Az év végére érheti el a gazdaság a pandémia előtti szintet

Az év végére elérheti az ország teljesítőképessége a járvány előtti szintet, a jövő évi büdzsé pedig a gazdaság további dinamikus növekedését szolgálja Gulyás Gergely szerint. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón arra is kitért, hogy a munkahelyteremtés továbbra is a legfontosabb célok között van, s kiemelt helyen szerepel a vállalkozások adóterheinek csökkentése és családok, valamint a nyugdíjasok támogatása. A politikus közlése szerint kétoldali államközi megállapodásokkal nyáron biztosítható lesz a beoltott személyek külföldi utazása.

Elek Nikoletta, Kincses Krisztina
2021. 05. 06. 11:10
GULYÁS Gergely
Gulyás Gergely elmondta: folytatódhat a lépcsőzetes újraindítás. Fotó: Balogh Zoltán

Az év végére elérheti az ország teljesítőképessége a járvány előtti szintet, a jövő évi büdzsé pedig a gazdaság további dinamikus növekedését szolgálja Gulyás Gergely szerint. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón arra is kitért, hogy a munkahelyteremtés továbbra is a legfontosabb célok között van, s kiemelt helyen szerepel a vállalkozások adóterheinek csökkentése és családok, valamint a nyugdíjasok támogatása. A politikus közlése szerint kétoldali államközi megállapodásokkal nyáron biztosítható lesz a beoltott személyek külföldi utazása.

– Az idei év végére kapaszkodhatunk vissza oda gazdaságilag, ahol a járvány előtt voltunk. A kormány 5,2 százalékos gazdasági növekedést tervez erre az esztendőre, a 2022-es költségvetés legfontosabb célkitűzése pedig a további dinamikus gazdasági növekedés

– jelentette ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Hozzátette: az államadósság csökkentése is biztosított a következő időszakban. Közlése szerint 5,9 százalékos hiánycéllal és 79,3 százalékos államadóssággal számol a Pénzügyminisztérium.

– Miközben az eurózónában 98 százalék fölött van az országok államadóssága, Magyarország működőképes maradhatott, az államadósság csökkentésére pedig lesz lehetőség

– közölte a politikus, hozzátéve: a család- és nyugdíjtámogatások is folytatódnak, jövő év elején félhavi nyugdíjat kapnak a nyugdíjasok, s továbbra is cél a munkáltatói adóterhek csökkentése és a munkahelyteremtés, valamint a 25 év alattiak adómentessége. Minderre 7300 milliárdos újraindítási alap áll rendelkezésre – közölte Gulyás Gergely. Emlékeztetett: sikerült a megszüntetni az egészségügy rákfenéjét, a hálapénzt, a béreket pedig növelték, s 11 év alatt az egészségügyre fordított kiadásokat majdnem megduplázták, tehát százszázalékos a növekedés.

 

Gulyás Gergely a Kormányinfó sajtótájékoztatóján

A miniszter arra is kitért, hogy az oltásoknak köszönhetően sikerült a járvány harmadik hullámát megtörni. – Ez tette lehetővé, hogy az újraindítás folytatódjon, és hogy újra igénybe lehet venni a szolgáltatásokat. Hazánk Európában elsőként kaphatta vissza a szabadságát,

ami még nem teljes, de aki beoltatja magát, az visszakaphatja a megszokotthoz közeli életét. Egész Európában arról zajlik vita, hogy hol szabad és hol nem szabad oltott és be nem oltott állampolgárok között különbséget tenni – fejtette ki a tárcavezető, hozzátéve: Magyarország annyiban van előnyös helyzetben ebben a vitában, hogy több mint félmillió ember fejtette ki a véleményét a kérdésben az internetes konzultáció során. Az emberek arról döntöttek, hogy akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, azok élvezhessenek előnyöket. Ezen alapul ma a védekezési stratéga – emlékeztetett a miniszter.

Gulyás Gergely arról is tájékoztatott, hogy a járványügyi korlátozások a védettséggel nem rendelkezők számára augusztusig biztosan fenn fognak maradni, ez koncertekre, szállodákra, szórakozóhelyekre, fesztiválokra, és éttermekre és sporteseményekre egyaránt érvényes.

Arról is szólt, hogy a jövő héttől átlagosan hetente körülbelül 120-180 ezer Pfizer- és Moderna- első körös vakcina fog rendelkezésre állni.

Az oltóanyagokkal kapcsolatos nemzetközi vitákban a gyártók részéről komoly üzleti érdekek merülnek fel, ezért Magyarországon szigorú vizsgálatot követően történik az oltóanyagok engedélyezése – közölte a miniszter. Arról is beszélt, az oltásellenességnek két formája van. Vagy az oltóanyagok valamelyikével szemben merül fel, a másik formája generálisan utasítja el az oltást, de a végeredmény mindig ugyanaz: aki nincs beoltva, az a vírusnak ki van téve.

Gulyás Gergely tájékoztatott arról a múlt péntek óta érvényes intézkedésről, hogy ha valaki Magyarország területére lép, védettségi igazolvány felmutatásával mentesül a kötelező karantén alól, s nemsokára a 18 év alatti, felnőttekkel utazó fiatalokra is vonatkozik majd ez az enyhítés.

 

– Magyarország arra törekszik, hogy minél több országgal tudjon kétoldalú megállapodást kötni, így a kapott vakcina típusától függetlenül mindenki eljuthat nyaralni ezekbe az országokba – fogalmazott a miniszter, hozzátéve: a déli államok már most egyértelművé tették, hogy mindenkit be fognak engedni a nyári hónapok folyamán. Szavai szerint ez segíthet abban, hogy az emberek ne a nyugati vakcinákra várjanak az utazás lehetősége miatti félelem okán.

A kormány döntött az önkormányzatok támogatásáról is, amivel kapcsolatban Gulyás Gergely arról beszélt, hogy jelentős adócsökkentéseket hajtottak végre, ami a kis- és középvállalkozásokat érintette kedvezően, hiszen a kkv-k iparűzési adóját egy százalékban határozták meg, ennek köszönhetően mintegy 150 milliárd forintnyi forrás maradhatott náluk.

Az állam az önkormányzatok megkeresésére tárgyalt a 25 ezer főnél nagyobb lélekszámú települések vezetőivel, így ezen települések a kieső iparűzésiadó-bevétel összegével megegyező támogatást kaptak.

A nagyobb települések számára a kormány arányos és méltányos módon majdnem 23 milliárd forintnyi támogatásról döntött. A döntésnek nem semmilyen politikai motivációja nem volt – fejtette ki a tárcavezető. Tájékoztatása szerint az adóerőképesség, az adóbevételek, valamint az általános önkormányzati költségvetési helyzet alapján határoztak meg három kategóriát, amelyek alapján a leggazdagabb önkormányzatok fejlesztési támogatást fognak kapni. A második kategóriába tartozó önkormányzatoknál a kieső IPA 75 százalékát térítjük meg, míg a legszegényebb településeknél ez az összeg száz százalék, tehát teljes megtérítést biztosítunk –ismertette a miniszter.

Annak kapcsán, hogy Magyar György fiának az Európai Bizottság egyik főigazgatósági munkatársi pozíciójába történő kinevezésére Deutsch Tamás (Fidesz) élesen reagált, Gulyás Gergely úgy fogalmazott: a baj nem azzal van, ha valakinek kritikus véleménye van a kormányról, sőt még azzal sem, ha ezek a vélemények rendkívül szélsőségesek. Az Európai Bizottság viszont kizárólag ezeknek a véleményeknek ad teret és a magyar ügyekben is ezeket a véleményeket tartja szem előtt – mutatott rá.

Az azzal összefüggésben feltett kérdésre, hogy több önkormányzat ellen is eljárást indított a fővárosi kormányhivatal, a miniszter szerint azt hangsúlyozta, hogy a költségek növelésének tiltása az önkormányzatokra is érvényes volt, így sem parkolási díj, sem lakbér, sem kommunális adó, sem közterület használati díj emelésére nincs mód a járvány ideje alatt, s ha ezeket megszegték az önkormányzatok jogellenesen, akkor az eljárás jogos volt.

Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltségéről Gulyás Gergely úgy vélte, érdemben Gyurcsány Ferenc a jelölt.

A vakcinák ügyében miniszter arról beszélt, hogy minden alapot nélkülöznek a Sinopharm és a Pfizer oltóanyagával kapcsolatos híresztelések, amelyek szerint egy esetleg harmadik oltás beadására van szükség. Gulyás Gergely nyomatékosította: a vakcinák megfelelő védettséget nyújtanak, ezt a Semmelweis Egyetem kutatásai is igazolják.

Kérdésre a politikus azt is elmondta, hogy

a szennyvízben lévő vírusörökítőanyag-vizsgálatok azt mutatják, hogy a fertőzés mértéke a budapesti kerületek többségében csökken, egyelőre nem látható az, hogy a nyitásnak drámai következménye lenne.

A KSH adataira reagálva Gulyás Gergely elmondta, a spanyolnátha óta nem volt az emberiség hasonló pandémiás helyzetben. Szavai szerint Magyarország a halálozási adatok tekintetében Európában a középmezőnyben van, ha a többlethalálozást vesszük alapul. – Kerüljük az ezzel kapcsolatos politikai vitákat, mert az egészségügyi dolgozók munkáját nem helyes kritizálni, az emberek halálából pedig nem etikus kampányt csinálni – jelentette ki a miniszter.

Arra a kérdésre, hogy miért nem ismerik el a hatóságok azokat az oltásokat, amelyeket a magyar állampolgárok külföldön vettek fel, a tárcavezető elmondta: de ez nem csak magyar probléma, mivel a külföldi igazolásoknak nincs egységes rendje. A különböző országok egyelőre jellemzően csak az általuk kiállított védettségi igazolványokat fogadják el. – Hazánk annyival van előnyben, hogy kétoldalú megállapodásokat köt, és ahol megkötöttük a kétoldalú megállapodásokat, ott elfogadjuk a más ország által elfogadott védettségi igazolványokat is – magyarázta.

Arra, hogy miképpen juthat védettségi igazolványhoz az a magyar állampolgár, akit külföldön oltottak be koronavírus ellen, illetve hogyan jut védettségi igazolványhoz az a kettős állampolgár, akit külföldön oltottak be, a tárcavezető arról tájékoztatott: a kormány magyar állampolgárokat tart számon, tehát a kettős állampolgárok is ugyanolyan diplomáciai védelmet élveznek. Az oltásoknál viszont – folytatta – az számít, hogy az adott személy hol kapta az oltást, így védettségi igazolványt egyelőre annak tudunk adni, aki Magyarországon kapott oltást, függetlenül attól hogy magyar vagy nem magyar állampolgár.

A miniszter emlékeztetett: idehaza az első oltást követően állítják ki a védettségi igazolványt, ám jelenleg a kormány előtt van egy olyan előterjesztés is, hogy aki a második oltást nem adatja be magának, azok számára a védettségi igazolvány érvényét veszti.

A Fudan Egyetemmel kapcsolatban a miniszter leszögezte: a kormány világos döntése alapján mind a diákváros, mind pedig az az egyetemi kapacitás, amit korábban ígértek, meg fog valósulni.

– Már a 2010 előtti szocialista kormány is a felsőoktatási együttműködés fontosságáról beszélt, például Gyurcsány Ferenc 2007-ben Pekingben hirdette, hogy pártolná a két ország közötti szorosabb oktatási együttműködést. Közös érdek, hogy minél több jó egyetem legyen Magyarországon – fogalmazott a miniszter.

Orbán Viktor miniszterelnök azon bejelentésére reagálva, hogy nem globalista-internacionalista, hanem nemzeti szemléletű kurátorokat kérnek fel az egyetemi kuratóriumok vezetésére, Gulyás Gergely elmondta, hiába tekinti valaki ideológiai szempontnak azt, hogy nemzeti érzületű emberek kerüljenek a kuratóriumok élére, rengeteg különböző szereplő képviselteti a kuratóriumokban magát.

Havas Henrik Facebook-posztját illetően pedig a politikus úgy értékelt, hogy amit a baloldal magának megenged, az már rég kívül van a politikai kultúra körén. – Havas Henrik korábbi bevallása szerint egyébként a náci párt tagja volt – jegyezte meg Gulyás Gergely.

A munkaerőpiaci helyzet alakulásával kapcsolatban feltett kérdésre a tárcavezető ismertette: a 2021. márciusi adatokból kiderül, bár az utolsó „békeév” 2019 márciusa volt, azonban Magyarországon ma többen dolgoztak idén márciusban, mint 2019 márciusában.

Szavai szerint a szolgáltató szektor gyorsan vissza fog épülni, az áprilisi adatok ebből a szempontból érdekesek lesznek, a májusi adatok viszont minden jel szerint kiugróan jók lesznek.

Gulyás Gergely arra is kitért, hogy a magyarokra nézve elfogadhatatlan ukrán nyelvtörvény sorsától függ, hogy Magyarország újra támogatni fogja-e Ukrajna EU-s csatlakozási törekvéseit.

A miniszter azt is hangsúlyozta: támogatják a Galvani híd megépülését, ebben a fővárossal is egyetértettek tavaly februárban, s a kormány részéről Fürjes Balázs államtitkár, valamint Karácsony Gergely főpolgármester is folyamatosan tárgyalnak.

Miután úgy tűnik, hogy Karácsony Gergely a főpolgármesteri tisztséget ugródeszkaként arra használja fel, hogy miniszterelnök lehessen, talán érthető, hogy miért folytat állandó és aktív kommunikációt, miközben lényegesen több közlekedési dugó, több hajléktalan és szemét van az utcákon, mint Tarlós István főpolgármestersége idején.

Szerintünk az lenne a jó, ha a főváros szánna időt és energiát arra, hogy ezekkel a komoly problémákkal foglalkozzon, függetlenül attól, hogy a főpolgármesternek milyen politikai ambíciói vannak – fejtette ki a tárcavezető.

A baloldal oltásellenes határozataira reagálva elmondta: mai napig az Országgyűlés előtt van egy olyan határozati javaslat, ami betiltaná a kiválóan teljesítő Szputnyik és Sinopharm-vakcinákat. – Ne felejtsük el – hívta fel a figyelmet – azt sem, hogy hazánk azért áll ilyen jól az európai oltási versenyben, mert sikerült mintegy egymillió-nyolcszázezer keleti vakcinát első oltásként beadni. Tehát ha megnézzük a statisztikákat, akkor azt mondhatjuk érdemi különbség a hatékonyságban nincsen. Sajnáljuk, hogy a baloldal nem az oltás felvételére biztat, hanem bizalmatlanságot kelt és vagy önös politikai érdekeket, vagy üzleti érdekeket szolgál – közölte Gulyás Gergely, aki kérdésre válaszolva azt is tudatta, hogy a nyári táborok megtartásáról májusban dönt majd a kormány.

A baloldali előválasztás megtarthatóságára vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy bár egy világjárvány okozhat váratlan helyzeteket, de mindemellett nem lát arra esélyt, hogy még szeptemberben is veszélyhelyzetet tartson fenn a kormány.

Gulyás Gergely rágalomnak nevezte azt a baloldali sajtóorgánumok által terjesztett híresztelést, hogy Becsó Zsolt fideszes országgyűlési képviselő Covid-pozitívan vett volna részt a parlamenti szavazáson. Hangsúlyozta: a képviselő a szavazás után végeztette el a koronavírustesztet, s a Fidesz-frakcióban mindenki maximális felelősséggel jár el.

A nőgyógyászati műtétekre megnövekedett várólistákról feltett kérdésre Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról tájékoztatott, hogy az állami szférában négy orvosi egyetem is végez ilyen ellátást, ezenkívül Győrben is van egy kórház, ahol az endometriózisban szenvedő betegek kezelése folyik. – Bár a halasztható műtétek a pandémia miatt sokat tolódtak, de az semmiképp nem pozitív, hogy az ezzel foglalkozó bizottság élén az a Korózs Lajos áll, aki a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozókat támadta – fogalmazott Szentkirályi Alexandra.

Szintén Korózsra utalva a tárcavezető is érthetetlennek nevezte, hogy az ellenzék miért tart bizottsági elnöki székben olyasvalakit, aki kamuvideókat és álhíreket gyártott. Ez olyan súlyos ügy, hogy – a járványhelyzettől függetlenül is – a képviselőnek azonnal le kellett volna mondania, még akár a mandátumáról is, de a bizottság vezetéséről biztosan. Miután ezt nem tette meg – folytatta – helyes, hogy a szocialista képviselő elnöklése alatt a Fidesz-frakció a határozatképességet nem biztosítja.

A miniszter sajnálatos hibának nevezte azt az anomáliát, hogy lehet tajszám nélkül is regisztrálni az oltásra, viszont az online időpontfoglalón jelenleg enélkül nem lehet sikeresen időpontot foglalni. Szavai szerint dolgoznak azon, hogy ez mielőbb megoldódjon, hiszen valóban indokolt, hogy az informatikai rendszert úgy módosítsák, hogy tajszám nélkül is lehessen a regisztráció mellett időpontot foglalni is.

Az árvaellátás összegének növelése kapcsán feltett kérdésre a miniszter elmondta, az 55 ezer érintett közül csak néhány százan kapják a legkisebb összeget, az emelés azonban több tízezer ellátásban lévőt érint.

Arról, hogy Magyarország mikor nyújtja be az Európai Bizottság elé a magyar újraindítási programot, Gulyás Gergely elmondta, egy előzetes tervezet benyújtása már megtörtént, a végleges tervet a jövő héten nyújtják be.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.