Kendernay János: Hitelességi problémák miatt vesztette el támogatóit a Lehet Más a Politika

A Lehet Más a Politika nemrég megválasztott társelnöke a kihívás és az ügy iránti személyes elhivatottságból vállalta a párt vezetését. A politikai formáció az elmúlt egy évben elvesztette hitelességét, amelyet a zöldügy következetes képviseletével és egy zöldpólus megteremtésével kíván visszaszerezni — mondta a lapunknak adott interjúban Kendernay János, aki arra is kitért, hogy pártja kiáll Demeter Márta mellett, a Sargentini-jelentés elfogadásakor hozott LMP-s állásfoglalást pedig ma is megfelelőnek tartja.

2019. 07. 13. 6:55
null
Kendernay János nem tekintette potenciális szövetségesének Gyurcsányt. Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az európai parlamenti választás csúfos kudarca után mi indította arra, hogy induljon a szimpatizánsait rohamosan ütemben vesztő Lehet Más a Politika (LMP) társelnöki posztjáért?

– Egyrészt a kihívás, hiszen most olyan időszak jön a párt életében, ahol építkezni kell és fejlődést lehet felmutatni, továbbá a választók között is növekszik a zöldügyek iránti érdeklődés. Másrészt személyes elhivatottság egy olyan ügy iránt, amelyet a magaménak érzek.

– Vannak olyanok, akik önt az SZDSZ utolsó elnökéhez, Retkes Attilához hasonlítják, aki legvégül lekapcsolja a villanyt, miután mindenki távozott.

– Nyilván óriási a felelőssége a mostani vezetésnek abban, hogy ez a szerep hárul-e rá, avagy teljesen más történik – én az utóbbi miatt vállaltam el ezt a tisztséget. Az LMP mostani sikertelensége nem az ökopolitika sikertelenségét mutatja, hiszen a klímaváltozás az ötödik vagy hatodik legfontosabb téma volt az EP-kampány elején, és a végére felkúszott a második helyre a migráció után. A zöldtémákra felfigyeltek a pártok és a választók is. Sokan zöldügyek mentén szavaztak, de nem feltétlenül a zöldpártra. Itt látom azt a lehetőséget, hogy Magyarország egyetlen zöldpártja vissza tudja állítani a hitelességét, mert szerintem hitelességi problémák miatt vesztettük el a támogatottságot.

Az új LMP-s vezető nem tekinti szövetségesének Gyurcsányt
Fotó: Bach Máté

– Milyen hitelességi problémákat érzékelt?

– Nagyon sokat foglalkoztunk belső szervezeti kérdésekkel ahelyett, hogy egy világos ökopolitikai víziót fogalmaztunk volna meg, és ezt közvetítettük volna a meglévő és a remélt új választóinknak. Ezért csak magunkat okolhatjuk, ám sokat tanultunk az elmúlt tíz évből, amire még így is büszke tudok lenni.

– A többi párt is rárepült a zöldtémákra, és ez valószínűleg nem változik. Ilyen helyzetben hogyan lehet visszaszerezni a kezdeményezést?

– Kételkedem abban, hogy más pártok ezt a témát napi szinten tudnák képviselni. Az LMP-nek az elkövetkező években az lesz a feladata, hogy naponta számonkérje a zöldügyekben a pártokat.

– Mik azok az eredmények, amelyeken később lemérhető, hogy sikeres tudott-e lenni elnökként?

– Egy évre kaptam mandátumot. Amikor jelentkeztem, arról volt szó, hogy a közvetlen, sürgős teendők mellett elkezdünk építkezni, hogy felkészüljünk a 2022-es választásra. A programom arról szól, hogy elkezdjük megszólítani az embereket, és egy zöldpólust hozzunk létre.

– Milyen eredményt vár az önkormányzati választástól?

– Nehéz ezt megválaszolni, mert rendkívül színes, mátrixszerű rendszerben jelenünk meg: hol együtt, hol külön, vagy közös listán, illetve közös jelöltekkel. A célunk, hogy megpróbáljuk letörni az önkormányzatokban létező monolitikus túlsúlyt, és helyi szinten is behozzuk a zöldügyeket. Úgy gondolom, hogy erre van esély.

– Hogyan tudják megakadályozni, hogy az LMP úgymond feloldódjon az ellenzéki összefogásban? Sok helyen nem is indítanak jelölteket, ahol pedig igen, ott a legtöbbször nem önálló arculattal, hanem közösen.

– Az, hogy most nem tudunk erősen elindulni, nyilván az LMP hibájából adódik, ám az együttműködésben mindenhol alapvetés számunkra, hogy egy zöldminimumnak teljesülnie kell a programalkotásban. A választás nagyon sok kompromisszummal jár, de kötelességünk a lehető legjobb módszert megtalálni arra, hogy a zöldpolitikát be tudjuk hozni a köztudatba. Ehhez az összefogás egy eszköz, koreográfia.

– Bízik Gyurcsány Ferencben? A volt miniszterelnök és pártja, a Demokratikus Koalíció (DK) az önök politikai szövetségese lett, amellyel közösen indulnak.

– Gyurcsány nem szövetségese az LMP-nek. Nekünk a saját magunk szövetségesévé kell válni. A mi szövetségeseink a zöldpóluson belül keresendők, azok között, akik a párt tagjai, pártolói voltak, akik elhagyták az LMP-t, de a zöldpolitikához közel állnak. Minden más együttműködés ma nem szövetség kérdése, hanem szükséges koalíció.

– Az előválasztás során Gyurcsányék sokáig Karácsony Gergelyt támogatták, majd kihátráltak mögüle. Nem tart attól, hogy a DK elnöke majd azzal áll elő, hogy egy olyan helyen, ahol már megállapodtak, mégis inkább az ő pártjának jelöltjét támogassák, mert amúgy is jobban képviseli a zöldprogramot, mint önök?

– Az EP-választás óta valóban érezhető, hogy az ellenzéki oldalon indokoltnak gondolják, hogy újraértelmezzék az arányokat s az egyezség feltételeit, azonban nem hiszem, hogy Magyarországon megfordult volna a világ. A főpolgármesteri előválasztás során meg is borult az a feltételezés, amely szerint a DK lett az ellenzék legerősebb pártja. A zöldpolitikát nem adjuk át másnak, mert mi vagyunk a hiteles zölderő Magyarországon.

– Kiállnak Demeter Márta mellett, ha büntetőeljárás indulna ellene?

– Az LMP eddig is kiállt a képviselője mellett, most is számíthat arra, hogy a közösség felsorakozik mögötte, és minden politikai támogatást megkap.

– Ön 2019 januárjában együtt tüntetett Judith Sargentinivel. Ha a holland képviselő jelentésének szavazásakor az Európai Parlamentben ül, támogatta volna azt?

– Az akkori LMP állásfoglalását nagymértékben én határoztam meg. Tartalmában a jelentés messze nem tökéletes – ezt senki nem vitatta. Ezzel együtt a megállapítások egy része helytálló volt, és jól írta le Magyarország állapotát, mégis örültem annak, hogy az EP-képviselőnk úgy döntött: nem szavaz, mert fájó szívvel éltem meg, hogy a hazámról ilyen jelentés készülhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.