Közpénzből költekezett Szombathely baloldali média-cégvezetője

Botrányos történetet tárt fel egy felügyelőbizottsági vizsgálat a Szombathelyi Médiaközpont Nonprofit Kft.-nél. A baloldal által kinevezett ügyvezető, Halmágyi Miklós a cég bankkártyájával rendezte édesanyja temetésének költségeit tavaly októberben, a pénzt pár nappal később visszafizette. Nem sokkal ezután – a számlák tanúsága szerint – valakivel egy siófoki wellnesshotelbe utazott, ahol egy állítólagos konferencián vett részt. A rendezvénynek hivatalos nyoma nincs, Halmágyi szerint ez egy „informális konferencia” volt. Tavaly november végén szintén közpénzből rendezett egy hotelszámlát, ugyanis egy budapesti rendezvényen kolléganőjével vett részt. Az ellenzéki polgármester vizsgálatot rendelt el.

2020. 02. 07. 5:55
© Cseh Gábor
Nemény András polgármester vajon megtűri a politizálást a hivatalban? Fotó: Vas Népe/Cseh Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Döbbenetes eredményre jutott az a vizsgálat, amelyet a Szombathelyi Médiaközpont Nonprofit Kft. felügyelőbizottsága folytatott le az önkormányzati cégnél: Halmágyi Miklós ügyvezető kegyeleti szolgáltatásokat vett igénybe közpénzen, valamint „informális konferencián” való részvételre hivatkozva a város pénzén fizetett egy wellness-szálloda szolgáltatásaiért – a számlák szerint két személyre. Mindemellett a szombathelyi polgárok egy kellemes budapesti tartózkodást is fizettek az önkormányzati cég vezetőjének.

Mint ismert, 2019 elején a szombathelyi önkormányzatban a kormánypártok elvesztették többségüket, a baloldali többség pedig azonnal a saját emberét, Halmágyi Miklóst ültette a médiaközpont élére. Az őszi önkormányzati választások során a Fidesz–KDNP nem tudta visszaszerezni többségét, így az ellenzék jelöltje, Nemény András lett a polgármester. Az új önkormányzati testület Horváth Gábornak, a Szombathelyi Médiaközpont NKft. fideszes felügyelőbizottsági tagjának kezdeményezésére a cég ellenőrzése mellett döntött, amely január 31-én lezárult.

Nemény András polgármester is vizsgálatot kért
Fotó: Vas Népe/Cseh Gábor

Az egyelőre nem nyilvános dokumentumban megfogalmazott vádakkal szembesítették Halmágyi Miklóst is. 2019. október 17-én az ügyvezető 276 ezer forintot fizetett ki a céges bankkártyával kegyeleti szolgáltatásokért.

A Vaol.hu úgy tudja, hogy Halmágyi az édesanyja temetését intézte ezen a napon, ám csak a médiaközpont bankkártyája volt nála. Később, október 22-én visszafizette a pénzt az önkormányzati cég pénztárába.

A médiaközpont bankkártyája legközelebb egy siófoki wellness-szállodában került elő október végén, ahol egy 88 ezer forintos számlát egyenlített ki vele a cégvezető.

A Vaol.hu úgy tudja, hogy Halmágyi Miklós arról számolt be a vizsgálat során: egyedül időzött a szállodában, viszont az idegenforgalmi adó összege arról árulkodik, hogy az ügyvezető két személy kétnapi siófoki tartózkodását egyenlítette ki közpénzen.

Halmágyi azzal magyarázta a Janus Boutique Hotel & Spa-beli tartózkodását, hogy ekkor egy olyan háromnapos konferenciára érkezett, amelyen kormányfüggetlen országos online szerkesztőségek és vidéki önkormányzati médiumok képviselői vitatták meg az önkormányzati választások eredményeit, illetve beszéltek a választás utáni helyzetről.

A konferenciának sem lapunk, sem a Vas megyei hírportál, sem a hivatalos vizsgálatot végzők nem találták a nyomát, amit a médiaközpont vezetője azzal magyarázott egy bizottsági meghallgatáson, hogy ez egy „informális konferencia” volt.

A Vaol.hu információi és a lapunk által megszerzett, a hivatalos vizsgálat megállapításait tartalmazó dokumentumok szerint Halmágyi Miklós november 30-án Budapesten, a Hotel Palazzo Zichyben szállt meg, majd fizetett ki egy újabb, ezúttal 58 ezer forintos számlát. Az ügyvezető egy Ottlik Géza életművével kapcsolatos konferenciára érkezett, az író vasi kötődése miatt érezte szükségét, hogy részt vegyen azon, a rendezvényt a médiaközpont kreatív igazgatónőjének társaságában élvezte a Vaol.hu szerint.

A vizsgálat megállapításait tartalmazó jegyzőkönyv jelenleg Károlyi Ákos jegyzőnél van, akinek azt is mérlegelnie kell, hogy eljuttatják-e azt a hatóságoknak. Nemény András polgármester közben tegnap soron kívüli belső vizsgálatot rendelt el a Szombathelyi Médiaközpontnál lefolytatott felügyelőbizottsági vizsgálatban feltárt esetek miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.