Kilencedikes fejlesztette a matekos alkalmazást

Páratlan összefogást szült az oktatásban, hogy egyik napról a másikra kellett átállni a digitális tanulásra. A diá­kok és tanárok számtalan szervezettől, cégtől, szakembertől kaptak támogatást, felajánlást és eszközt az elmúlt hetekben, de egymást is a legkülönbözőbb módon segítik. A jó szándék pedig kreativitással párosulva csodákra képes, így jött létre a matek otthoni gyakorlását segítő Matinno telefonos alkalmazás is. A program a teljes általános iskolai tananyagot lefedi; a visszajelzések alapján odavannak érte a szülők és a pedagógusok is. És egy kilencedikes fiú fejlesztette.

Csókás Adrienn
2020. 04. 07. 7:46
null
A pécsi informatika–matematika szakos diák négy éve foglalkozik komolyan programozással Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A köznevelés minden résztvevőjét nagy kihívás elé állította a koronavírus-járvány, de a bajban megmutatkozik az emberekben lévő segítő szándék és lendületet vesz minden olyan kezdeményezés, ami egy kicsit is könnyebbé teszi a rendkívüli helyzetet. Hogy a diákok korántsem csak elszenvedői az oktatás felfordulásának, azt jól példázza Horváth Milán innovatív ötlete is. A kilencedik osztályos pécsi középiskolás fiú ugyanis fejlesztett egy, a teljes magyar általános iskolai matematika-tananyagot lefedő gyakorlóalkalmazást okostelefonokra. A Matinno névre keresztelt applikációt a koronavírusra való tekintettel ingyenesen elérhetővé tette, hogy minél több gyerek használhassa a digitális munkarend idején.

A Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziumának tanulója nem ma kezdte a programozást, több mint négy éve foglalkozik komolyan ezzel a területtel, sőt a Matinno nem is az első sikeres alkalmazása, pedig Milán még csak 15 éves.

A pécsi informatika–matematika szakos diák négy éve foglalkozik komolyan programozással
Fotó: Havran Zoltán

– A matematika mindig is közel állt hozzám, már elsős koromtól kezdve tanulmányi versenyeken veszek részt. 2017-ben fejlesztettem egy matekgyakorló programot alsósok részére, amivel a Neumann János Nemzetközi Programtermékversenyen második helyezett lettem. Már ez a program is sokak tetszését elnyerte, viszont sajnos voltak hibái, amelyek miatt nem terjedhetett el igazán. Két évvel később, 2019-ben egy új matematikagyakorló program tervezésébe kezdtem. Ekkor már célom volt az is, hogy a leendő program a mai kor igényeinek megfelelően okostelefonokra legyen elérhető – meséli a Magyar Nemzetnek a matematika–informatika tagozatos fiatal tehetség, aki az elmúlt években számos programozási nyelvet elsajátított, volt, amit autodidakta módon.

A Matinno tehát elsőtől nyolcadik osztályig kínál online matekfeladatokat évfolyamok és témakörök szerint lebontva, változatos, de könnyen kezelhető formában. – Vannak olyan feladatok, amikor egy kérdésre négy válaszlehetőség közül kell egyet megjelölni, gyakran képekkel illusztrálva. Vannak olyanok is, amelyeknél a számolási feladat megoldását nekünk kell beírni. A program különlegessége, hogy akár írásbeli műveleteket is tökéletesen el lehet végezni az okostelefonon, pont úgy, mintha csak papíron számolnánk – magyarázza Horváth Milán, hozzátéve: a megoldások helyességéről a diá­kok azonnali visszajelzést kapnak, illetve a feladatsorok végén százalékos értékelésben is láthatják a teljesítményüket. Így önál­lóan, akár szülői segítség nélkül is sokat tudnak gyakorolni.

Fotó: Havran Zoltán

– A napokban kaptam több szülőtől is olyan levelet, hogy az alsós gyerekeik már egyedül tudnak rajta gyakorolni, mivel nagyon felhasználóbarátnak találják az alkalmazást – mondta az ifjú fejlesztő, büszkén hangsúlyozva, hogy rengeteg visszajelzést kap a Matinno kapcsán, amely a jelek szerint mind a diákok, mind a szülők, mind a pedagógusok tetszését elnyerte. – A tanulók szívesen gyakorolnak vele, de volt olyan tanár, aki az egész osztályának ajánlotta, hogy ebben oldjanak meg feladatokat – tette hozzá Horváth Milán, aki a gimnázium elvégzése után természetesen informatikai irányba tervezi a továbbtanulást.

Ingyenes szótár

Folyamatos a digitális tanulás támogatására érkező felajánlások sora. Tegnap az Akadémiai Kiadó közölte, hogy ingyenesen elérhetővé teszik a 36 szótárt tartalmazó Szótár.net weboldalt, továbbá a helyesírási szabályzatot, valamint a felsőoktatásban leginkább használt tankönyveket, jegyzeteket tartalmazó online okoskönyvtár távoli elérése is egyszerűbbé válik. – Ez utóbbi nagy segítség a hallgatóknak, hiszen az online könyvtárban nemcsak olvasni, de szerkeszteni, jegyzeteket készíteni is lehet a szakkönyvekből. Nem beszélve arról, hogy itt nem fordulhat elő, hogy elfogytak a kikölcsönözhető példányok – mondta el Réffy Balázs, a kiadó igazgatója. Az online tartalmak ingyenes elérése egyelőre április 30-ig tart. (MN)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.