Konstruktív tárgyalásokat folytatott Manfred Weber Orbán Viktorral

Konstruktívnak nevezte az Orbán Viktor kormányfővel folytatott mai budapesti megbeszélését Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője és csúcsjelöltje.

Forrás: Pestisracok.hu, MTI2019. 03. 12. 16:32
ORBÁN Viktor; WEBER, Manfred
Budapest, 2019. mrcius 12. A Miniszterelnki Sajtiroda ltal kzztett kpen Orbn Viktor miniszterelnk (b) Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Eurpai Npprt frakcivezetjt 2019. mrcius 12-n. MTI/Miniszterelnki Sajtiroda/Szecsdi Balzs Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Konstruktívnak nevezte az Orbán Viktor kormányfővel folytatott mai budapesti megbeszélését Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője és csúcsjelöltje, akinek azonban első útja a CEU-ra vezetett, ahol tíz órakor találkozott az egyetem elnök-rektorával, Michael Ignatieff-fel.

Fotó: Teknős Miklós

Weber továbbra is kitart a Fidesszel való együttműködés korábban már megfogalmazott három kritériuma mellett: a kormány biztosítsa a Soros-egyetem amerikai képzésének fennmaradását, fejezze be a Brüsszelt bíráló kampányát és Orbán Viktor kérjen bocsánatot “azokért a problémákért, amelyeket a Néppárt más tagszervezeteinek okozott”.

A kormányfő irodája egyelőre nem kommentálta a találkozó eredményeit.

Weber a Dohány utcai zsinagógába is ellátogatott, ahol elítélte az európai zsidó közösségeket érő egyre gyakoribb antiszemita támadásokat és méltatta a virágzó magyarországi zsidó közéletet.

Manfred Weber a Dohány utcai zsinagóga előtt tartott rövid sajtótájékoztatót kedd délután, ahol elárulta: konstruktív hangulatban telt az Orbán Viktorral a miniszterelnök várbeli munkahelyén folytatott megbeszélése, de maradtak nyitott kérdések, amelyekről az Európai Néppárton belül egyeztetnek tovább.

Hozzátette: a Néppárt el nem vitatható értékeket képvisel, amelyeket minden pártnak, beleértve a Fideszt is, tiszteletben kell tartania.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

Weber kijelentette azt is, hogy fenntartja a korábban kikötött három feltételét a Fidesszel való további együttműködéséhez. Elsőként sorolta fel a bajor politikus a tudományok szabadságának, azaz “a CEU budapesti működésének” biztosítását. A második elemként kiemelte, hogy a magyar kormánynak be kell szüntetnie minden Brüsszel- és unióllenes kampányt, a posztereket el kell távolítania és a jövőben is tartózkodnia kell az ilyen akcióktól. A harmadik kritérium pedig inkább a Néppárt belügye – váltott enyhébb hangnemre Weber – azaz Orbán Viktornak “bocsánatot kell kérnie azokért a terhekért és problémákért, amiket más országok és néppártok számára okozott”.

- Ismét szeretném hangsúlyozni, hogy politikus vagyok, hidakat kell építenem, nem konfliktusokat kreálnom. Ezért a fenti kérdések megoldására törekszem – zárta rövid beszámolóját Manfred Weber a PestiSrácok tudósítása szerint.

A politikus, miután a zsinagóga kertjében, az Emanuel-emlékfánál elhelyezte az emlékezés kövét, azt mondta, „azért vagyok itt, hogy világossá tegyük”: amikor európai politikával foglalkozunk, figyelembe vesszük a kisebb közösségeket is.

A budapesti zsinagógánál is emlékezett a néppárti csúcsjelölt Fotó: Kurucz Árpád

Hozzátette: egész Európában növekszik az antiszemitizmus, és a politikusoknak egyértelműen ki kell állniuk amellett, hogy mindenki szabadon gyakorolhassa vallását.

Manfred Weber örömét fejezte ki, hogy Magyarországon erős zsidó közösség van, amely fejlődik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.