Kártérítési pert nyert a Médiatanács a Klubrádióval szemben

Összesen csaknem harmincmillió forint perköltséget kell fizetnie a balliberális médiumnak az alperes részére.

Hertelendy Gábor
2020. 10. 12. 18:20
null
A rendszeres szabálysértések vezettek ahhoz, hogy a rádió elvesztette a frekvenciáját Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogerősen is megnyerte a pert a Médiatanács a Klubrádióval szemben, a balliberális médiumnak összesen közel harmincmillió forint perköltséget kell fizetnie az alperes részére – írta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közleményében. Bár a Fővárosi Ítélőtábla szeptember 24-én hagyta helyben a Fővárosi Törvényszék döntését, a Médiatanács csak a napokban kapta kézhez az eredményt. Ismertették, hogy 2015-ben mintegy 1,4 milliárd forint kártérítési pert indított a balliberális médium, amelyet a törvényszék első fokon teljes mértékben elutasított. A döntés indoklása szerint

„a Klubrádió kártérítési igénye alaptalan, ugyanis különös szakértelem nélkül is megállapítható, hogy a keresetben megjelölt számítási módszertan alapjaiban hibás és irreális, továbbá a Klubrádió azt sem tudta bizonyítani, hogy a bevételeinek csökkenése bármilyen összefüggésben állt volna a Médiatanáccsal kialakult jogvitával.”

A jogerős ítélet külön kiemeli, hogy bár a bíróságot nem terhelte kitanítási kötelezettség, azonban a Fővárosi Törvényszék számos alkalommal felhívta a Klubrádió figyelmét arra, hogy a keresetében megjelölt számítási metodika már a kiinduló pontjában is hibás, a Klubrádió azonban még a bírósági figyelmeztetés után sem pótolta az alapvető hiányosságokat.

A Klubrádió korábban arra alapozta a keresetét, hogy a Médiatanács késedelmesen kötötte meg vele az ingyenes frekvenciára (92,9 MHz) vonatkozó szerződést, így ezen idő alatt médiaszolgáltatási díjat kellett fizetnie egy másik frekvencián (95,3 MHz), továbbá azt állítja, hogy az ebből kialakult jogvita miatt 1,2 milliárd forinttal csökkent az árbevétele és sérült a médium jó hírneve a sajtónyilvánosságban.

A közlemény felidézte: az ügyben először 2016-ban született részítélet, amelyben a bíróság 103 millió forint médiaszolgáltatási díj visszafizetésére kötelezte a Médiatanácsot. Ezenkívül vagyoni kárként 1,7 millió forintot ítélt meg a Klubrádió javára. Ezen összegeket a Médiatanács határidőn belül kifizette a Klubrádiónak, így

a Klubrádió 2011 és 2021 között – a magyar rádiós piacon egyedüliként – médiaszolgáltatási díj nélkül használhatta a frekvenciát.

– tette hozzá a NMHH.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.