Karácsonyék bekapcsolták a virtuális iratmegsemmisítőt

Eltűntek a XIV. kerület honlapjáról a korábban ott lévő, bárki számára hozzáférhető szerződések, közbeszerzések és más közérdekű adatok. Karácsony Gergely (Párbeszéd) polgármester, a baloldal főpolgármester-jelöltje nemcsak a korábbi évek ügyei kapcsán titkolózik, az önkormányzati kezelésbe vett kerületi fizetős parkolási rendszerrel kapcsolatos legfrissebb, általa aláírt szerződéseket sem hozza nyilvánosságra, bízva abban, hogy az őszi önkormányzati választásokig nem kell kényes kérdésekre válaszolnia.

2019. 07. 23. 5:50
null
Októberig vélhetően nem lesznek láthatók a botrányos parkolási szerződések részletei sem Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely, Zugló baloldali polgármestere nemcsak azt titkolja, hogy a két hete önkormányzati üzemeltetésbe átvett kerületi parkolással kapcsolatban milyen megállapodásokat kötött, hanem az elmúlt évek szerződéseit is elérhetetlenné tette. Zugló honlapján az önkormányzat által kötött szerződések májusban még fellelhetők voltak, de mostanra eltűntek az oldalról.

A közbeszerzések esetében is csak a 2016 előtti adatok érhetők el. Mind a polgármesternek, mind a jegyzőnek elküldtük kérdéseinket, hogy miért elérhetetlenek a dokumentumok, de lapzártánkig nem kaptunk választ. Nemcsak a sajtó, az önkormányzati képviselők sem kapják meg a munkájukhoz szükséges adatokat, információkat.

Októberig vélhetően nem lesznek láthatók a botrányos parkolási szerződések részletei sem
Fotó: Kurucz Árpád

A Fidesz képviselői rendre közérdekű adatigénylést nyújtanak be, hogy tájékozódjanak, jelenleg is van néhány folyamatban, elsősorban a parkolás üzemeltetésével kapcsolatban.

A polgármester azonban a kifizetetlen számlákról és a kintlévőségekről szóló, május eleji adatigénylést sem válaszolta meg, ezért a helyi kormánypárti képviselők a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz fordultak, hogy az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény alapján kötelezzék Karácsonyt a kért adatok kiadására.

A polgármester először az egész adatigénylést letagadta, mígnem a saját aláírásával ellátott, haladékot kérő levél meg nem jelent a sajtóban. Forrásaink szerint a baloldal főpolgármester-jelöltje arra játszik, hogy az őszi, októberi önkormányzati választásig titokban tarthassa a hozzá köthető botrányos ügyek részleteit.

Karácsony Gergely megválasztásakor, 2014 őszén még azt ígérte, hogy Zugló az átláthatóság mintapéldája lesz, így az önkormányzat minden szerződést kereshető formában közzétesz.

A Párbeszéd polgármestere csatlakozott a Transparency, a K-Monitor és az Átlátszó programjához is. Karácsony vállalta, hogy az önkormányzat hivatalos honlapján, a Szerződések link alatt értékhatártól függetlenül kint lesznek a megkötött polgári jogi szerződések teljes szövegükkel és alapadataikkal.

A szerződés szövegéből csak az takarható ki, amit jogellenes lenne nyilvánosságra hozni – azaz a közfeladat ellátásával és a közpénzek felhasználásával össze nem függő személyes adatok, a minősített adatok és az üzleti titkok legszigorúbban védett köre.

Arra is vállalást tett Karácsony, hogy a keretszerződésnél a tényleges kifizetésekre vonatkozó adat, közbeszerzésnél a Közbeszerzési Értesítőben közzétett közleményekre hivatkozó link is kikerül, de a Közbeszerzések link alatt a folyamatban lévő és lezárt eljárások alapadatai és minden közbeszerzési közlemény is egy helyen elérhető lesz.

Ez a mostani törlésig is csak részlegesen valósult meg Zuglóban, mivel a feltöltött dokumentumokon belül nem lehetett hatékonyan keresni. Ráadásul a kerületnek két átláthatósági biztosa is volt – havi több százezer forintért –, előbb Békefi László, majd Vágó Gábor. Utóbbit Karácsony Gergely a közelmúltban egy interjúban élesen bírálta, ami szintén sokat elmond a XIV. kerületi önkormányzat transzparenciájáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.