Karácsony szövetségesei drasztikusan emelik a lakhatási díjakat

Míg a baloldal lakhatási válságról és a szegénység felszámolásáról kampányolt, hatalomra kerülve drasztikus adó és díjemeléseket hajtanak végre. V. Naszályi Márta, az I. kerület párbeszédes polgármestere például két és félszeresére emeli a bérlakások lakbérét.

2020. 11. 17. 16:09
null
V. Naszályi Márta a párbeszéd színeiben lett 2019-ben az I. kerület polgármestere Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drasztikus lakbéremelést kíván megvalósítani Karácsony Gergely főpolgármester párttársa, V. Naszályi Márta. Budavár tavaly megválasztott párbeszédes polgármestere a Facebookon tartott fogadóóráján jelentette be: radikálisan megváltoztatják az első kerületi lakásbérlés feltételeit. A polgármester új tervezete szerint 120 ezer forint fejenkénti jövedelem fölött költségelvű lakbér lép életbe, azaz az eredeti bér 250 százalékára emelkednek az eddigi lakbérek.

A Mandiner.hu információi szerint a tervezet alapján megszüntetik a bérlakások örökölhetőségét, ami eddig kárpótolta azokat, akik számára nem volt megvehető a lakás. Nem veszik továbbá figyelembe a lakók által elvégzett felújításokat, amik tulajdonképpen az önkormányzati ingatlanvagyon értékét növelték. A kerületi polgárok tiltakozást indítottak a törvény által előírt társadalmi egyeztetés hiánya miatt és amiatt, hogy nem előzte meg az intézkedést semmiféle, a lakbéremelést megalapozó hatástanulmány. A november 26-i képviselő-testületi ülés a koronavírus kapcsán bevezetett különleges jogrend miatt elmarad, így a polgármester saját hatáskörben hozhat döntést.

A lakosokkal sem egyeztettek

Böröcz László, fideszes országgyűlési képviselő miután szavai szerint rengetegen megkeresték a beharangozott lakásrendelet-módosítással kapcsolatban nyílt levelet írt a párbeszédes polgármesternek, amelyben úgy fogalmazott: „Értetlenül állok azelőtt, hogy a pandémia közepén polgármester asszony azzal van elfoglalva, hogy a korábbi ígéretekkel ellentétben, egyoldalúan módosítsa a lakásrendeletet, bizonytalanná téve ezzel a budaváriak lakhatását. Az új rendelettel a koronavírus-járvány közepén bizonyos esetekben két és félszeresére emelik a kerületiek lakbérét, ezzel jelentősen növelve lakhatási költségeiket. Az elmúlt 10 évben nem történt lakbéremelés, és így is tudott az önkormányzat gazdaságosan, jelentős vagyont felhalmozva működni”. Arra is felhívta V. Naszályi figyelmét, hogy az önkormányzati bérlakások ügyét az ott élőkkel történő egyeztetést követően kellene rendezni, ahelyett, hogy ideológiai alapon nehéz helyzetbe hoznának sok száz budavári polgárt. „A kerületben több ezren laknak önkormányzati bérlakásokban, akik megérdemlik azt a minimális tiszteletet, hogy egy radikális lakásrendelet-módosítás kapcsán legalább érdemi információkhoz jussanak” hangsúlyozta, hozzátéve: amellett, hogy a lakosok sérelmezik, hogy nem kaptak tájékoztatást arról a november 5-i egyeztető fórumról, melyen az önkormányzati lakásokra vonatkozó rendelet módosításáról általánosságban tárgyaltak, a Fidesz önkormányzati képviselőjét is csak többszöri kérésére engedték be.

A lakáscserét is ellehetetlenítenék

A kormánypárti honatya arra is kitért, hogy a V. Naszályi által ismertetett tervek megnehezítik a bérlakások cserélhetőségét, ami jelentős vagyoni kárt okoz azoknak, akik számára nem volt megvehető a lakás a kommunizmus utáni privatizáció alkalmával. Szintén figyelmen kívül hagyja – folytatta – a lakók által elvégzett felújításokat, amelyek az önkormányzati ingatlanvagyon értékét növelték. Szavai szerint a kerület lakói számára felháborodásra adott okot a Budavári Lakásügynökség tervezete és az Utcáról a Lakásba! Egyesülettel a magántulajdonban lévő, üresen álló lakásokat felmérő akciója is. „A kerületben élők aggódnak, hogy kik lesznek az új szomszédaik a közeljövőben, hiszen Ön a kampány során többször is hangot adott annak, hogy »utcáról lakásba« költöztetné az embereket” – hívta fel a baloldali városvezető figyelmét Böröcz.

A fideszes képviselő emlékeztetett arra is, hogy a kampányban V. Naszályi még azt mondta egy lakossági fórumon, hogy ha megválasztják, megteremti a lehetőséget a műemlékházakban lévő önkormányzati lakások bérlőinek arra, hogy megvehessék a bérleményüket. – Az 1990-es években ők a magánosítás kárvallottjai voltak, hiszen mindenki megvehette a bérleményét, őket kivéve. Az előző önkormányzati vezetés ezt kompenzálta az alacsonyabb lakbérekkel, ám V. Naszályi és kabinetje mégis ezeket az embereket hozza a legrosszabb helyzetbe mutatott rá Böröcz László.

Budapesten és Miskolcon is sarcol a baloldal

Több olyan fővárosi kerületben és nagyvárosban is visszatértek a Gyurcsány-korszakra jellemző módszerek, ahol a baloldal jutott hatalomra tavaly ősszel. Erzsébetvárosban is emelkedik a lakhatás díja, amint kiderül abból az interjúból, amelyet a VII. kerület DK-s polgármestere adott a Jelennek. Niedermüller Péter kifejtette: már elkészítettek egy viszonylag differenciált táblázatot, amelynek alapján megállapították, hogy ennek a jövedelemszintnek megfelelően növekedjen a lakbér is, mindenki az anyagi helyzetének megfelelően fizessen, sávosan. A Kiss László (DK) vezette III. kerületben a koronavírus első hullámában, még áprilisban Óbuda költségvetésének az elfogadásakor született meg az a rendelet, amely ráterheli a költségelvű lakbért fizetőkre a közös költség megfizetését is. Ez gyakorlatilag lakbéremelést jelent, átlagosan háztartásonként tízezer forintot. Pikó András, Józsefváros baloldali polgármestere is a kampányában még a szegények lakáshoz jutását ígérte, s a mai napig azt hangoztatja: szakítani kell azzal a korábbi gyakorlattal, hogy önkormányzati lakáshoz csak jobb anyagi feltételekkel rendelkezők juthassanak hozzá. Ám szavaival ellentétesen a helyi Vagyongazdálkodási Igazgatóság által kiírt első lakáspályázatok több millió forintos felújításra és piaci díjfizetésre kötelezi a bérlőket. A baloldali Veres Pál vezette miskolci önkormányzat a nyár végén drasztikusan megemelte az önkormányzati bérlakásokban élők lakbérét, és kauciót is megállapított, amit visszamenőleg kell megfizetni. A miskolci városvezetés átlagosan 4498 százalék közötti önkormányzati lakbéremelést hajt végre a következő három évben. Tízezer miskolcit érint a döntés, közülük sokan kisnyugdíjasok, akiknek problémát okoz a százezres nagyságú sarc kifizetése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.