Karácsonyék presztízsberuházásra költötték a másra szánt adományt

A Karácsony Gergely polgármester által erőltetett Pillangó park átépítése vitte el azt a célzott támogatásból származó pénzt is, amiből játszótér épült volna a Mogyoródi úton. A kötelezettséget szegő önkormányzatnak most hárommillió forintot kell napokon belül visszafizetnie az adományozó HungaroControl Zrt.-nek.

2019. 05. 15. 6:30
null
Fák helyett térkő. A Pillangó park felemésztette a pénzt Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hárommillió forint támogatás nyolc napon belüli visszafizetésére szólította fel a Karácsony Gergely (Párbeszéd) polgármester vezette Zuglót a HungaroControl Zrt., mert az igényelt pénzt a támogatási céltól eltérően használta fel a XIV. kerületi önkormányzat – derült ki a Magyar Nemzet birtokába került, május 9-én kelt levélből.

A dokumentum szerint Zugló önkormányzata 2017. március 30-án a HungaroControl társadalmi felelősségvállalási programja keretében meghirdetett pályázatra Játszótéri eszközök telepítése a Mogyoródi úti sportpályára – ép és fogyatékkal élő gyermekek számára címen nyújtott be támogatási kérelmet.

Fák helyett térkő. A Pillangó park felemésztette a pénzt
Fotó: Mirkó István

A kerület már előzetesen kötelezettséget vállalt arra, hogy a később elnyert támogatást kizárólag csak a pályázatban megjelölt célra használja fel legkésőbb 2018. március 31-ig. Azt is vállalta az önkormányzat, hogy amennyiben eddig az időpontig nem valósul meg a Mogyoródi úti játszótérfejlesztés vagy ennek megtörténtét nem tudja igazolni, akkor az elnyert összeget 2018. május 31-ig visszafizeti a légiforgalmi szolgálat számlájára.

A HungaroControl 2017. május 30-án egyoldalú kötelezettséget vállalt a játszótérfejlesztés támogatására. A beruházás azonban nem készült el, ezért a Karácsony Gergely vezette önkormányzat 2018. március 21-én írásban kérelmezte az adományozónál, hogy az elszámolási határidőt az adott év december 31-ig kitolhassa.

A HungaroControl belement az időkérésbe, azzal a feltétellel, hogy ha az év végi határidőre sem teljesül a gyermekjóléti beruházás, akkor Zuglónak a pénzt 2019. január 15-ig vissza kell utalnia a zrt.-nek. Azonban az adományozott fél a kötelezettségét a módosított elszámolási határidőre sem teljesítette.

A XIV. kerület április 4-én kelt, Beszámoló a HungaroControl Zrt. 2017. évi támogatásának felhasználásáról című dokumentumában arról tájékoztatta az adományozót, hogy a pénzét más beruházásra – a „Pillangó parkban folyamatban lévő parkfelújítás-funkcióbővítés” – használta fel.

A baloldal főpolgármester-jelöltségét elvállaló Karácsony Gergely vezette kerület beruházásaiból a botrányos fizetőparkolási rendszer mellett a legproblémásabb a Pillangó park átépítése. A Párbeszéd polgármesterének 2016-os ígérete alapján elindított projektre eredetileg 200 milliót szánt az önkormányzat, a számla azonban lassan túllépi a 700 millió forintot.

Hiába fogyasztotta el a Mogyoródi úti játszótérre adományozott millió­kat is a Pillangó park, a környék lakóinak tetszését mégsem nyerte el. A zuglói park felújítása során többtucatnyi fát vágatott ki az önkormányzat, hogy több ezer négyzetméternyi térkőnek adjon helyet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.