Költségvetési felügyelők az eladósodott kórházakban

Rendszerszintű javaslatot készít a kórházak folyamatos eladósodásának megállítására az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) – tudta meg a Magyar Nemzet.

Haiman Éva
2019. 04. 02. 5:50
null
Fenntarthatóvá kell tenni az ellátást (képünk illusztráció) Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendszerszintű javaslatot készít a kórházak folyamatos eladósodásának megállítására az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) – tudta meg a Magyar Nemzet. A kormány-előterjesztésben szerepelni fog, hogy az intézmények felügyeletének és irányításának megerősítése érdekében épüljön ki egy kontrolling- és monitoringrendszer, és az is, hogy változtassanak a szakrendelők és a kórházak finanszírozásán. Az előbbi a gazdálkodási fegyelem javítása miatt, az utóbbi pedig azért lényeges, mert minden ágazati és külső szakértő egybehangzó véleménye szerint is alulfinanszírozott az egészségügy. Az Emmi célja, hogy a kórházak működése fenntarthatóvá váljon.

Fenntarthatóvá kell tenni az ellátást (képünk illusztráció)
Fotó: Havran Zoltán

Információink szerint a kormány döntéséig tartó átmenti időszakban a leginkább eladósodott kórházakba – ez tizenhárom intézmény – költségvetési felügyelőket neveznek ki, a jelenlegi vezetők közül pedig többeket várhatóan menesztenek, a pozícióikra pedig új pályázatokat írnak ki. Feltehetően a Veszprém megyei kórház főigazgatója, Dávid Gyula az egyikük, akit tegnap, vagyis április 1-jén azonnali hatállyal menesztett a miniszter, átmenetileg az eddigi orvosigazgatót bízva meg a kórház vezetésével. Emlékezetes: a szaktárca még tavaly elrendelte a kórházi adósságállomány áttekintését. Úgy tudjuk, a vizsgálat megállapította, hogy az adósságállomány mintegy kétharmadáért 28 intézmény a felelős.

A rendszeres év végi – tavaly év végén 45 milliárdos – adósságrendezések ellenére folyamatosan újratermelődik az intézmények tartozása. A központi költségvetési szervként működő kórházak lejárt adóssága február végére több mint 23 milliárd forint volt. A Magyar Államkincstár adatai szerint ugyanis a Honvédkórház tolja maga előtt a legtöbb, 2,2 milliárdos összértékű kifizetetlen számlát, ám az ottani vezetésre az Emminek nincs közvetlen ráhatása. Jelentős a tartozása a Péterfy Sándor utcai kórháznak, a Békés Megyei és a Szent János kórháznak (előbbiben a múlt hónapban már lecserélték a főigazgatót), valamint a Debreceni Egyetemnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.