Kiszivárogtak az érettségi feladatok

Nem volt zökkenőmentes a tegnapi érettségi, az Oktatási Hivatal büntető feljelentést tett, miután bejelentést kaptak a történelem vizsgafeladatok kiszivárgásáról. A hírek szerint sok diák már a vizsga előtti estén megtudhatta, hogy Szent István uralkodásáról, a szovjet propagandáról, illetve a trianoni békekötésről kell esszét írni.

Csókás Adrienn
2019. 05. 09. 12:46
null
Nem maradtak titokban a vizsgakérdések, a közösségi médiában már kedd este terjesztették Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A történelem írásbelikkel folytatódott tegnap az érettségik sora, de ez a vizsganap nem volt botrányoktól mentes. A dolgozat néhány feladata ugyanis már előző este kiszivároghatott.

Az Edu­line hívta fel a figyelmet arra, hogy egy fotó terjedt el a Facebookon, amelyen szerepeltek a középszintű esszékérdések témái. Mivel az esszéfeladatok a dolgozat felét teszik ki, igencsak jól járhattak azok a tanulók, akik már korábban hozzájutottak a titkos információkhoz.

Az Oktatási Hivatal megerősítette lapunknak, hogy valóban bejelentés érkezett hozzájuk a vizsga megkezdését követően. A jelzés szerint egy közösségi oldal zárt csoportjában a középszintű történelem érettségi feladatsorának esszétémáit a vizsga kezdete előtt közzétehették. Mint írták: a hivatal ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tett.

– Több kollégámtól, illetve volt diá­komtól is hallottam, hogy az iskolájukban a tanulók beszélgettek arról a vizsga után, hogy nem voltak ismeretlenek nekik a kérdések, és a tételeket tartalmazó, interneten keringő kép elő is került egyikük telefonján – mondta lapunknak Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének (TTE) elnöke, aki szerint a tételek kiszivárogtatása nem csak rendőrségi, de súlyos erkölcsi kérdés is.

– Aki felelős a szivárogtatásért, több tízezer vizsgázó diák érettségijét és felvételijét veszélyeztette. Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan kerülnének méltatlan és hátrányos helyzetbe, ha újra kellene írni a dolgozatot, remélem, erre nem kerül sor – tette hozzá a szaktanár.

Emlékeztetett arra is, hogy a történelem írásbeli vizsgákon (2005 előtt csak szóbeli volt ebből a tárgyból) még sohasem fordult elő ilyen kínos helyzet.

Korábban többször is történt hasonló eset, utoljára 2005-ben, amikor a kétszintű érettségi rendszert bevezették. Akkor a minisztérium közbelépett, és a matematikavizsga-eredményeket megsemmisítették.

Azok a tanulók, akiknek a felsőoktatási felvételi miatt szükségük volt a pontokra, újravizsgázhattak, akik viszont nem akartak ilyen területen továbbtanulni, azoknak az iskola utolsó évfolyamán elért év végi jegyét ismerték el érettségi jegynek.

Abban az évben kikerült az internetre a történelemfeladatsor is, ám ebből a tárgyból még időben új tételsort állítottak össze. A tesztek őrzésének feltételeit a botrány után meg is szigorították. Hogy most is újraíratják-e a dolgozatokat, azt egyelőre nem tudni.

Tegnap délután ugyan már terjedt egy olyan álhír is, miszerint a konkrét dátuma is megvan a júniusi vizsgaismétlésnek, ám ennek valóságtartalmát cáfolta a tárca. A zavarkeltés miatt viszont elképzelhető, hogy ez ügyben is a rendőrséghez fordulnak.

Nem maradtak titokban a vizsgakérdések, a közösségi médiában már kedd este terjesztették
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A vizsga egyébként mindkét szinten két feladatsorból állt. A kérdések hatvan százalékban a magyar, negyven százalékban pedig az egyetemes történelemre vonatkoztak, és a feladatok csaknem fele az 1849-től napjainkig terjedő időszakhoz kapcsolódott.

Középszinten a témák között szerepelt például az ókori Athén, a törökellenes küzdelmek, a második ipari forradalom, emellett a határon túli magyarsággal és a háztartások mai pénzügyeivel kapcsolatban is tettek fel kérdéseket.

A problémás esszékérdések témái között megjelent Szent István uralkodása, a szovjet propaganda, és a trianoni béke is. Emelt szinten előkerült a Kádár-korszak, az ázsiai gyarmatosítás és Rákóczi Ferenc.

Ma az angol nyelvi vizsgákkal folytatódik az érettségi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.