszterelnök Fehér Házban tett látogatása lehet az egyik végső csapás – fogalmazott az elemző.

– Kifejezetten jól sikerült Donald Trump és Orbán Viktor találkozója, mert Hans Morgenthau pragmatikus politikai filozófiája szellemében mindketten mindig azt tartják szem előtt, hogy a saját országuk számára mi a hasznos. Ebből mindketten előnyt is kovácsolnak, és így jól is járnak – mondta lapunk kérdésére Simon János.

A politológus álláspontja: az Amerikai Egyesült Államok számára – éppen a német és orosz háttérváltozók miatt – fontosabbá vált Közép-Európa. Ezt szavai szerint az is alátámasztja, hogy az USA elnöke korábban már több térségbeli ország vezetőjével találkozott.

– Orbán Viktor számára is fontos az amerikai kapcsolat, nemcsak politikai-­lag, hiszen a találkozónak várhatóan gazdasági következményei is lesznek. Befektetők érkezhetnek Magyarországra, és újabb beruházások indulhatnak – mutatott rá Simon János.

A szakember azt is hozzátette: a találkozó a közelgő európai uniós választás szempontjából is a legjobbkor jött Orbán Viktornak és a Fidesznek. Úgy véli, hogy elsősorban nemzetközileg erősítette meg a magyar miniszterelnök pozícióit, mert maga mögött tudhatja az USA támogatását, Orbán Viktor és a kormány politikája ugyanis egyértelmű dicséretet kapott Donald Trumptól.

– Jó, hogy Kínával kapcsolatos kérdések is előkerültek a tárgyaláson, mert a találkozóval így nagyobb terjedelemben foglalkozott a nemzetközi sajtó is – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.