KRESZ-vizsga: hatvanezren kapják vissza a pénzüket

Az ingyenes KRESZ-vizsga lehetőségét idén júliustól életkori megkötés nélkül kiterjesztették a cseden, gyeden és gyesen lévőkre is.

Csókás Adrienn
2020. 11. 16. 7:45
null
A sebességhatár esetleges emelése az egyeztetésektől függ Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos a kormánynak, hogy minél több fiatal szerezzen jogosítványt, az ehhez nyújtott segítséggel pedig egyre többen élnek. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az LMP-s Keresztes László Lóránt kérdésére válaszolva közölte:

a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díjához nyújtott állami támogatás 2018 júliusától vehető igénybe a húsz év alatti fiatalok számára, akik fejenként 25 ezer forint erejéig visszaigényelhetik a befizetett pénzt.

– Tavaly ilyenkor mintegy tízezren örülhettek a támogatásnak, a 2020. szeptember 30-i adatok szerint azonban

már több mint 66 ezer kérelmező jogosultságát ismerték el.

A hozzájárulás a hagyományos tantermi és az online tanfolyamokra egyaránt vonatkozik – tudatta Rétvári, aki emlékeztetett arra is, hogy a közlekedési alapismeretek elsajátítása része a Nemzeti alaptantervnek (Nat) is.

Rétvári Bence, az Emberi Erõforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára felszólal az Országgyûlés plenáris ülésén
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az ingyenes vizsga lehetőségét idén júliustól életkori megkötés nélkül kiterjesztették a cseden, gyeden és gyesen lévőkre is, a támogatottak köre ráadásul térítésmentes vezetéstechnikai tréningen is részt vehet.

Külön figyelmet fordítanak a hátrányos helyzetű tanulók jogosítványszerzésére. – A rászoruló gyerekek továbbtanulását és munkaerőpiaci integrációját elősegítő Arany János tehetséggondozó program (AJTP) egyik hangsúlyos és sikeres eleme éppen a jogosítvány megszerzéséhez szükséges tanfolyam biztosítása – emelte ki az államtitkár, jelezve: a 2019/20-as tanévben az AJTP-s végzős tanulók döntő többsége rendelkezett is jogosítvánnyal, az erőfeszítés tehát nem hiábavaló.

Rétvári Bence hangsúlyozta azt is, hogy a kormány évről évre több pénzt költ az oktatásra. Mint írta, az ágazat kiadásai a következő évben meghaladják a 2240 milliárd forintot, ami 796 milliárdos növekedés 2010-hez viszonyítva, és csaknem 90 milliárdos többlet az idei ráfordításhoz képest.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.